Diyalog Gazetesi

“Yetki aşımı söz konusu değil”

KIBRIS

Ombudsman Dizdarlı, Başbakan Özgürgün’ün 17 Nisan tarihli raporla ilgili açıklamasına yanıt verdi

Ombudsman Emine Dizdarlı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün 17 Nisan tarihli raporla ilgili açıklamasına yanıt vererek, yetki aşımının söz konusu olmadığını söyledi.
Yetki konusuyla ilgili yasa maddelerini detaylı şekilde aktaran Dizdarlı, Özgürgün’ün “Hali hazırda konu ile ilgili müracaat Anayasal kurumlarımız olan Sayıştay Başkanlığı ve Hukuk Dairesi’ne iletilmiş ve müracaatı yapanlara gerekli yanıtlar verilmişken, yukarıda bahsedilen mevzuat uyarınca size yapılan müracaatı ilgili makamlara iletmeniz yerine yetkiniz dışına çıkarak böyle bir rapor yayınlamanıza anlam verilememiştir” açıklamasına da cevap verdi.
Dizdarlı, Sayıştay Başkanlığı’nın konuyla ilgili herhangi bir inceleme yapmayacağına ilişkin yazısının tasarruflarında bulunduğunu ve Hukuk Dairesi’nin raporla ilişkilendirilmesinin yersiz olduğunu söyledi. 

Yasayla ilgili bilgi verdi…
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, basında yer alan 17 Nisan tarihli rapora istinaden yaptığı, “yetkinin aşıldığı” iddiasına cevap vermek için açıklama yapan Dizdarlı, 38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)Yasası’nın 9’uncu maddesinin Ombudsman’ın görevlerini düzenlediğine işaret etti. 
Dizdarlı, “Yasanın 9’uncu maddesi tahtında Ombudsman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yürütsel ve yönetsel yetkisi olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişinin Anayasa’da ve bu Yasa’da ifa etmiş oldukları eylem veya hizmetlerin yürürlükteki mevzuata ve mahkeme kararlarına uygunluklarını ve yerindeliklerini denetlemek, soruşturmak ve rapor sunmakla görevlidir” dedi.

“Söz konusu para nereye harcandı?”
Söz konusu ziyaret için İstanbul’da 15 bin 756,54 Türk Lirası harcandığının raporda bir olgu olarak belirtildiğini söyleyen Dizdarlı, bu paranın nereye harcandığıyla ilgili hiçbir ayrıntı verilmediğini söyledi. Dizdarlı şöyle devam etti:
“İstanbul ziyareti esnasında yapılan harcamaların makbuzları Dairemiz nezdinde bulunmasına rağmen Raporumuzda söz konusu harcamaların 15 bin 756,54 Türk Lirasına nasıl ulaştığı, hangi maksatla kime ne kadar ödendiği, söz konusu harcamaların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı veya söz konusu paraların nereye harcandığı konusunda hiçbir tafsilat verilmemiş veya Rapor’da yer almamıştır. 
Bu bağlamda Dairemiz tarafından mali bir denetim veya değerlendirme yapılmamıştır. Dairemizin yaptığı soruşturma ve tanzim ettiği Rapor tamamen bu konudaki yürürlükteki mevzuat incelenerek yapıldığı ve İdare tarafından yapılan eylemin söz konusu mevzuata uygun olarak değerlendirildiği herhangi bir şüpheye mahal vermeyecek kadar açıktır.”
Dizdarlı açıklamasının sonunda tüm bunlar ışığında hazırladıkları 17 Nisan 2017 tarihli Raporun tamamen ilgili yasal mevzuat çerçevesinde incelendiğini ve herhangi bir yetki aşımı olmadığını vurguladı. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.