Diyalog Gazetesi

Sivilleşme istiyorlar

KIBRIS

Anayasa değişikliği önerisi TDP’yi ortadan ikiye böldü

Raif DOĞRU

Parlamentoda 3 milletvekili bulunan Toplumcu Demokrasi Partisi’nin, Anayasa değişikliği konusunda ikiye bölündüğü öğrenildi. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; geçtiğimiz günlerde toplanan Parti Meclisi, Anayasa değişikliği konusundaki maddeleri tartıştı ve ortaya uzlaşı çıkmayınca, izlenecek tavrın belirlenmesi amacıyla oylama yapıldı.

Buna göre, parti meclisinde 12 üye olumlu, 12’si de olumsuz oy kullandı. Karar böyle olmasına karşın, Genel Başkan Cemal Özyiğit de olumsuz oy kullandı ve parti tüzüğü gereğince başkanın oyu iki ile çarpıldı. Böylece Anayasa değişikliği önerisinin genel kurula sunulduğu şekliyle reddedilmesi eğilimi ortaya çıktı.

Partinin eski genel başkanı, Lefkoşa milletvekili Mehmet Çakıcı ise, Anayasa Komitesi’nde görev aldığını ve değişiklik önerilerine olumlu oy verdiğini söyledi. Çakıcı; öngörülen değişikliklerin ülke için önemli olduğuna dikkat çekerek, partisini temsil eden milletvekillerinin olumlu oy kullanmalarını istedi.

TDP Parti Meclisi’nde, Anayasa değişikliğine olumsuz oy verenler ise “önemli beklentilerin karşılanmadığını’ söyledi.

Askerlik konusunda ‘Vicdani Ret’ ve Anayasa’nın ‘Geçici 10’uncu maddesi’ üzerinde duran TDP Parti Meclisi, bu maddenin kaldırımaması halinde polisin sivile bağlanamayacağı kararına vardı. Demokratikleşme sürecinde polisin sivile bağlanmasını isteyen bir grup TDP’li, Geçici 10’uncu Maddenin kaldırılmaması halinde Anayasa değişikliğine destek verilmemesini istedi.

 

Anayasa’nın Geçici 10’uncu maddesi ne diyor?.

 

Savunma ve İşbirliği

Kıbrıs Türk halkının savunması ve iç güvenliği ile milletlerarası durum gerektirdiği sürece bu Anayasanın 117. maddesinde yer alan kurallar yürürlüğe girmez. Anayasa yürürlüğe girdiği tarihte dış ve iç güvenliğin sağlanmasında kullanılan bütün kuvvetlerle, bunlara ilişkin olarak uygulamada olan usul ve hükümlerin ve bu konularda kabul edilmiş ve edilecek işbirliği esaslarının uygulanmasına devam olunur.

 

117. Madde ne diyor?

 

Yurt Savunması ve Silahlı Kuvvetlerin Kuruluşu

 

(1) Yurt savunması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince sağlanır.

(2) Yurdun güvenliğinin sağlanmasından ve silahlı kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Cumhuriyet Meclisine karşı Bakanlar Kurulu sorumludur.

(3) Silahlı Kuvvetler Komutanı, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı adına yerine getirir.

(4) Silahlı Kuvvetler Komutanı, Savunma Bakanının önerisi ve Bakanlar Kurulunun kararı izlerine, Cumhurbaşkanınca atanır.

(5) Savunma Bakanlığına bağlı silahlı kuvvetlerin ve bağlı komutanlıkların kuruluşu, görev, yetki ve sorumlulukları yasa ile düzenlenir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.