Diyalog Gazetesi

Uzlaşmaz tavır sürüyor

KIBRIS

Tatar ve Spehar ile görüşen Akıncı, “Bugün Doğu Akdeniz’de bir gerginlik yaşanıyorsa, bunun temel nedeni Rum tarafıdır” dedi

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Başbakan Ersin Tatar ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, ele alınan konuları kamuoyuyla paylaştı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Doğu Akdeniz’de eğer bir gerginlik yaşanıyorsa, bunun temel nedenlerinden bir tanesinin Rum tarafının bu konuyu Kıbrıs Türk tarafı ile görüşmeye yanaşmamasından kaynakladığını söyledi. 
Akıncı, “Halbuki hepimize ait olduğu söylenen bu doğal zenginlikler, eğer birlikte ele alınabilse bundan herkes ta işin başından yarar umarak birlikte hareket etmenin yolunu bulabilecekti. Zaman geç değil. Bugün bile bu yanlış gidiş tersine çevrilebilir ve herkes için daha yararlı bir noktaya evirilebilir” dedi. 

Tatar ile olumlu bir görüşme oldu
Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Tatar’la gerçekleştirdikleri görüşmenin çok yararlı olduğunu belirterek, “İlk buluşma, bundan sonraki buluşmalarımız ve içerik açısından karşılıklı anlayış içinde olduğumuz bir toplantı oldu. Farklılıklarımız olabilir, bazı konularda daha değişik düşünceler olabilir. Bu çok doğaldır, ama kurumlar arası ilişkinin ve diyaloğun sürekliliği esastır” dedi. 
Yeri geldikçe Kıbrıs sorunu, yeri geldikçe iç konuları ele alıp bunları değerlendireceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, daha önce de açıkladığı gibi her iki haftada bir perşembe günleri Başbakan Ersin Tatar’la buluşacaklarını, gerektikçe bunun yanında ek buluşmalar da olabileceğini kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile yapılan toplantıya da değinerek, bu toplantıda ele alınan konuları aktardı. 
Akıncı, Spehar ile yapılan toplantıda, karşılıklı zanlıların iadesi konusundaki gelişmelerin de değerlendirildiğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Bizim tarafta zanlı bulunan 4 Gürcü’ye karşılık, bir cinayetin zanlısı olarak Güney’de bulunan bir Pakistanlının iadeleri bugün gerçekleşti. Bu olay gerçekleşmeden, gerek başsavcılık tarafından gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanlığımız bilgilendirildi. Bunun yanında suçlarla ilgili komite başkanı Hakkı Önen de daha olay gerçekleşmeden gelişmeler hakkında bizi sürekli bilgilendirdi. Bugün bu olayın bu şekilde gerçekleşmesinden duyduğum memnuniyeti ifade etmek ve katkı koyanlara teşekkür etmek isterim.”

Tatar: Akıncı ile anlayış birliği içindeyiz
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, görüşmeden çıkışında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ile çok güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini, memleket meselelerini, Kıbrıs konusunu ve farklı birçok konuyu görüştüklerini belirtti.
Başbakan ve Cumhurbaşkanının işbirliği yapması gerektiğini, halkı ilgilendiren hassas konularda çalışmaları beraber yürütebileceklerini konuştuklarını dile getiren Tatar, Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle başlatılan dere yatakları konusundaki çalışmayı birlikte yürütmenin doğru olacağını konuştuklarını, önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin bir toplantı düzenleneceğini söyledi.
Tatar, “Çok iyi bir görüşme yaptık. Bize yakışan da budur. İkimiz de önemli makamlardayız. Memleketin çeşitli ihtiyaçları ve sorunları var. Cumhurbaşkanı Akıncı yıllarca belediye başkanlığı yapmış, şu anda da cumhurbaşkanı makamında devleti yöneten bir kişi olarak mutlaka onun da tecrübelerinden ve bilgisinden faydalanacağız. Hükümet olarak memlekete hizmet etmek için bu gibi çalışmalar içinde olabileceğimizi kendisiyle paylaştım. Memnun olduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.


Spehar, Anastasiadis ile görüşecek
Bu arada Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeden çıkışta basına açıklamada bulunan Spehar, BM Güvenlik Konseyi’nin Temmuz’da yapacağı Kıbrıs oturumu öncesi adada ne tür ilerlemeler kaydedilebileceğini görmek istediğini belirtti.
Benzer bir toplantıyı Rum lider Nikos Anastasiadis’le de gerçekleştirdiğini ifade eden Spehar, iki tarafla teması sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.