Diyalog Gazetesi

Milletvekilleri  güncel konuştu

KIBRIS

Genel Kurul’da sağlık, eğitim, tarım, yargıdaki atamalar, plajlar ve tiyatro ele alındı

Gözde Süreç SARI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün milletvekilleri güncel konuşma yaptı. Güncel konuşmalarda; sağlık, eğitim, tarım, yargıdaki atamalar, plajlar ve tiyatro ele alındı.
UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu, “Kamu Reformu ve Borç Yönetimi” konusunda konuşma yaptı.
Ülkede yaklaşık 20 bin kamu görevlisi bulunduğunu söyleyen Amcaoğlu, var olan yasaların tüm gereklerinin yerine getirilmesinin ardından ihtiyaç duyulursa yeni bir yasa çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Amcaoğlu, var olan yasaların ve daha öncelikli yasaların çalıştırılması ve geçirilmesi ile bugün karşılaşılan birçok soruna çözüm bulunabileceğini söyledi.
İstatistik Kurumu bulunmamasından kaynaklanan sorunlara değinen Amcaoğlu, yasanın hala daha raflarda durduğunu, öncelik sırasına göre gündeme alınması konusunda siyasi irade gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Sucuoğlu: Sağlıkta durum ne?
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Sağlık ve Yaşlı Bakımevlerinin Durumu” konusunda konuşma yaptı.
Sağlıkla ilgili yasaların durumunu soran Sucuoğlu, hasta hakları, halk sağlığı, gıda güvenliği, hastanelerin altyapı ve personel eksikliklerine değindi.
Yeni Devlet Laboratuvarı’nın ihalesinin hangi aşamada olduğunu soran Sucuoğlu, eski Girne Akçiçek Hastanesi’nin bakım merkezi haline getirileceğinin söylendiğini, bu konuda son durumun ne olduğunu sordu.
Sucuoğlu, Döner Sermaye, Genel Sağlık Sigortası, Hasta Hakları Yasa Tasarıların rafa kaldırıldığı görüntüsü çizildiğini, bundan üzüntü duyduklarını söyledi.
Sucuoğlu, Lapta Huzurevi’nde yatalak, yaşlı ve ruh sağlığı yerinde olmayan hastaların bir arada bulunduğunu, bunun yasal çerçeve içinde yapılmadığını söyledi.
Kalkanlı’da açılan Yaşam Evi’nin yasal statüsünün de belli olmadığını dile getiren Sucuoğlu, finansmanının bağışlarla sağlandığını bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti.


Besim, soruları yanıtladı
Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlık sisteminin bir bütün olduğunu, Genel Sağlık Sigortası’nın her yıl protokole konulduğunu söyleyerek, “Peki neden irade gösterilip geçirilmedi?” diye sordu.
Genel Sağlık Sigortası’nın Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir fon olduğunu belirten Besim, Hasta Hakları Yasa Tasarısı’nın komitede olduğunu, Halk Sağlığı Yasa Tasarısı’nın bir buçuk aydan beri çalışıldığını, yeni Devlet Laboratuvarı’nın projesinin nisan ayı sonunda verileceğini ifade etti.
Besim, Kalkanlı Yaşam Evi’nin kronik hastalıklar hastaneleri yasası altında açıldığını söyledi.

Arıklı: Yargı yıpratılmamalı
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, “Yargıda Atamalar ve LAÜ’nün sorunları” konusundaki konuşmasında, yargıyı yıpratmamak gerektiğine işaret ederek, yargının kendi içinde nasıl işlediğinin de sorgulanması gerektiğini belirtti.
Arıklı, 12 tane savcı yardımcısı atandığını bunun sınavla yapılmadığını söyleyerek, alınan kişilerin akrabalık ve komşuluk gibi ilişkiler içinde yapıldığını iddia etti.
Meclisin bu konuda tavır belirlemesi gerektiğini dile getiren Arıklı, sınavla atamanın sağlanmasına yönelik adım atılmasını istedi.
LAÜ’deki sorunlar ve sıkıntılara da değinen Arıklı, LAÜ’de, DAÜ’ye göre çok daha kısıtlı imkanlar içinde bir akademik yaşam bulunduğunu ifade ederek, buna yönelik rakamlarla ilgili bilgi verdi.


Özyiğit: Atamalar hükümet dışında
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de, yargı atamalarının bilgilerine geldiğini, ancak atamaların hükümet dışında olduğunu söyledi. Hükümete mensup kişilerin atandığına ilişkin bilgilerin doğru olmadığını kaydeden Özyiğit, başvuranlar arasında yer alan yakın tanıdıklarının değil de muhalefetten birilerinin atandığını belirtti.
“Yargıda bir reform kaçınılmaz” diyen Özyiğit, adalet dağıtacak kişiler için bunun gerekli olduğunu söyledi.
DAÜ’de bütün partilere mensup kişiler olduğunu ve burada yapılan tüzük değişikliğinin birine veya kişilere özel yapılmadığını ifade eden Özyiğit, DAÜ ile LAÜ arasında karşılaştırmaya değinirken, aynı endişeleri paylaştıklarını ancak LAÜ’de son yıllarda ciddi bir atılım olduğunu ve bölgeye katkıları olduğunu kaydetti.

Oğuz: Üreticinin alacakları zamanında ödenmeli
UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, “Tarım” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Oğuz, ülkedeki en önemli konulardan birinin tarım olduğunu, ülkede son dönemlerde yaşanan doğal afetlerin artık ülkenin yeniden yapılanması anlamında önemli bir gerekliliği ortaya çıkardığını ifade ederek, devletin planlama konusunda adım atmasının önemine işaret etti.
Oğuz, tarımın ülke için önemine işaret ederek, süt, hayvancılık gibi alanlara değindi. Üreticinin alacaklarının zamanında ödenmesinin sektör için önemine vurgu yapan Oğuz, üreticinin sıkıntı yaşamaması için tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Oğuz, yaşanan doğal olayların hasat öncesi ürünlere zarar vermediğini umduğunu belirterek, desteklerin neden açıklanmadığı konulara değindi.

Şahali: Tarıma gereken önem veriliyor
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, küçükbaş süt konusuna gereken önemin verildiğini, rakamı artırmaları gerektiğini, çünkü küçükbaş sütün hellim için de önemli olduğunu kaydetti.
Sütte yüzde 10 civarında bir payı olan küçükbaş süt oranında hedefin ve olması gerekenin yüzde 50 olduğunu ifade eden Şahali, sütte satış sıkıntısı yaşadıklarını, bu yüzden toplamada da bazen sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Gündüz: Plajlar denetlenmeli
UBP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de “Plajlar” ile ilgili konuştu. Gündüz de, yazın yaklaşması dolayısıyla plajlarla ilgili konuşma yapmak istediğini ifade ederek, yaz sezonunun yanaşmasıyla plajlarda ve plajlardan yararlanacak vatandaşlar ve turistler için denetimlerin şart olduğunu kaydetti.
Gündüz, plajlarla ilgili verdiği bir yasa tasarısının komitede görüşüleceğini ifade ederek, plajlarda önlemlerin şart olduğunu söyledi. Gündüz, plajlarda su sporları, insan güvenliği, emniyet şeritleri, plaj güvenliği gibi konuların önemine işaret ederek, verdikleri yasa tasarısının özetini dikkate getirdi.
Su analizlerinin yapılmasının önemine de işaret eden Gündüz, yetkililere bu konularda sezon öncesi büyük görev düştüğünü söyledi.

Gürçağ: Tiyatroya gereken önem verilmiyor
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da, tiyatro üzerine konuşarak, tiyatronun ülkenin gelişimine ve toplumsal kalkınmaya verdiği desteğe işaret etti. Tiyatronun ülkelerin, ekonomilerin, toplumların kalkınmasına verdiği desteği Almanya örneğini vererek anlatan Gürçağ, KKTC’de tiyatroya gereken önemin verilmediğini, Devlet Tiyatroları Binası’nda bir arpa boyu yol alınamadığını işaret etti.
Sanata tiyatroya verilen önemin bu kadar olduğunu ifade eden Gürçağ, tiyatroların çocukların kişisel gelişimi özgüveni için de büyük önem taşıdığını vurguladı, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu alana ve çocukların yeteneğine göre kendini geliştirmesine gereken katkının verilmesini istedi.


Töre: Çok da ‘Leyla’ olunmamalı
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “EOKA ELAM Kilise ve Rum Zihniyeti” konusunda konuştu. Töre, Rumlarla ortaklık kurulacağı konusunda çok da “leyla” olunmaması gerektiğini ifade ederek, EOKA’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle dün nutuklar atıldığını kaydetti. Kıbrıs’taki barışın adının BM değil Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri olduğunu ifade eden Töre, 1 Nisan’da yapılan EOKA kutlamalarını eleştirdi, ülkedeki tüm kesimlerin Rum’un gerçek niyetini görmesini umduğunu söyledi.
Töre, Fransa’nın Güney Kıbrıs’ta üs kurma çalışmasında olduğunu, yakın gelecekte bir anlaşma çözüm barış gibi bir gelişme olmayacağını ifade ederek, müzakerelere karşı olmadığını ancak Rum zihniyetinin değişmediğini kaydetti. Töre, Türk askeri, garantiler, siyasi eşitlik, güç paylaşımı ve egemenliğe dayalı bir paylaşım istemediklerini belirtti.


Çaluda: DAÜ ve LAÜ’ye sahip çıkılmalı
UBP Güzelyurt Milletvekili Aytaç Çaluda da, “Milli Eğitim Bakanlığının icraatları” konulu konuşmasında DAÜ ve LAÜ’den söz ederek, ülke ekonomisine en büyük katkısı olan üniversitelere ve özellikle DAÜ ve LAÜ’ye sahip çıkılması ve desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.
Çaluda, kamu üniversitelerinin doğru yöneltilmesi gerektiğini ancak siyasetin de buralardan uzak durması gerektiğini, bu konuda siyaset ve siyasi parti ayrımı yapılamayacağını kaydetti. Çaluda, her dönemde özellikle bu üniversiteler ve Kıb-Tek’ten pis kokuların geldiğini çünkü siyasilerden sürekli istihdam istendiğini hatta siyasi anlamda siyasilerin tehdit edildiğini savundu.
Konuşmalar ardından yazılı ve sözlü sorulara geçildi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı tamamlandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 8 Nisan Pazartesi saat 10.00’da yapılacak. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.