Diyalog Gazetesi

Yıldırım köylüsü yıldı

KIBRIS

Karpuz dönemi bitince nüfusun yüzde 60’ı işsiz kalıyor

 Hüseyin ÇİÇEK
Karpuz denince akla gelen köylerden biri de Yıldırım... Gazimağusa İlçesi’ne bağlı olan bu köyde yaklaşık 547 kişi yaşıyor ve nüfusun önemli bir kesimi karpuz üretimiyle uğraşıyor. Karpuz hasadı bittiği zaman ise işsizlik tavan yapıyor.
Diyalog muhabirine konuşan köy muhtarı Osman Birşen; nüfusun yaklaşık yüzde 60’ının işsiz olduğunu belirtirken, her seçim dönemi siyasilerin köye giderek gençlere istihdam sözü verdiğini ancak seçimlerden sonra hiçbir siyasinin sözünü tutmadığını ifade etti.
Birşen “köy insanı ne özelde, ne de devlette iş bulamıyor. Son 10 yıl içerisinde köyümüzden sadece 2 kişi kamuda istihdam edildi” dedi.

Geçitkale-Yıldırım yolu çok kötü

İşsizliğin yanında köy halkının birçok sorunla boğuştuğunu dile getiren Birşen, Yıldırım ile Geçitkale arasında ulaşımı sağlayan yolun çok kötü olduğunu söyledi.
“Bu yolu kullanırken ödümüz kopuyor” diyen muhtar Birşen, devlet yetkililerinden ilgi ve yardım beklediklerini ifade etti. Köy halkının karpuz dışında patates ve çeşitli sebze üreticiliği yaptığını, ancak elde edilen gelirle geçinemediğini anlatan muhtar Birşen, yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirtti. 

Çocuk parkı yarıda kaldı

Birşen, köyde çocuklar için park inşaatı başlatıldığını, onun da yarım kaldığını belirtirken, Yıldırım Kadınlar Derneği’ nin çabaları ile inşaatı bitirmeye çalıştıklarını söyledi. Muhtar Osman Birşen bu konuda şöyle dedi:
“ Çocuk parkının bitirilmesi için desteğe ihtiyacımız vardır. Bunun çok fazla bir maliyeti de yoktur. Çocukların yanı sıra köydeki gençlerin spor yapabilecekleri düzgün bir tesisimiz yok. Biz bu gençleri köyümüzde nasıl tutacağız?. Onlara hiç olmazsa spor yapabilecekleri olanakları sağlamamız için hükümetin yardımlarını bekliyoruz. Seçim dönemlerinde verilen sözleri artık yerine getirmelidirler. Aksi halde siyasete olan güven tamamen yok olacak.”

Köylü ne dedi?

Erdoğan Suay (Eski Muhtar): 
Yıldırım-Geçitkale yolu çok bozuk Polobet durumda. Benim muhtarlığım döneminde yolun düzelmesi için gerekli müracaatları yaptım ancak hiçbir sonuç alamadım. Bahçelere giden yollarımızda bozuk. Üreticimiz bahçelerine gidemeyecek duruma gelmiştir. Çocuk parkımızın inşaatı yarıda kaldı. Söz konusu parkı köyümüzün kadınlar birliği kendi çabaları ile bitirmeye çalışmaktadır, ancak kendilerine ne Yeniboğaziçi Belediyesi’nden ne de başka bir yerden destek gelmemektedir.

Hasan Salınay: 
Her şiddetli yağmur yağdığında evimin bahçesini su basıyor, eski muhtarımızın zamanında da şimdiki muhtarımızla beraber de evimin önünden geçen yola boru döşenmesi için gereken yerlere müracaatlarımızı yaptık, geçen yıl yağan şiddetli bir yağmurda bahçemi su basması gazeteye bile konu oldu, ancak halen bu sorunu düzeltmediler. Bir an önce bu duruma çözüm bulunmasını istiyorum. Yıldırım ile Geçitkale arasındaki yolun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz, Geçitkale’ye gitmek için o yolu kullanmak zorundayız ancak artık yol kullanılamayacak duruma geldi.

Kadınlar çalışıyor

Yıldırım Kadınlar Derneği Başkanı Şengül Tosunoğlu, düzenledikleri etkinliklerden elde ettikleri 70 bin TL’yi köylerinde bulunan yarım kalmış park için harcadıklarını belirtti. Parkın çok amaçlı olarak kullanılacağı ve köyün her kesimine hitap edeceği için söz konusu meblağın yeterli olmadığını söyleyen Tosunoğlu, “Parkta basketbol sahası, fitness salonu, çardak gibi köyün her kesimine hitap edecek şeyler olacak. Maddi destek konusunda beklediğimiz ilgiyi göremedik” dedi.
Sadece Sivil Savunma Teşkilatı’nın 4 bin TL katkıda bulunduğunu anlatan Tosunoğlu, konu ile ilgili T.C Yardım Heyetine de başvurduklarını ve olumlu bir yanıt beklediklerini kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.