Ömer KADİROĞLU
Girne'de 2024 yılında 18 yaşındaki genç kadına yönelik toplu cinsel saldırı davasında yargılanan 5 sanık hakkında karar açıklandı. Girne Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları "Tecavüz" ve "Özel hayatın gizliliğini ihlal ederek görüntü kaydetme" suçlarından suçlu bularak 10 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti.
Bayram tatili için Kuzey Kıbrıs'a gelen Yusuf Atan, İbrahim Arzakçı, Şehmus Kaya, Zülküf Kaya ve Baver Yaşar'ın, 13 Nisan 2024 tarihinde Girne'deki bir eğlence mekanında tanıştıkları alkollü haldeki 18 yaşındaki I.F.'yi kiraladıkları eve götürerek sırayla cinsel saldırıda bulundukları ve olay anlarını cep telefonuyla kaydettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davada karar açıklandı. Kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Melek Esendağlı, yaklaşık iki yıl süren yargılama boyunca müştekinin de mahkeme huzurunda ifade verdiğini belirterek, olay tarihinde genç kadının alkolün etkisiyle bilincinin yerinde olmadığının tespit edildiğini söyledi.
Sırayla tecavüz edip, kayda aldılar Esendağlı, mahkemenin bulgularına göre müştekinin, alkollü ve kendisini savunamayacak durumda olduğu sırada sanıklar tarafından sırayla cinsel saldırıya uğradığını belirtti. Sanıklardan Yusuf Atan'ın mağdura iki kez cinsel saldırıda bulunduğunu, İbrahim Arzakçı'nın ise hem cinsel saldırıyı gerçekleştirdiğini hem de olay anlarını cep telefonuyla kayda aldığını ifade eden Esendağlı, bu hususların her iki sanık açısından ağırlaştırıcı unsur olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Mahkeme Başkanı, cinsel saldırı suçlarının toplumda ciddi endişe yaratan ve artış eğilimi gösteren suçlar arasında bulunduğunu vurguladı. Esendağlı, "Sanıklar, bilinci yerinde olmayan farklı bir kültürden gelen savunmasız bir kişiyi istismar ettiler" ifadelerini kullandı.
Ülkeye hangi amaçla gelinirse gelinsin kamu düzenini bozma hakkının bulunmadığını vurgulayan mahkeme, KKTC'ye gelen herkesin ülkenin hukuk kurallarına ve toplumsal düzenine uymak zorunda olduğunun altını çizdi.
Girne Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, oy birliğiyle verdiği kararda Yusuf Atan ile İbrahim Arzakçı'yı 12'şer yıl, Baver Yaşar'ı 11 yıl, Şehmus Kaya ile Zülküf Kaya'yı ise 10'ar yıl hapis cezasına çarptırdı.
Gerginlik yaşandı
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme binasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Cezaevi aracına bindirilen bazı sanıkların görevli personele hakaret ettiği, bazılarının ise görüntü almaya çalışan basın mensuplarına tepki gösterdiği görüldü.
10 yıl hapis cezasına mahkum edilen sanıklardan biri gerekçeli kararın yazılmasını talep ederek, "Allah büyüktür. Mahkeme utansın." ifadelerini kullandı.
12 yıl hapis cezasına çarptırılan sanıklardan biri ise cezaevi aracına bindirilirken, "Bunu yapmadık, bunu bilin." diyerek suçlamaları reddetti.