Diyalog Gazetesi
2023-09-23 09:51:33

Tao ve kâinatın sırları

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 23 Eylül 2023, 09:51

Uzakdoğu’da doğan inançlar arasında bana en ilginç gelen Tao veya Taoculuk’tur.


Tao “Yol” veya “Doğanın Yolu,” olarak çevrilebilir.


Nedir bu yol?

 
Bu yol kâinatın tümüne hâkim olan, her şeyin ondan doğduğu özdür. Her şeyi o düzenler. Bütün varlığın kaynağıdır.


Anlatılması, anlaşılması, tanımlanması olanaksızdır. Şekilsizdir, sınırsızdır ve ebedidir.


Bir tanrı veya bir varlık değil, kâinatı kapsayan bir prensiptir. İnsan aklının kavrayamayacağı gerçektir. 


Taoizm Tao’yu çelişkili deyimlerle tarif eder: Aktif ve pasiftir, boş ve doludur, geçici ve ebedidir. Onu anlamak ve çözmek ve anlatmak insanın yeteneğinin dışındadır.


Sanıyorum anlatılmak istenen şudur: Neden kâinat var? Neden yaşama uygun bir dünya oldu? Neden ben varım? Bütün bunların açıklaması nedir? Bu gibi soruları sormaktan vazgeç, çünkü cevap yoktur ve asla olmayacak. Bunlara kafa yoracağına Tao’ya, Doğanın Yolu’na uygun yaşa.

Çünkü:

Tao ile uyum içinde yaşayanlar ahenk, denge ve mânevi aydınlanmaya ulaşırlar. Bunun için kişinin kendini hayatın doğal akışına bırakması, sadeliği, kendiliğinden olmayı, “çabasız çabalama”yı benimsemesi ve merhamet, tevazu, hakiki olma gibi erdemlere sahip olması gerekir.


Taoculuğun başlangıcı Milâttan Önce VI. Yüzyıl’da yaşayan Lao-tzu’ya (Laozi) ve ona atfedilen Tao Te Çing adlı esere dayandırılır. Taoculuk bir felsefi akım olarak başladı ve Budizm gibi dine dönüştürüldü. Bu konuda İslam Ansiklopedisi’nde güzel bir özet bulabilirsiniz (https://islamansiklopedisi.org.tr/taoculuk).


Tao’nun önerilerini Budizm’den Sufizm’e ve onlardan önce antik Yunan feylesoflarına ait birçok inançta bulmak mümkündür. Beni daha çok ilgilendiren Tao’nun kâinatın insan tarafından anlaşılamayacak kadar karmaşık olduğunu ve onu anlamaya çalışmanın boşuna olduğunu söylemesidir.


Dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nde yüz milyarlarca yıldız var. Kâinattaki galaksi sayısı trilyonlarcadır. Bu çokluğu açıklamak bir yana, büyüklüğünü kavramak bile imkânsızdır. Bütün bu yıldızlar ve galaksiler kâinatın var olduğu 13.8 milyar yıl içerisinde nasıl meydana geldi? Bunu bırakın milyar yılı kafanız alıyor mu?


Kâinatla ilgili bilimsel tespitlerin birçoğu kesin olmaktan uzaktır. 

Olması da mümkün görünmüyor. 


Bir başka konu daha var: Görünen kâinat, yıldızlar galaksiler falan, kâinatın yüzde beşini meydana getiriyor. Geriye kalanı, yüzde doksan beş, “karanlık madde” ve “karanlık enerji”dir. Bunların ne olduğuna dair en ufak bir bilgimiz yoktur.


Bir bütünün yüzde doksan beşinin ne olduğunu bilmeden yüzde beşini kesin olarak anlamak mümkün mü?


Varlık hep “İnsan aklının kavrayamayacağı gerçek,” olarak mı kalacak?


Kesin olan bir şey var ama… Kâinat içinde canlıların yaşayabileceği bir biçimde var oldu. Bu soruları sorabilelim diye mi…

Yorumlar (95)

Oya Gökçe 8 Ay Önce

Güle güle BİLGE adam. Sizi çok özleyeceğiz.. Huzurla, yemyeşil bir yerde uyuyun, kuşlarla,kelebeklerle, sevdiğiniz tüm doğanın kucağında..Çok üzgünüm.

Ercan YILMAZ 8 Ay Önce

Keşke o yorucu Kars gezisine gitmeseydiniz diye de içimden geçirdim,yaşam noktalanınca keşkelerin bir anlamı olmuyor...

Bilgi 8 Ay Önce

Arkadaşı Kemal'in ölümünden sonra da şunları düşünüp yazmış: "Eskiden ölüm önümde karanlıkta yükselen bir duvar gibi duruyordu, ardı duvar olan bir duvar. Şimdi bu duvarda arkasında ışık gelen bir kapı var." (Metin Münir, Ölümden Sonraki Hayatım)

8 Ay Önce

Çok üzgünüm. Diğer okuyucularının da dediği gibi, yolumu aydınlatan bilge bir insandı. Yokluğunu her zaman hissedeceğim. Allah rahmet eylesin, tüm sevenlerinin başı sağolsun.

Eylül Eylül 9 Ay Önce

Taoizmin Budizmden etkilendiği ve benzer bir çok özellikleri olan bir inanış. İnanışların özünde de ortak noktalar ve felsefeler var ama önceki yazınızın başlığı “Dinler farklı, sonuç aynı” hepsinin günümüzde dinin geldiği noktanın güzel bir özeti. Tüm bu kargaşalardan dolayı; kendi naçizane fikrim özellikle Ortadoğu coğrafyalarında “bir kadının dini olmamalı”diyorum. Çünkü kadının dinde kıymeti harbiyesi yok. Emeğinize sağlık sayın Münir…

Bilgi 9 Ay Önce

İslam Ansiklopedisi değerli bir kaynak.

Ahmet Ö. 9 Ay Önce

Teşekkürler Metin Bey. Çok güzel ve faydalı bir yazı. “Çabasız çaba “ ha? Ne konfor ama!

Ben 9 Ay Önce

Türk ansiklopediciliğinin evrensel standarta sahip zirvesi.

Frankfurt - Okur 9 Ay Önce

Öncelikle tesekkür ederim, bu güzel yazi icin!.. Sizin yazinizda gecen üc soruyu yapay zekaya sordum. Bakalim, yapay zeka nasil degerlendirecek diye!.. nce sorulari vereyim: Neden kâinat var? Neden yaşama uygun bir dünya oldu? Neden ben varım? Bütün bunların açıklaması nedir? Bu gibi sorularin cevabi var mi? Yapay Zekanin cevabi söyle: Bu sorular, felsefe, bilim ve insanın varoluşunun temel sorularıdır ve çeşitli kültürler, inançlar ve disiplinler tarafından farklı şekillerde ele alınmıştır. Her bir sorunun cevabı, kişisel inançlarınıza, dünya görüşünüze ve bilimsel anlayışınıza bağlı olarak değişebilir. İşte bu sorulara genel olarak verilen cevaplar: Kâinat Varlığı: Bilimsel bakış açısı: Bilim, kâinatın varlığını Büyük Patlama teorisi gibi açıklamalarla açıklamaya çalışır. Bu teoriye göre, evren, bir noktadan patlayarak genişlemeye başladı ve şu anda hala genişlemeye devam ediyor. Felsefi bakış açısı: Felsefe, evrenin varlığını ve nedenini daha derinlemesine düşünmeye odaklanır. İnsanlar evrenin varlığını anlamak ve anlam vermek için farklı felsefi sistemler geliştirmişlerdir. Yaşama Uygun Bir Dünya: Bilimsel bakış açısı: Bilim, Dünya'nın yaşamın oluşması ve sürdürülmesi için gerekli koşulları inceleyen birçok dalı içerir. Bu koşullar arasında uygun bir atmosfer, sıvı su ve enerji kaynakları bulunur. Felsefi bakış açısı: Felsefe, yaşamın neden Dünya gibi bir gezegenin üzerinde oluştuğunu ve sürdüğünü anlamaya çalışır. Bu konuda teolojik veya kozmolojik açıklamalar da sunulabilir. Kendi Varlığınızın Anlamı: Bireysel bakış açısı: Kendi varlığınızın anlamı, kişisel değerleriniz, inançlarınız, tutkularınız ve deneyimlerinizle şekillenir. Bu konuda farklı insanlar farklı anlamlar bulurlar. Felsefi bakış açısı: Felsefe, insanın varoluşunun anlamını araştırır. Bu konuda farklı felsefi okullar ve düşünce sistemleri farklı açıklamalar sunar. Bu soruların kesin ve evrensel bir cevabı yoktur, çünkü bu sorular insanın bilgi ve deneyim sınırları içinde büyük ölçüde subjektiftir. İnsanlar bu soruları farklı şekillerde ele alır ve çeşitli dünya görüşlerine sahiptir. Önemli olan, bu soruları düşünmek ve kendi hayatınızın anlamını aramaktır. İnsanlar bu arayışta farklı inanç sistemlerine, bilimsel açıklamalara veya kişisel deneyimlere dayanarak anlam bulabilirler.

Hasan Nuri 9 Ay Önce

Çok uzağa gitmeyelim de 5 milyar yıl ömrü kalan Dünyamıza gelelim ? 4,5 Milyar yıllık Ömrü kalan Dünyamız orta yaşlardadır, Enerjisini bitecek olan ve Dünyamıza Hayat veren Güneşimizin sonu ile de ölecek olan Dünyamızda bir milyar yıllık Hayat kalmıştır ! Bir milyar Yıl sonra Dünyamızdaki tüm Hayatın bitecek olması var sayımı ile gelecek nesillerdeki insanların yeni bir Dünyaya göçü şayet gerçekleşemez ise Dünyamızdaki tüm canlılar gibi İnsanların da yok olup tarihe karışacağı kesindir !! Kainatta her şeyin Bir Başlangıcı ve Bir Sonu vardır ( Albert Einstein )

z 9 Ay Önce

Başımız sağolsun. Özleyecegiz

Ayhan 9 Ay Önce

Şimdi okudum, gittiğinizi... Güzel ve güzel bir adam tanıdık.. Başımız sağolsun...

Kemal Aytekin.. 9 Ay Önce

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun...çok farklı konulara değinen önemli bir düşünürdü...

A 9 Ay Önce

Başımız,sağılsun, Işıklar içinde uyusun.

Urla'li Tolga 9 Ay Önce

Şimdi öğrendim, Hepimizin başı sağolsun. 30 senedir , yolumu aydınlatan ,bir bilge insandi. RUHU ŞAD OLSUN .

tülin süzer 9 Ay Önce

Çok değerli bir yazardı...Yazılarını çok özleyeceğiz...Nur içinde yatsın Güzel İnsan..

Metin T 9 Ay Önce

https://turkrus.com/2756579-bilge-adama-huzunlu-veda-metin-muniri-kaybettik-xh.aspx

Bülent Korman 9 Ay Önce

İlk kez burada yazıyorum Metin… Her yazından sonra konuşmamız mümkün değil. Ama ben seninle konuşmaya devam edeceğim. Emin duyacaksın beni.

eyyup ocak 9 Ay Önce

Allahtan geldik yine ona döneceğiz . Metin bey emaneti teslim etmiş. Allah rahmet eylesin . mekanı cennet olsun . Çok üzüldüm

Mustafa Muhterem EROĞLU 9 Ay Önce

Harika

Füsun Özbilgen 9 Ay Önce

Sevgili Metin Münir. Son yazın kainata doğru adım atıyormuş gibi. Seni ve yazılarını özleyeceğiz. Ruhun şad olsun

İzzet Şipal 9 Ay Önce

Son derece iyi, harika bir insandı. Yazılarını okumak için iple çekerdim. Hayatı en iyi anlatan kimliklerden birisi idi. Çok üzüldüm. Gönlündeki cennetinde çiçekler içinde uyusun.

Y. Sönmez 9 Ay Önce

Işıklar içinde uyu. Yazıların için teşekkürler.

Ruh ikizi 9 Ay Önce

Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. En güzel dileklerimle rahmet diliyorum.

Veli Koç 9 Ay Önce

Seni tanıdığım için bahtiyarım. Nur içinde yat Metin hocam.Toprağı bol olsun

Münir'in Müridi 9 Ay Önce

Metin Amca, hocam... Biliyorum gitmek istemiyordun ama gitmek zorunda olduğunun da farkındaydın. Sen bir öğretmen, bir manzara, bir ağaçtın. Dünya görüşümün gelişmesinde büyük rol oynadın. Sen bizlerin aracılığıyla dünyaya yayılmaya devam edeceksin. Seni ve bilge duruşunu hiç unutmayacağım.

Ahmet Doğan Işık 9 Ay Önce

Ah Metin Münir bizi öksüz bıraktın

Şentürk DURSUN 9 Ay Önce

Büyük Usta’nın gidişi erken ve zamansız oldu. Kaçırmamaya çalıştığım yazıları anlam dünyamı her zaman zenginleştirirdi. Dünya çok değerli bir düşünürünü kaybetti, biraz daha çoraklaştı. Gidişinin yarattığı öksüzlük duygusu hiç kolay geçmeyecek. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun.

Halil Paşa 9 Ay Önce

Kıbrıs bir aydınını, bir entelektüelini daha kaybetti.

Yavuz 9 Ay Önce

Bu olmadı işte Metin Bey. Biz şimdi kimin gözünden bakacağız dünyaya? Bahçenizdeki ağaçlar, ağaçlardaki kuşlar ne olacak? Mecburen biz de geleceğiz peşinizden, zamanı gelince. O zamana kadar hoşça kalın.

Şenal Ak 9 Ay Önce

Rahmetin bol, Yolun açık olsun. Bilge insan

Suat Gökoluk 9 Ay Önce

Çok üzgünüm ama çok

Yavuz 9 Ay Önce

"Aynı anda hissettiklerim de değişti. Ölüyor olmak -canlı olmaktan ölü olmaya geçiş- olağanüstü bir şeydi." "Beden olarak yoktum ama benlik olarak oradaydım. Benden başka kimse yoktu. Ağır yerine hafif değildim -uçuyordum. Ama kanatların, kemiklerin ve kasların çabasıyla değil, başka bir kıtanın topraklarında yere konup çimlenmek üzere rüzgarların akıntısında okyanusu aşan ağaç tohumları gibi, kendi kanatları ve itici gücü olmayan bir uçuşla. Sonra -bir filmin bir sahnesinden başka bir sahnesine geçer gibi kesintisiz- bu görüntü ile tam ve mükemmle olma hali yerini başka bir görüntüye, başka bir hale bıraktı." "Bir ekran veya pencere vardı. İçinde bal peteği renginde, beyazdan sarı ve koyu kahverengiye uzanan, kaynaşan ışıklı bir kitle, korkunç bir süratle soldan sağa ve doğudan batıya doğru gidiyordu. Bu süratin bir de sesi vardı. Galaktik bir ses ve sürat... Bir televizyon ekranına bakıyormuşum gibi bütün görme sahamı dolduran bu şeye bakıyordum. İçimde korku veya heyecan yoktu. Bildik bir kumsalda veya orman patikasındaymış gibiydim." Metin Münir (Ölümden Sonraki Hayatım)

Yavuz 9 Ay Önce

Artık salı, perşembe ce cumartesi sabahlarını iple çekmeyeceğim.

Yavuz 9 Ay Önce

Başınız sağ olsun.

Oguz karadeniz 9 Ay Önce

T24 takip ederdim metin abiyi abi diyorum tanımıyordum yazılarınin vermiş olduğu olumlu enerji insanı duruşu olsa gerek abi kelimesi,uzun yıllardır okuyamamistim ta ki bugün t24 sonsuzluğa gidiş haberiyle tekrar bu son yazısını okumuş oldum yine yaptı yapacağını giderken tao ile tanıştırdı son yazsinda tek umutsuzluk tek bıkkınlık sikayet yok ilginç bir insan di güzel insan ışıklar içinde yat.Sizi ve beni hiç tanımayan siz ve ben.

Sufî 9 Ay Önce

Bu dünyadan cok güzel bir dost bana göre bir derviş gelip geçti.. Ardinda bütün güzellikleri bırakarak.. Bu dünyanin gam yüküne dayanamadı kalbi.. Keşke daha uzun yıllar yasasaydi bizde okuyabilseydik yazilarini... uğurlar olsun güzel insan.. mekanin cennet olsun.. hep kalbimizdesin

Funda Posbıyıkoğlu 9 Ay Önce

Şimdi bir şarkı dinliyorum ; ne yaptıysam olmadı ne çare unutamadım gitti. Huzur içinde uyu sevgili Metin Münir. Hiç unutmayacağım.

Sertan 9 Ay Önce

Senelerdir yazılarını okuduğum bir yazardı, çok üzgünüm

Marios Taramides 9 Ay Önce

Today Cyprus is poorer. I will miss my friend, who was like a father to me.

Nazmi Öztürk 9 Ay Önce

Allah rahmet eylesin, mekânınız Cennet olsun Büyük Üstad. Türk Basınından bir büyük kayıp daha, çok üzgünüm.

Ruh ikizi 9 Ay Önce

Hayatta en çok bilgi edindiğim, zevkle okuduğum insan güle güle! Işıklar içinde uyu!

Serhat 9 Ay Önce

Nur içinde yat. Çok üzgünüm çok buruk bir sabah var bugün.

Veli Özcan 9 Ay Önce

Arkadaşlar, hepimiz öksüz kaldık.

Hasan Nuri 9 Ay Önce

En Değerli İlk Nesil Kıbrıslı Türklerden Sayın Metin Münir’i zamansız kaybettik , yokluğu doldurulamayacak Üstad Işıklar içinde Uyusun .

Ahmet Ertaş 9 Ay Önce

Ölümün bizi sarstı. Mekanın cennet olsun.

Cemal kavrar 9 Ay Önce

Çok kıymetli Metin bey, yazılarınız; bir Sait Faik hikâyesi, Orhan Veli şiiri sadeliği ve inceliğindeydi.Çok özleyeceğim sizi .

Aykut Top 9 Ay Önce

Teşekkürler MM

Ahmet Ö. 9 Ay Önce

Nasıl ya? Hayır hayır hayır

Mehmet B 9 Ay Önce

Gobi Çölü'ne dönmüş Türk gazeteciliğinin, bizlere kalmış birkaç nurlu yüzünden biriydi. O da gitmiş. Son zamanlarda, kainatın anlaşılmazlığı ve uzak doğu kaynaklı felsefi akımlarla harmanlanmış şekilde, "nereden geldik? nereye gidiyoruz?" döngüsüyle çok uğraşır olmuştu. İçine doğmuş, sanki... Başın sağ olsun, Espasito... Metin Bey'i çok arayacağız.

C. Cemil 9 Ay Önce

Kendi kaleminden kendi ölümü... Yıllar önce böyle yazmış.

NAZIM DEMİRTAŞ 9 Ay Önce

Sizi özleyeceğim MM

Umut 9 Ay Önce

Güle güle büyük usta. Dilerim gittiğin yerde varoluşun ve evrenin tüm sırlarına vakıf olursun, huzurla uyu…

Habib 9 Ay Önce

Çok üzgünüm çok. En güzel Türkçe yazılar yazan kişi de artık yok. Yazılarını okuyamayacağız. Çok üzgünüm .Ağlıyorum.

Sinan sinan 9 Ay Önce

Herşey için Tşk Hocam.Yolun açık Devrin Daim olsun.

SEG 9 Ay Önce

Seni ve yazılarını çok seviyorduk. Ani kaybın bizleri derinden üzdü. Yazılarını çok özleyeceğiz. Ruhun huzur içinde olsun, nurlar içinde uyu.

Lycian spirit 9 Ay Önce

Fikri hür , vicdanı hür , dürüst bir insandı. Nurlar içinde yatsın

Okur 9 Ay Önce

Sevgiler, saygılar

Cem DUMANCI 9 Ay Önce

DEVRİN DAİM, RUHUN ŞAD OLSUN.

Süleyman Aguş 9 Ay Önce

Metin Bey bir okurunuz olarak benim için çok kıymetliydiniz.Her yazınız da sezgiyle kavranacak bir tarz vardı. Ölüm şekliniz bile tarzınız gibi oldu açık net keskin ve bilge. Sizi ölünceye kadar unutmayacağım ve her aklıma geldiğinizde internette ulaşabildiğim bir yazınızı okuyacağım. Tüm yazılarınız İçin teşekkürler.

Göçmen Sanatsever 9 Ay Önce

Yazında bahsettiğin şekilsiz sınırsız ve ebedi olana karıştın Metin Münir. Bütün seslerin üstünde olduğu o büyük sessizliğe. Bahçene gözyaşı olarak yağacağız bizim de zamanımız gelince. Son günlerine kadar insanın muhakeme kabiliyeti ile yaşaması büyük şans. Yazıların kaldı aynı tazeliğinde insanın hayata doğaya zamana şaşkınlığı bitmedikçe kaybolmayan cümleler bıraktın. Sana yazıyı yazdıran neyse bana altına bu yorumu yazdıran da O. (Not:Dolu dolu geçen bir ömür , birgün biri belgeselini yaparsa bir de yaşadığı yere bir taş dikerlerse heykel gibi anısına ya da yaşatırlasa hatırasını hoş olur sahip çıkın kardeşim böyle değerlere , tiyatro oyunu bile çıkabilir öyle kenarda kalmış bi anti kahraman abimiz)

murat ünsal 9 Ay Önce

Uzun zamandır vefatına bu kadar üzüldüğüm bir insan olmamıştı, çok üzgünüm, şahsen tanımadığım halde çok özleyeceğim.

Üsküdarlı 9 Ay Önce

Diyalog'un Münir'in kaybını değerince haberleştiremediğini görmek üzücü.

ibrahim Karaaslan 9 Ay Önce

Bir dalımız daha kırıldı. Bilge insanlara ihtiyaç duyulan bir zamanda bırakıp gitmen çok ama çok acı oldu.

Mualla Akyüz 9 Ay Önce

Muhteşem bir yazı, ayrıca sevgili Metin Münir'in vefatından önce yazdığı son yazı. Ruhu şad olsun, nurlar içinde yatsın.

Mustafa Kemal Özkul 9 Ay Önce

Harika bir yazardı, maalesef Türk medyasında bir eşi daha yok. Büyük kayıp oldu. Dilerim yazılarından bir kitap oluştururlar ve Metin Münir kitapligimizda yaşamaya devam eder.

Malagobia 9 Ay Önce

Allah rahmet eylesin

Ertan Sezer 9 Ay Önce

Sizi Milliyet gazetesinde son yazdığınız yazı ile tanıdım. Sonra da hep takip etmeye çalıştım.Yazılarınız zamansız ve mekansızdı..Her yazınız ilham verici ve öğretici idi.. Teşekkürler Metin bey

yasemin oral 9 Ay Önce

Çok üzgünüm çok. Filozofum, kalenderim.Başımız sağ olsun.

Gönül CemAydonat 9 Ay Önce

Çok üzgünüm senelerdir bizi aydınlattınız : sizsiz hayat çok eksik artık ruhunuz şad olsun _ bizi aydınlatırken siz erimişsiniz meğer

mustafa yüksel 9 Ay Önce

Olur şey değil!!!! Bu yazıdan sonra ölmüş. Yazık!

Burhan Hikmet ÖZTÜRK 9 Ay Önce

Çocukluğumdan bu yana tanışıyor olduğum aynı mahallede-köyde yaşadığım bilge bir insanı kaybettim adeta.(Beni bu düşünce budıu nedense...Mekanı cennet olsun.)

Ahmet Mutlu Erel 8 Ay Önce

Mekanı cennet olsun

Kazım S. Uluseri 8 Ay Önce

Çok üzüldüm üstad. Huzur içinde uyu.

Safiye Yüksel Ödemiş 8 Ay Önce

Inanamadım,çok çok üzgünüm.Yıllardır belki de okuduğum tek gazeteci oldu.Ruh ve fikir ikizim gibi gördüğüm ve ilham aldığım adeta bir yaşama sanatı öğretmeni gibi takip ettiğim enfes bir insandı.Nur içinde yatsın.

tt 8 Ay Önce

Seni okuyanlar şimdi daha yanlız ve daha renksiz. Saygiyla

Sarp Ege 8 Ay Önce

Bu dünyadan bir Metin Münir geçti. Allah rahmetler versin. Amin.

Taylan 8 Ay Önce

Son yazınızı hüzünle ve ilgiyle okudum.

Aydan Özkasap 8 Ay Önce

Sonraki yazım şu tarihte yayınlanacaktır demeden gitti... Ben de her aklıma düştüğünde yayınlanan yazılarından birini okuyarak özlemimi gidereceğim. Işıklar içinde yatsın..

AG 8 Ay Önce

Yapma Metin Hocam…

AG 8 Ay Önce

Çocukluk arkadaşımı kaybetmiş kadar üzüldüm.

Fatih Aydemir 8 Ay Önce

Üniversite öğrencisiyken Yeni Yüzyıl gazetesinde tanıştığım yazılarınızı okumaktan her zaman keyif duydum. Bilge bir gazeteciydiniz. Mekanınız cennet olsun inşAllah.

habib 8 Ay Önce

Dünya çapında bir gazeteci,yazar yaşamını yitirmiş, yazdığı gazetesi sıradanmış gibi davranıyor, şaşırdım ve buna da üzüldüm.

Mehmet Özkaya 8 Ay Önce

Üzgünüm.

Terunofuji 8 Ay Önce

Ozanköy öksüz kaldı. BAhçe'den gelen sesler sustu. Düşüncelerimiz aksini bulamadı.. Yol dedi usta. yola gitti..

Sadık okurun 8 Ay Önce

Sen de bizlerin yolunu aydınlattın usta kalem. Özleyeceğim.

Hüseyin 8 Ay Önce

Metin bey son yazınız da bile varlık sorgulaması yaptığınızı görüyorum ki düşünen bir akıldan başka bir sonuç beklenmez. ruhunuz şad olsun. unutmayın dünya iyi insanların hatrına döner. kötüler bozar, iyiler tamir eder, kötüler unutur iyiler hatırlar, kötüler tüketir iyiler inşa eder...

Bulent ozpolat 8 Ay Önce

Başta yakın ailesinin ve dostlar olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağolsun.yeri doldurulamaz kendine özgü bir değeri kaybettik.seni çok özleyeceğim Metin abicim.

Şener Çelik 8 Ay Önce

Değerli üstadım, seninle 2005'te Gaziantep'te tanışmıştık. Zeugma'yı incelereken ciddi yüz ifadenden diğer gazeticlerden ne kadar ayrı bir insan olduğunu sezmiştim. Türk gazeteciliği bir tarafa, ülkenin entelektüel camiasında bile eşsiz bir yerin olacak her zaman. Sanırım aramızdan - şimdilik - ayrılmak senin kendin tercihindi. Bunun en güzel 25 Temmuz tarihli yazında sen dile getirmiştin: "Benim için 80 sene kafidir." Seni çok seviyoruz. Görüşmek üzere değerli üstadım!

AYHAN DERMANLI 8 Ay Önce

Işıklar içerisinde uyu Sayın Metin Münir...

Ercan YILMAZ 8 Ay Önce

Yarım asırlık yaşamımın yarısında senin bilgi ve ilham verici yazılarını okumak ne kadar keyif verdiyse bundan sonraki yaşamımda bundan mahrum kalmak o kadar üzücü.Huzur içinde uyu bilge adam.

Güneş Ç. 8 Ay Önce

Zamansız gidişinizden dolayı tarifsiz üzgünüm. Üniversite yıllarımdan beri, 5 yıl önce sizin gibi rahmetli olan babacığımın sayesinde, sizi takibi hiç bırakmadım. Engin dünya görüşünüz, bambaşka konuları ele alıştaki yaratıcılığınız, akıcı diliniz; tüm bunlar sayesinde her yazınızı soluksuz okudum. Sizin gibisi gelmez... Bize kazandırdığınız her şey için teşekkürler...

Murat ÖZKAN 8 Ay Önce

Toprağın bol,ruhun şad olsun.

Turkish Power 8 Ay Önce

Ustadim tao dan sonra bir de kamasutraya girseydiniz yetmez ama yine de evet Buda rahmet eylesin

Ahmet Serdar 8 Ay Önce

Sözün bittiği yerdesin hocam..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.