Diyalog Gazetesi

Verimli olalım

KIBRIS

Zeytin Festivali’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Akıncı ile Başbakan Erhürman, üretimin artırılması gerektiğine vurgu yaptı

 Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Zeytin Festivali’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, güzellikler korunursa gelecek kuşaklara aktarılabileceğini, zeytin ağacının da bu güzelliklerin bir parçası olduğunu söyledi.

Akıncı, “Bu topraklarda bir zeytin ağacı gibi verimli olmamız lazım, çalışkan ve üretken olmamız, yine bir zeytin ağacı gibi köklerimizi bu topraklara salmamız ve güçlenerek yolumuza devam etmemiz lâzım” dedi. Başbakan Erhürman da, “Biz daha fazla üreteceğiz, kültüre ve sanata daha fazla önem vereceğiz” ifadesini kullandı. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de 70 ülkeden 300’ü aşkın sanatçının katıldığı Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasının ülke tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi.

Akıncı: Üretken olmalıyız
Girne Belediyesi tarafından düzenlenen 17. Zeytin Festivali, önceki akşam kortej yürüyüşüyle başladı. 
Zeytinlik köy meydanındaki törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, Almanya, Türkiye ve Romanya’dan gelen belediye başkanları ve temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşma yapan Akıncı, bu yıl da festivalde halkla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bu güzel ortama geldiğimiz zaman, benim de doğal olarak aklıma tarihimiz, geçmişimiz ve üretimimiz gelir. Bir yandan, Templos şövalyelerinin bir yerleşim alanı burası, bir yandan adı Zeytinlik, zeytin” dedi.
Aklına, bu güzelliklerin korunmasının da geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün Girne’nin imar planının şubat ayında geçtiğine değindiğini, bundan mutlu olduklarını söyledi.
“Bu kadar yıl konuşuyorduk, eksikliğinden bahsediyorduk. En kötü plan plansızlıktan iyidir, ben buna inandım” diyen Akıncı, Girne’nin bir imar planının olmasının son derece sevindirici olduğunu kaydetti.
İmar planının yeterli olmadığını, şimdi sıranın imar planını uygulamada olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, şimdi, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve halka, imar planını hayata geçirme ve planın gereklerini yerine getirme görevinin düştüğünü söyledi.

Girne’ye yakışmadı
Yüksek katlı binaların Girne’de oluşturduğu olumsuzluklara değinen Akıncı, Girne’de imar planı ile apartmanların 5 kata indirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
Akıncı, “Girne gibi güzel bir beldede 10 katlı apartmanlar hiç yakışık almadı. Ne tür bir felaket yaratıldığını, sokaklarından geçtiğimizde görüyoruz. Onun en azından beş kata indirilmesi olumlu bir gelişmedir. Ama dediğim gibi, güzellikler korunursa gelecek kuşaklara aktarılabilecek. Zeytin ağacımız da öyledir; o da bizim üretimimizin, güzelliklerimizin bir parçasıdır” dedi.
Akıncı, “Bu topraklarda bir zeytin ağacı gibi verimli olmamız lazım, çalışkan ve üretken olmamız, yine bir zeytin ağacı gibi köklerimizi bu topraklara salmamız ve güçlenerek yolumuza devam etmemiz lâzım” diye konuştu.

Erhürman: Daha fazla üreteceğiz
Başbakan Tufan Erhürman ise yaptığı konuşmada, Zeytin Festivali’nin ülke tarihi, doğal güzellikleri, zeytini, üretimi, kültür ve sanatı buluşturduğuna dikkat çekerek, zeytin karikatür yarışması ve uluslararası katılımlarıyla da ülkenin dünyaya tanıtılmasında önemli bir katkı sağladığını söyledi. 
Erhürman, Zeytinlik köyünün turizm için gerekli olan tüm özelliklere sahip olduğunu belirterek, bu özelliğin daha iyi kullanılması ve tanıtılması gerektiğine vurgu yaptı. 
Başbakan Erhürman, “Biz daha fazla üreteceğiz, kültüre ve sanata daha fazla önem vereceğiz. Doğamızı ve ülkemizi daha fazla tanıtacağız. Uluslararası alanda biz varız iddiasını daha fazla ortaya koyacağız” diye konuştu. 

Güngördü: zeytin konusunda farkındalık yaratıldı
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de 17 yıldan beri düzenlenen festivalin, ülkenin kültür, sanat ve eğlence yaşamında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, festival kapsamında düzenlenen ve bu yıl 70 ülkeden 300’ü aşkın sanatçının katıldığı Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışmasının ülke tanıtımına önemli katkı sağladığını söyledi. 
Güngördü, zeytin ağaçlarının korunması, yaşatılması, zeytincilik konusunda üretici ve tüketiciye bilgi akışı sağlamak, zeytin ve yan ürünlerinin potansiyelini artırmak amacıyla hayata geçirdikleri festivalin, ülkede önemli bir farkındalık yaratılmasına katkı sağladığına vurgu yaptı. 
Güngördü, Zeytinlik köyünün zeytin yanında bir dönem bu köyde yaşayan Templer Şövalyeleri ile bilindiğini hatırlatarak, köye Templer Şövalyesi heykelini kazandırdıklarını kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.