Diyalog Gazetesi
2020-07-09 11:26:07

Şimdi bize ne diyeceksin?

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 09 Temmuz 2020, 11:26

Tevrat’ın ilk bölümü olan Yaradılış Kitabı Tanrı’nın dünyayı, içindeki bütün canlıları ve insanı yaratışını anlatır.
Kitaba göre Tanrı, dünyayı yarattıktan sonra, "İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım... Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun," der.
İnsanları erkek ve dişi olarak yaratır ve onları kutsar ve "Verimli olun, çoğalın" der, "Yeryüzünü doldurun ve denetiminize alın; denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara egemen olun.”
Bunlar altı gün süren yaradılışın altıncı gününde söylenir.
Gece ile gündüz tamamlanmış, gök kubbe çatılmış, denizler ve karalar birbirinden ayrılmış, mevsimler art arda konmuş, dünya hayvanlar ve çeşit çeşit bitkilerle doldurulmuş, sular canlı yaratıklarla dolup taşmış, gökte kuşlar uçmaya başlamıştır.
Tanrı bütün bunları altı günde bitirir. Yedinci gün işi bırakıp dinlenir.
Tanrı insanı en son yaratır.
Adem’i topraktan yapar ve burnuna “yaşam soluğunu” üfler. Havva’yı ise derin bir uyku verdiği Adem'den aldığı kaburga kemiğinden yaratır.
Tanrı yerdeki hayvanların, gökteki kuşların, hepsini de topraktan yaratmıştı. Onlara ne ad vereceğini görmek için hepsini Adem'e getirir. Adem her birine ne ad verdiyse, o canlı artık o adla anılır.
Tevrat’ın Yaradılış bölümünün yazarının kim olduğu bilinmiyor ama inanalar arasında genel kanı Musa Peygamber olduğudur.
Yaradılış bölümünün verdiği izlenim, Tanrı’nın dünyayı insanlar için yarattığıdır. Ne diğer yaratıklara hitaben bir söz vardır herhangi bir yerde ne de kâhyalıklarına atanan insanın onlara nasıl davranması gerektiğine dair.
Oysa birkaç sayfa içinde belli oluyor ki ne Adem’le Havva’da ne de onların soyundan gelenlerde hayır vardır.
Adem ile Havva Tanrı’nın buyruğuna uymazlar ve çarçabuk lânetlenip cennetten kovulurlar. Çiftin doğan ilk iki çocuğundan biri ise diğerini öldürür.
İnsanın yeryüzündeki masalı bu minval üzere sürüp gider.
Tevrat’ın Yaradılış ve Musa ile ilgili bölümünü defalarca okudum ama Tanrı’nın hayırsızlığını tekrar ve tekrar kanıtlayan insanlığın elinden yeryüzünü doldurma ve denetimine alma imtiyazını neden almadığını anlayamadım.
Musa’ya yollanan on buyruğun hiçbiri de insanın “denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, yeryüzünde yaşayan bütün canlılara” saygılı olmasına dair değildi.
Tanrı sanki dünyayı insan için yaratmıştı ve yarattığı sayısız canlı arasında bir tek insanı umursuyordu.
İsrail Tanrısı çeşitli melanetine şahit olduğu insanlığın “yeryüzünde yaşayan bütün canlılara” zebani olacağını öngörememiş miydi?

İşte “Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun," dediğin, başka hiçbir buyruğuna uymayan insan, bu buyruğuna uydu.
Dünyaya hükümdar oldu ama eşkıya gibi. Doğayı viraneye çevirdi ve kendi dâhil bütün canlıları perişan etti. İsraillilerin ise onları elinden kurtardığın firavuna dönüşme yolunda.
Sorabilir miyim…
Şimdi bize ne diyeceksin?

Yorumlar (9)

Osman Kaya 4 Yıl Önce

Metin beyin devamlı okuruyum.Yazdıkları çok ilginç.Tamamına katılıyorum.

Ayşe 4 Yıl Önce

Testosteronun hükmettiği biri yazmış Tevratı da

Mine ozan ergün 4 Yıl Önce

Sizi seviyoruz metin bey ...nerede yazsrsasinz ben ve sevdiklerim orada olacagız????

Cafer Alıcı 4 Yıl Önce

Soru soracak hal kalmamış.

Gurel ASIK 4 Yıl Önce

Dedi zaten, " Habibim Muhammede uyun"

burak pomat 4 Yıl Önce

Tanıdığım bazı dindar insanlarda da bu görüşün hakim olduğunu görüyorum. Hatta 2-3 kişi bana net ve çok iddialı bir şekilde tüm canlıların biz insanlar için yaratıldığını iddia etti. Sanıyorum bu kişiler insanlar olmazsa bu canlıların kendi kendilerine ne yapacaklarını ve "ne işe yarayacaklarını"(!) hayal edemiyorlar.

P. ROJ 4 Yıl Önce

Tanrı düşüncesi, kuşkusuz...insanın kendi minik aklıyla yaratıp, kendi başına bela ettiği, ve ona felaket üstüne felaket getiren düşüncelerin başında gelir. Günümüz İletişim Teknolojisi bu belanın kalbine bir ölümcül ok göndermiştir ama...Tanrı düşüncesi öyle kolay bırakmayacaktır yakasını, insanlığın.

Hakan Sherif 4 Yıl Önce

Bende merak etmistim yazilarinizi gormeyince, gozumden kacmis veda yaziniz. Neyse bulduk sizi gene. InsaAllah bu mail adresi ile size ulasabilirim. Insan acgozlu bir varlik ve din insanlarin kontrolu icin kuvvetli bir arac, dolayisiyla istinasiz butun dinler acgozlu insanlar tarafindan kendi menfaatleri icin yozlastirilmis. Ancak, bu dunya gecici ve imtihan arenasi, bu yuzden size zekayi veren zatin zekasindan suphe etmeyin. Emin olunki her kim ne amel islediyse onun karsiligini alacak. Bu muaazam duzen icinde sadece insan bu duzenin ragmina is yapabiliyor, bunun sebebini dusunun. Bu kainatin algoritmasini eger arzu ederseniz gorebilirsiniz. Cunku gormek isteyen icin acik secik ortada, dinler soyle, boyle diyenelere cok kulak asmayin. Kuran'i okuyun ama okurken sunu goz onune alin.Her kim bir ayeti Allah'in isimleriyle celisecek sekilde yorumlarsa o hataya duser, ama isteyerek ama istemeyerek.Bakara suresinde insanin yaratilisina bakin, Bizim vazifemiz, oncelikle Rabbi taniyip ona kulluk etmektir ama bu kulluk vicdandan ve ahlaktan soyutlanamaz. Biz iyi olmakla emrolduk, adaletli olmakla emrolunduk, zulum yapmamakla emrolunduk. Aklimiz ve vicdanimiz bizim pusulamizdir, ve din yani gercek din insanlari ayirmaz, birlestirir. Tamda bu yuzden kuranin ayetlerinin bir kismi o doneme bakar. Neticede din dunya ile ancak insanlarin ahirette icin imtihanlari kadar ilgilenir. O gunku yasayan insanlarin iclerinden bir peygamber ciktigi icin ona danistiklari ictimai ve dunyaya bakan isleri dinin butun zamanlar icin emri degildir ve olmasi mantikli ve makulda degildir. Kuranin vaz etttigi din basittir. Ama kuranin vaz ettigi din o gun sayilari cogalmis ve arap yarim adasinin kurak collerinde yasayan insanlar icin dunya hayati bakimindan elverisli degildi. O yuzden hadisleri icat ettiler, hem peygambere iftira ettiler hemde dine ihanet ettiler. Tipki kendilerinden onceki kavimler gibi ancak kuran ortada, isteyen ve talep eden icin ruhunun, aklinin ve kalbinin butun sorularina cevap vermeye devam, ediyor. Her bir insan bir kainattir. Siz kendi kainatinizi karanlikta birakmayin cunku olum ortada iken diger her sey bos.

ali 4 Yıl Önce

insan da kendini yaratanın nezdinde ot veya böcek kadar kıymeti oldugunu anladıgı zaman hayat güzel olacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.