Diyalog Gazetesi

Soruşturma derinleşti

KIBRIS

Sahte sözleşme ile ölmüş bir şahsa ait arazileri aldıkları öne sürülen iş adamı Vakkas Altınbaş, Mehmet Altınbaş ve suç ortakları olduğu iddia edilen 5 kişi mahkemeye çıkarıldı

 Suna ERDEN

Ölmüş bir adamın arazilerini sahte evrakla aldıkları iddia edilen ülkenin tanınan iş adamlarından Vakkas Altınbaş, yeğeni Mehmet Altınbaş, dünürü Mehmet Akacan, şirketinin avukatı Refet Uzun, tasdik memurları Mehmet Şefik Ormancıoğlu ile Kemal Yorgancıoğulları ve suçla bağlantılı Ahmet Bayraktar dün yeniden mahkemeye çıkarıldı. Polis, 7 zanlı hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini belirterek, 8 gün ek süre istedi. Talep üzerine savunma itirazda bulunurken, uzun soluklu duruşma yapıldı. Şeker hastası olduğu öğrenilen Mehmet Akacan duruşma esnasında baygınlık geçirdi.
Oğlu Bulut Akacan’ın duruşmadan birkaç saat önce 2 yıl hapse mahkûm edilmesini de hazmedemeyen Mehmet Akacan, yakınları tarafından teskin edilirken, ağlama krizi geçirdi.
Akacan, ambulansla Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldı, duruşma kısa bir aranın ardından gıyabında devam etti.
Duruşmada aktarılan bilgilerde sahtekârlıkla 18 koçanlı malı alan şirketin direktörünün Sedef Altınbaş olduğu, ifadesinin alınacağı açıklandı.

 4 milyon Sterlin ödendi
Soruşturmayı yapan polis, zanlıların şu anda yurt dışında olan Orkun Altınbaş ile birlikte Hüseyin Cahit’e ait Girne bölgesinde bulunan 18 ayrı koçanlı malları toplam 3 milyon 50 bin Sterlin karşılığında satın aldıklarına dair sahte bir satış sözleşmesi düzenledikten sonra Ahmet Bayraktar’a imzalattıklarını ifade etti.
Polis, zanlıların sözleşmeyi Girne Kaza Mahkemesi’nde tedavüle sürdüklerini belirtti.
Polis memuru, Hüseyin Cahit’in ölmeden önce Girne’deki arazisini Vakkas Altınbaş’a 7 milyon 50 bin Sterlin’e sattığını, 4 milyon Sterlinlik tutarının satış günü ödendiğini söyledi.
Polis, geriye kalan 3,5 milyon Sterlin içinde Vakkas Altınbaş'ın Hüseyin Cahit’e iki adet Bir milyon 525 bin Sterlin tutarında çekler yazdığını ifade etti.
Cahit’in 9 Ağustos 2017 tarihinde vefat ettiğini kaydeden polis, akabinde zanlıların Girne kaza
Mahkemesinde ara emri almak için dava dosyaladıklarını ve Dia Towers LTD.’nin Direktörü Orkun Altınbaş’ın Cahit’in Girne bölgesinde bulunan 18 ayrı koçanlı mallarını satın aldığını ve kendilerine devrinin olmadığını belirterek, Bir milyon 525 bin Sterlinlik çeklerin ödemesinin durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

Geriye dönük evrak hazırlandı
Polis memuru, 06 Kasım 2019 tarihinde mesele ile ilgili olarak zanlı Ahmet Bayraktar’ın şubeye celp edildiğini ifade etti.
Polis memuru, Bayraktar’ın gönüllü ifadesinde Hüseyin Cahit’in vefatından yaklaşık 2 ay sonra Vakkas Altınbaş’ın kendisi ile görüştüğünü iddia ettiğini anlattı.
Polis, zanlının iddiasında Altınbaş’ın Hüseyin Cahit’e ait malları satın aldıklarına dair sahte bir sözleşme hazırlayacaklarını, vekil olarak sözleşmeye imza atması halinde Bir milyon Sterlin ödeme yapmayı teklif ettiğini söylediğini aktardı.
Polis memuru, zanlının teklifi kabul ettiğini, Refet Uzun’un da 2017 yılı içerisinde sahte sözleşmeyi hazırladığını ve kendilerine getirdiğini anlattığını açıkladı. 
Polis, zanlı Bayraktar’ın alıcı konumunda olan Orkun Altınbaş, Mehmet Altınbaş ve kendisinin sahte sözleşmeye imza attığını, imza atılırken herhangi bir tasdik memurunun bulunmadığını söylediğini anlattı. 
Polis, zanlı Bayraktar’ın daha sonra kendisini yetkili vekil olarak göstermek için 16 Haziran 2017 tarihinde Mehmet Ormancıoğlu ile birlikte geriye dönük bir sahte vekalet hazırladıklarını itiraf ettiğini açıkladı.

Üçü yurt dışındaydı
Zanlıların önceki gün mahkemeye çıkarılarak haklarında bir gün tutukluluk emri alındığını kaydeden polis, yapılan soruşturmada tasdik memuru Kemal Yorgancıoğlu tarafından tedavüle sürülen sözleşmede imzaları bulunan zanlı Vakkas Altınbaş, Mehmet Altınbaş ve şu an yurtdışında olan Orkun Altınbaş’ın sözleşmenin imzalandığı 3 Ekim 2016 tarihinde ülkede olmadıklarının tespit edildiğini dile getirdi.
Polis memuru, ayrıca zanlıların tutukluluk süresinde 6 kişinin sorgulandığını 3 kişiden ifade alındığını ve bunların 2'sinin bahse konu sözleşmeden haberdar olduklarını söylediklerini kaydetti. 
Söz konusu 2 kişinin, Hüseyin Cahit ile Vakkas Altınbaş arasındaki 7 milyon 50 bin Sterlinlik satış sözleşmesinin sadece Girne Mete Adanır Caddesinde bulunan mülkü kapsadığını, diğer 18 ayrı koçanlı malın satışının söz konusu olmadığını beyan ettiklerini dile getirdiklerini söyledi.
Polis, sorgulanan tanıkların, bu konuda ifade verebilecek 10 yeni isim verdiğini ve bu kişilerinde sorgulanacağını kaydetti.

Sedef Altınbaş’tan ifade alınacak
Polis, ayrıca bu süre zarfında zanlı Mehmet Altınbaş'ın el yazı örneklerinin alınarak incelenmeye gönderildiğini söyledi. Polis memuru, 18 koçanlı malı sahte sözleşme ile satın alan Dia Towers LTD.’nin direktörünün Sedef Altınbaş olduğunun tespit edildiğini ancak satış sözleşmesinde Vakkas Altınbaş ve Mehmet Altınbaş’ın imzalarının bulunduğunu ve Sedef Altınbaş’ın ifadesine de başvurulacağını söyledi.
Vergi, tapu daireleri ve bankalardan soruşturma yapılacağını kaydeden polis, ayrıca mesele ile ilgili 10 kişiden ifade alacaklarını söyledi.
Polis memuru, öte yandan Mehmet Altınbaş’ın ifadesinde sahte sözleşme imzalanırken, Mehmet Akacan’ın bir süreliğine olay yerinde olduğunu ancak imza işlemleri bitmeden ayrılmadığına dair beyan verdiğini belirtti. Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden polis, zanlıların 8 gün daha tutuklu kalmasını talep etti. 

Saatler süren duruşma yapıldı
Zanlıların avukatlarının da tutukluluk talebine itiraz etmesi üzerine saatler süren duruşma gerçekleştirildi.
Avukat Tahir Seroydaş, meselede zanlı konumunda olan Orkun Altınbaş’ın şu anda Ukrayna’da olduğunu belirterek, hafta içinde ülkeye dönerek adalete teslim olacağını ifade etti.
Duruşma esnasında Mehmet Akacan fenalaştı. Ağlama krizi geçiren Mehmet Akacan ambulansla hastaneye kaldırıldı. 
Mahkeme, bunun üzerine karar vermek üzere duruşmaya ara verdi. 
Arananın ardından Akacan’ın avukatı gıyabında duruşma yapılmasını talep etti. 
Mahkeme talebi kabul ettikten sonra kararını açıkladı. 

7 zanlından 2’si teminata bağlandı
Yargıç Meltem Dündar, meselenin 16 aylık bir mesele olduğunu ancak polisin bazı kanıtları incelemediğini, tahkikatta eksiklik olduğuna vurgu yaptı. 
Dündar, söz konusu olan 18 koçanın şu anda kimin adına olduğuna dair de tespit yapılmadığını söyledi. 
Dündar, zanlıların çevre şahadetine etki edebileceğine dair iddiaya karşın ise soruşturmanın 16 aydır zanlıların bilgisi dahilinde sürdüğüne dikkat çekti. 
Dündar, Mehmet Akacan’la ilgili ortaya kesin bir iddia konulmadığını, suçla bağlantısının araştırıldığının belirtildiğini ifade etti. 
Dündar, soruşturmanın geri kalan kısmının Mehmet Akacan ve Mehmet Şefik Ormancıoğlu ile ilgili olmadığını ifade ederek, iki zanlının teminata bağlanmasına emir verdi. Dündar, zanlılar Vakkas Altınbaş, Mehmet Altınbaş, Refet Uzun, Kemal Yorgancıoğlu, Ahmet Bayraktar’ın tutukluluk sürelerinin 3’er gün daha uzatılmasına karar verdi.
Dündar, Mehmet Akacan’ın 2 kefilin 100’er bin Türk Liralık kefalet senedi imzalaması, zanlı Mehmet Şefik Ormancıoğlu’nun, 2 kefilin 200’er bin Türk Liralık kefalet senedi imzalaması şartlarıyla tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlanmalarına emir verdi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.