Ufuk ÇAĞA
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) 1991 yılından beri aralıksız turist gönderen İngilterede’ki Anatolian Sky seyahat acentesinin direktörü Akın Koç, ülkeye gelen turist sayısındaki artışın kimseyi yanıltmaması uyarısında bulundu. Akın Koç, son birkaç yıldır Türizm Bakanlığı tarafından uygulanan teşvik sisteminin durması halinde KKTC turizminin tam bir çıkmaza gireceğini iddia ederek, bu sistemin geç kalmadan değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
KKTC’den hiç vazgeçmedik
İngiltere’deki şirketi Anatolian Sky’ı ilk olarak 1989 yılında kurduğunu ve faaliyete 1990 yılında başladıklarını belirten Koç, sözlerine şöyle devam etti; “1991 yılında KKTC’yi de turlarımız içerisine dahil ettik ve hiç ara vermeden de bu güne kadar destinasyonlarımızda yer aldı. KKTC’yi destinasyolarımız arasına koyduğumuz için çok tehdit aldık, hatta ofisinize bomba koyduk tehditleri nedeniyle personelin ofisi boşalttığı da çok olmuştur. Yine de biz yılmadan, her türlü zorluğa rağmen satışlarımıza devam ettik. Ancak şu anda geldiğimiz aşamada KKTC destinasyonundan çekilmeyi ciddi ciddi düşünmeye başladık”.
İngiltere en önemli pazardır
“İngiltere, eskiden gelen ilişkiler ve bağlar nedeniyle KKTC için hep en önemli Avrupa Pazarı olmuştu ve bana göre olmaya da devam edecektir. KKTC turizmi ile ilgili düşüncelerimi iki kısma ayırabilirim, bunlar son 3 yıllık dönem ve ondan önceki dönemdir. Son üç yıldan önce ve özellikle Asil Nadir döneminde Kıbrıs ile ilgili çok ciddi reklam kampanyaları yapılıyordu ve İngiltere’de Yılmaz Kalfaoğlu’nun başında bulunduğu bir turizm ofisi de her türlü sorunla ilgileniyordu. İşte bu dönemlerde yapılan bu çalışmalar neticesinde İngiltere’den Kıbrıs’a orta ve üst gelir düzeyine sahip insanlar geliyordu. Tabii bunda Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın katkısı da çok idi. Ancak önce KTHY’nin batması ile uçak sıkıntısı başgösterdi, Ardından İngiltere’deki turizm ofisini dağıttılar ve en nihayet son üç yıldır hiçbir reklam çalışması da yapmadılar. Üstüne üstlük ülkede son yıllardaki betonlaşma ve büyük boyutlara ulaşan çevre kirliliği de eklenince işler daha da durdu. İşte bunlar İngiltere Pazarının yavaş yavaş gerilemesine sebep olan gelişmeler oldu.”
Artık bitirin
“Tüm bu olumsuz koşullara rağmen son üç yılda önce iyi niyetle başlayan ama bana göre artık ülke turizmine büyük zarar vermeye başlayan charter ve teşvik sistemine geçildi. Bakanlık önceleri charter seferlerle gelenlere 160 Euro veriyordu şimdi bu rakam 120 Euroya düşürüldü. Kıbrıs’a charterlerle gelenlere 400 Euroya paket satılıyor. Bir hesapladığınız zaman bu rakamlar zararına satıştır ve buradaki satışın tek hedefi devletten de teşviği alarak sürümden kazanmaktır. Bu sistemle ülkeye gelen yolcu sayısında artış olmuştur, ama gelen yolcu kalitesinde kesinlikle çok büyük düşüş de olmuştur. Bu sistemle adaya gelenler ne dışarıya yemeğe çıkıyor, ne taksi kullanıyor ne de herhangi bir şey alıyor. Zaten bunu Girne esnafına sorarsanız rahatlıkla öğrenirsiniz. Yine bu sistemle gelen turistin kalitesindeki düşüş ülkeye gelen kaliteli insanların da buradan vazgeçmesine sebep olmuştur. Aslında şu andaki görüntü, 2, 3 tane otelcinin kurduğu seyahat acentelerine yarayan bir sistemin devam ettiğidir. Bana göre iyi niyetle yolcu sayısını artırmak için kurulan bu sistem artık zarar veriyor ve hemen vazgeçilmesi de gereklidir. Benim Turizm Bakanlığına, teşvik sisteminden vazgeçtiğiniz zaman bu ülkeye kimleri getireceksiniz şeklinde bir sorum olacak. Ve bir de tavsiye, sürekli ülkeye gelen turist sayısının arttığından bahsedeceğinize, ülkeye gelen turistlerin kişi başına bu ülkede yaptıkları harcamalardan da bahsediniz. Eğer doğru yoldaysanız devam edin. Değilseniz bu uygulamayı hemen sonlandırın.”