Diyalog Gazetesi

‘Ülke yangın yerine döndü’

KIBRIS

Dövizde yaşanan artış nedeniyle bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri hükümete acil önlem çağrısı yaptı

Dövizde yaşanan artış nedeniyle bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri hükümete acil önlem çağrısı yaptı. Konu hakkında Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ayrı ayrı birer açıklama yaptı.

Özyiğit: Kriz masası kurulsun
TDP Genel Başkanı Özyiğit, vatandaşların ekonomik anlamda zor günler geçirdiğini, büyük çoğunluğunun hayatını borçlanarak idame ettirmeye çalıştığını, dövizde meydana gelen yükseliş nedeniyle de çok daha zora girdiğini ifade ederek, hükümete çare üretme çağrısında bulundu.
Özyiğit, hükümetin yapması gerekenin; bir kriz masası oluşturarak, koruyucu önlemleri en kısa sürede hayata geçirmek olduğunu, ancak hükümetin “acizlik içinde yaşananları sadece seyrettiğini” savundu. 
Doların 2,18 seviyelerinde olduğu dönemde hazırlanan 2015 Mali Yılı Bütçesinin bugün dolar bazında yaklaşık yüzde 30 oranında küçüldüğüne dikkat çeken Özyiğit, hükümetin dolar bazında küçülen bütçeye yönelik mutlaka düzenleme yapması gerektiğini belirtti. 


Özkardaş: Vatandaşlar borcunu ödeyemiyor
Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, dövizdeki artış ve bunun piyasaya olumsuz yansımalarının sabit ve dar gelirli vatandaşları döviz borçlarını ödeyemez duruma getirdiğini vurguladı.
Özkardaş yazılı açıklamasında, hemen hemen tüm özel okulların dövize endekslendiği; ev, araba ve diğer taksitlerin dövizle olduğu ülkede hükümetin seyirci kalmasının kaosları hızlandıracağını savundu.
Özkardaş, “Bir çok özel okul, çalışanlarına düşük ücret ve TL üzerinden ödeme yapmasına rağmen (ücretlerin düşük olduğunu,çalışanlara yaptıkları sosyal sigorta yatırımlarının genelde asgari ücret üzerinden yapılmasından anlıyoruz) okul harçlarını döviz üzerinden almaları haksızlık ve ülke gerçekleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.

KTEZO: Çarpık düzene artık yeter
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), üretimin artırılması, ekonominin büyütülmesi ve gelir dağılımında adaletin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, acilen emlak, eğitim ve kira harçları gibi konularda döviz terk edilerek, Türk Lirası’nın kullanılması gerektiğini vurguladı.
KTEZO ayrıca ödeme güçlüğü içindeki vatandaş, esnaf ve zanaatkârın bankalara olan borçlarının, ödeme gücüne göre taksitlendirilmesini istedi.
KTEZO yetkilileri dün KTEZO genel merkezinde “Çarpık Düzene Artık Yeter” konulu bir basın toplantısı düzenleyerek, ekonomide gelinen son durumu değerlendirdi.
KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, basın toplantısında yaptığı konuşmada, siyasetinden ekonomisine, eğitiminden sağlığına ve hukuk sistemine kadar toplumun “yeter be” deme noktasına geldiğini iddia etti.
Gelir itibarıyla yalnızca “yukarıdakiler, aşağıdakiler” değil, insanların kendi arasında da birbirini tüketmeye, ezmeye ve birbirinin sırtına basmaya çalıştığını söyleyen Kanber, toplumsal yapının geldiği son noktayı bu şekilde açıkladı.

Tulga: Alım gücü düşüyor
KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga da döviz kurlarında yaşanan artışın son günlerde kamuoyunun odak noktası olduğunu dile getirerek, 7-8 yıldan beri toplumun alım gücünün sürekli düştüğünü hatırlattı.
Odanın mevcut ekonomik kaostan çıkış hakkında çözüm önerilerini sıralayan Tulga ödeme güçlüğü içinde olan vatandaş, esnaf ve zanaatkâr için tüm kamu ve bankalara olan borçlar dikkate alınarak vatandaşların ödeme gücüne göre taksitlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.