Diyalog Gazetesi

Uzatmayın

KIBRIS

Belediye sayısının 28’den 6’ya düşürülmesinin hedeflendiğini belirten İçişleri Bakanı Baybars, Yurttaşlık Yasası konusunda UBP’nin görüşlerini bekliyor

Çiğdem AYDIN

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, iki önemli yasa hakkındaki görüşlerini Diyalog’a açıkladı. Halen 28 olan belediye sayısının 6’ya düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Baybars, yıllardır beklenen reform yasalarının geçirilmesi için hükümetin büyük ortağı UBP’den görüş beklediklerini ifade etti.
Yurttaşlık Yasası’na ilişkin çalışmaların da tamamlandığını ve eski ortaklardan olumlu görüş aldıklarını anlatan Bakan Baybars, yasa tasarısının yeni ortak UBP’ye gönderildiğini vurguladı. KKTC’de çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren söz konusu yasanın bir an önce çıkarılması için UBP’nin 
daha fazla gecikmeden görüş belirtmesi bekleniyor. Ayşegül Baybars, Diyalog muhabirinin sorularını şu şekilde cevapladı:

Soru: Yurttaşlık Yasası’nda gelinen son nokta nedir? 
Baybars: Birçok şeyi yaptığımızı söylüyoruz ama sonuca gitmekten zorlanıyoruz çünkü paydaşlar çok. Keşke kendi başımıza yapabilsek bazı şeyleri ve halkımıza çok daha fazlasını yapabilsek. Bir önceki hükümette (dörtlü koalisyon) bozulmadan önce bizim hazırladığımız iki yasa vardı. Yurttaşlık Yasa Tasarısı ile Daimi İkamet İzinleri Yasası bu iki tasarıyı sunmuştuk hükümete ve şu anda muhalefete düşen dönemin ortaklarımız anlıyorum ki olumlu görüş verdiler. Yeni hükumette de Ulusal Birlik Partisi’ne de o dönem görüş istemiştik temmuz ayı sonunda görüşlerini vereceklerini söylemişlerdi bekliyoruz. Bu harmanlamayı yapıp meclise göndereceğiz şu anda umuyorum ki meclis kapalı olsa da çalışmalar tamamlanmış olacak. 

Soru: Sayın Baybars, İmar Planı ile ilgili son gelişmeler nelerdir? 
Baybars: Aralık 2018 tarihinde 2016 yılında başlayan İmar Planı orada bulunan kuralsız yapılaşma gereği İmar Planı ihtiyacı doğmuştur. Ve Aralık 2018’de bir emirname çıkarmıştık sonrasında tartışıldı zaten bir yıllık bir süre kalmıştı geçici olarak emirname çıkardık. İmar planlama bölgesi olan Yeni Boğaziçi, İskele ve Mağusa Belediye başkanlarıyla bir protokol imzaladık bu zaten işbirliği protokolü idi. Yani birlikte çalışmak için. Dört kurum dört farklı koldan çalıştı yerel halkın ihtiyaçları gözetilerek tabi ki, sonuç olarak İmar Planı hazırlarken ilgili bölgelerde sürdürülebilir bir çevre, ihtiyaç duyulan alanlar, halk için planlama yaptık. Yerel yönetimler umarım bunu sahiplenir ki, protokolü imzalamamızın sebebi zaten buydu, tüm paydaşların ortak hedefleri olmasına dikkat ettik. Ağustos ayı başında halka açıp halkın görüşlerini alacağız danışma toplantısı yapacağız ve sonrasında da süreç ilerleyecek. Halka açıldıktan sonra yasa gereği 42 gün halkın görüşlerini almak için beklemeniz gerekiyor, görüşleri alacağız gerek bireysel gerekse örgütler görüşlerini sunacaklar. Özellikle vurgulamak istiyorum, bu taslak bir çalışmadır halka sunduğumuzda budur ve bu değişmez diye bir şey söz konusu değil.

Soru: İmzalanan ek ekonomik protokol Belediyeler Reformunu içeriyor değil mi? Bu kapsamda gelinen son nokta nedir? 
Baybars: Evet son beş ay kaldı. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bazı Belediye Başkanları açıklama yaptı, ‘Bizden habersiz bazı işler yapılıyor’ şeklinde. Gerçekten bu artık çok üzücü artık ne söyleyeceğimi bilmiyorum çünkü ben göreve geldiğim günden beri Belediyeler Birliği ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Belediyeler Birliği tabi ki 28 belediyenin farklı belediye başkanları var faklı siyasi partilere mensup başkanlar veya bağımsız başkanlar her birinin de haliyle yerel yönetimlerle ilgili farklı görüşleri var. Biz merkezi hükümet olarak hiçbir zaman yerel yönetimlerin özerkliğine müdahale etmedik. Bunu Belediyeler Birliği Başkanı çok iyi biliyor çünkü kendisi ile sık sık temas içerindeyiz. Biz reform yapma konusunda kararlıyız. Şu anda 28 belediyenin 20’si mali açıdan sorunludur. Reformun bir bacağı mali açıdan güçlendirmek ki bu 51\ 95 sayılı yasa bir diğeri de aslında sayının azaltılması değil bir yapısal dönüşüm yapılması ki sayının azaltılması da bu kapsamda temel etkendir. Bunun için (sayının azaltılması) ile ilgili belediyeler birliği de bir grup kurdu çalışmayı onlar yürütüyor. Üç farklı alternatif var bunu teke indirmeyi düşünüyoruz. Ekim sonuna kadar yaptığımız tasarıyı meclise sunmak gibi bir yükümlülüğümüz vardır ve bunu yapabiliriz. Bana göre belediyelerin sayısı 6 olmalıdır. Yani 6 ilçe 6 belediye olması görüşündeyim fakat henüz netleşmedi. 

Yorumlar (2)

ALFAROMEO 5 Yıl Önce

HER GELEN TCLİYİ YURTTAŞ YAPA YAPA, BU ÜLKENİN AĞZINA ........LAR.

ALFAROMEO 5 Yıl Önce

HIRS, HIRS,HIRS===== GÜL AYŞE !

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.