Diyalog Gazetesi
2022-06-02 09:54:07

Türkiye, İrlanda ve diğerleri

Metin MÜNİR

metinmunirt24@gmail.com 02 Haziran 2022, 09:54

Türkiye’de gazetecilik yaparken ülkenin geri kalmışlık bataklığında çırpınışlarını izler ve İrlanda, İspanya, Güney Kore, Singapur gibi üçüncü dünyadan birinci dünyaya terfi etmeyi becerememesinin nedenlerini kafamda analiz ederdim. 
Bu dört ülkenin de nasıl zenginleştiğine dair birçok şey okudum ve deneyimlerini Türkiye ile karşılaştırdım. 
Türkiye’nin demokratikleşme ve kalkınma gayreti bu dört ülke ile aşağı yukarı eşzamanlı başlamıştı. Büyüme potansiyeli ise onlardan çok büyüktü. Ama onlar hızla Türkiye ile aralarını açtılar. Türkiye ise 1980’lerde ve 2000’lerin başında yarışa katılır gibi olduysa da nefesi yetmedi. 
Ve bugünkü hâl: Otoriter bir rejim, yüksek enflasyon, bütçe açıkları, devalüasyon, yaygın mutsuzluk. Kurtulmak için bir umut ışığının görülmemesi… 
Sadece bir ülkeyi anlatacağım: İrlanda. 
İrlanda yüzyıllar boyunca İngiltere’nin zalimce iliğini emdiği bir sömürgesi idi. On Dokuzuncu Yüzyıl’da meydana gelen kıtlık, açlık, göç ve hastalık nüfusun üçte bir azalmasına neden oldu. 
Geçen yüzyılda bağımsızlığına kavuştuktan sonra İrlanda bu defa kötü yönetimlerin elinde kör çar oldu. 1950’lerde siyasi partiler, sendikalar ve kilise sefalete son vermek üzere uzlaşmaya vardı. Ülke istikrara kavuştu. Ekonomi düzelmeye başladı. Ardından Avrupa Birliği üyeliği geldi. İhracata dönük yabancı sermaye çekmek amaçlı, bir ara Erdoğan’ın da kopya edip terk ettiği, bir düzen kuruldu. Çok uluslu şirketler İrlanda’ya koştu. Ülke AB’nin en zengin ülkelerinden biri oldu. Orada gerçek ücretler bütün OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır. Ekonomi o kadar sağlamdı ki Covid-19 salgınından bile etkilenmedi.
İrlanda’da kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın geçen yılın sonunda 82,500 dolar olması bekleniyordu. Türkiye’nin ise aynı dönemdeki beklentisi 9,528 dolar idi.
Neden Türkiye, İrlanda ve diğerlerinin ulaştığı menzile ulaşamıyor?
Bu konuda kitap yazılabilir.
Ben bir cümle önereceğim: Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirememesi bir kişilik meselesidir. 
Uzlaşı yerine kavgayı seçen… Kamu yararı yerine kişisel çıkara öncelik veren … Bilgi yerine inanca saplanan… Ekonomiye iş bilir bir tarzda yön vermeyen… Otoriter olmayı demokratik olmaya tercih eden… Kendi gibi olmayanları ezme eğiliminde olan… bir siyasi kişilikten bahsediyorum…
İspanyollar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra o kadar yoksuldular ki ot yiyorlardı. İrlanda gibi onlar da değişik ideoloji ve inanca sahip olan partilerin uzlaşıya varmasıyla bugün yaşadıkları refaha varan yolu açtılar.
Türkiye’de bu yola girileceğine dair hiçbir emare görmüyorum. Bu da ümit yok demektir.
Ne acıdır ki bir fındık kabuğunu doldurmayan KKTC’de durum daha vahimdir, çünkü Kıbrıslı siyasilerin kişilik zaafları çok daha büyük ve çeşitlidir. 

OKUYUCULARIMA NOT: Geçirdiğim küçük bir ameliyat nedeniyle yazılarıma ara vereceğim. Bundan sonraki yazım 
11 Haziran’da çıkacak.

Yorumlar (37)

Mustafa Yüksel 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun Metin bey.

Mustafa Yüksel 2 Yıl Önce

Gerçekten de ümit yok. Neden mi yok? Hırsızlık yolsuzluk v.d. bunları kanıksadık da, şimdi anormal bir hayat pahalığı var. Benzine her gece zam geliyor. Saray erkanı yurt dışına para istifliyor. Bütün bunlara rağmen kamuoyu yoklamalarında akp hala 1. parti çıkıyorsa ümit olur mu? Türk Milleti şöyledir böyledir diyen Ata’ma kırgınım. Bizi yanıltmış.

MERT DENİZ GÜNEŞ 2 Yıl Önce

Türkiye kadar başınıza taş düşer inşAllah.Başınıza meteor düşse Türkiye'den bileceksiniz.Olmaz artık bu kadar da Türkiye düşmanlığı. Türkiye'deki hükümeti sevmeye bilirsiniz olabilir saygı duyarım.Ama direk Türkiye düşmanlığını anlamıyorum.Ne yapmış ki Türkiye ? Bulunduğu orta doğu cehenneminde modern kalabilmiş tek ülke Türkiye'dir. Laik,demokratik bir hukuk devletidir Türkiye.İktidarlar gelip geçicidir.Ama devletler bakidir.

Faruk Ercan 2 Yıl Önce

Şifalar dilerim. Çok teşekkürler MM. Gaz ve Petrol bölgesinde olması nedeniyle istikrara kavuşması yerli ve yabancı işbirliği ile engelleniyor mu?

Hoooope! 2 Yıl Önce

Umut var Metin Bey. 2000 sonrası doğan AKP ile büyüyen internet nesli dinin değil, bilimin bilginin çıkış yolu olduğunu görüyor. Ortadoğu bataklığının ne olduğunu bizzat yaşıyorlar. Eğer internet olmasaydı ve akıllı telefonlar ile hayatımıza bu denli yol vermeseydi ben de sizin gibi umutsuz olurdum (yaşım 41)...

m.şakir 2 Yıl Önce

Umut fakirin ekmeği, yumul yumul aç yat .:))))

Ege’de Bir Sahil Kasabası 2 Yıl Önce

Çok geçmiş olsun... İyi ki varsınız ve yazıyorsunuz. Teşekkürler...

Özkan Kılınç /İstanbul 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun Metin bey

yasemin oral 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun Metin bey.

Ahmet Ertaş 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun .

MEhmet ÖZKAYA 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun acil şifalar dilerim.

Tarafsız 2 Yıl Önce

Üstada geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Aman efendim siz hiç tasalanmayın TR 'de her zamankinden daha fazla umut var. Halk soğukkanlılıkla seçimi bekliyor. Kıbrıs konusunda yeni gelecekler daha şahin çıkarlar. Hiç merak etmeyin.

Eylül Eylül 2 Yıl Önce

Diyecek çok şey var. Mesele Türkiye’nin sevilmesi değil ki; her Türkiye vatandaşı bu ülkeyi seviyor; gidecek yer de yok. Asıl mesele cahil cümre sorgulayamayan halk. Çok geçmiş olsun sağlıkla kalın.????????????

Ahmet Ö. 2 Yıl Önce

Çok vicdanlı ve çok akıllı bir insansınız. Çok geçmiş olsun. Ellerinizden öperim.

Mehmet 2 Yıl Önce

Kıbrıs sorunuyla ilgilenenlerin izlemesini öneririm: https://www.youtube.com/watch?v=_f6o1r8FN9Q&t=172s

Oral 2 Yıl Önce

2019 yılında İstanbul belediye seçimlerinin tekrarında, bütün gerçekler herkesin gözü önündeyken, iktidar oyların tam %45'ini aldı. O seçim sonucu beni büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Artık ahlakmış mahlakmış hiçbir şekilde ortak değerimiz değildir. Zaten ortak değer diye birşey kalmadı. Başka birşey söylemeye gerek var mı kardeşim?

Turkish power 2 Yıl Önce

Yine yetmez ama evet:1)neden mi turksun muslumansin 2)irlandayi kaç yıl kapıda bıraktılar seni kaç yıl 3)İspanya'yi Franco diktatörlüğünün kurtarmak için hemen AB ye alıp sendeki PKK/pydlileri desteklerken ayrılıkçı bask siyasetcilerinin ....na koydular4)Güney Kore kuzeye karşı bir kalkan olduğu için ABD ile serbest ticaret anlaşmalariyla korundu kollandi 5)Singapur eski ingiliz sömürgesi 6)sen emperyalistlere karşı kurtuluş savaşı verdin onların böyle bir derdi olmadı sen Amerikan derin devletinin komünizme karşı ileri ucu olarak kullanılsın yeşil kuşak ılımlı İslam uygulamalarının kurbanı oldun sen haklı olduğun konularda bile hiçbir zaman desteklenmedin muttefik sendin kuyun kazıldi sizler gibi soroscu alman vakifci yetmez ama evetci sosyal demokrat liberal vs görünen eskiden tealici muhibci şimdi soroscu vs elemanlarla mücadele ediyor ha devlet iyi yönetiliyor mu hayır ama bu sizin gibi yetmez ama evetcileri hakli çıkartmaz

Doğrucu Davut.... 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun Sn.Münir...Acil şifalar dilerim...

Turkish power 2 Yıl Önce

Yetmez ama evetci muhteşem üstadım ve saz arkadaşları ciao Bella selam olsun sizlere

Asiye Bilgin 2 Yıl Önce

Çok şükür Türkiye'de demokrasi vardır.İlelebet de olacaktır. Türkiye'deki iktidarı sevmeyebilirsiniz çok ağır bir şekilde de eleştirebilirsiniz.Bu çok normal.Türkiye'de eleştiri serbesttir.Hergün Cumhurbaşkanına dünyanın hakaretleri yapılıyor basın aracılığıyla.O zaman soruyorum ben basın nasıl özgür değilmiş.Öyle işkembe-i kübradan sallamakla eleştirmen ve yazar olunmuyor.

BÜLENT RAHŞAN ECEVİT 2 Yıl Önce

Basın dediğin eleştirecek sorgulayacak. Demokrasilerde muhalefet partileri ne kadar önemliyse demokratik bir ülkede de basın özgürlüğü çok önemli bir yere sahiptir.Malesef gerek Türkiye'de gerek KKTC'de artık basın patronları yeni yetme iş insanlarından oluşmaktadır.Onlarda zaten mevcut hükümetlerle çalıştığı için ülkenin gerçeklerini ne televizyonlarında ne de gazetelerinde gösteriyorlar.Gazeteci dediğin halk adına sorgulamalı halk adına hükümetten hesap sormalıdır.Türkiye'de basının %95'i yandaş, KKTC'de ise basının %60'ı yandaş medyadan oluşmaktadır

Lycian spirit 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun.Sağlık ve esenlik dilerim.

Hasan Nuri 2 Yıl Önce

Ekonomik olarak Türkiye’yi geride bırakan sadece İrlanda değildir, Türkiye’den çok daha küçük 17 milyon nüfuslu HOLLANDA Ekonomisi ( GSMH) 913 milyar Dolardır, Milli geliri 58bin Dolar (2021)olan Hollandada asgari ücretli sayısı çalışanların sadece yüzde 4 düdür , İNGİLTERE 67 milyon nüfusu ile Ekonomisi (GSMH) 2 Trilyon 815milyar 81milyon Dolar olup kişi başı milli geliri 42bin Dolar (2019) olan İngilterede çalışanların asgari ücretli oranı yüzde 7 dir . TÜRKİYE nin 85 milyon nüfusu ile Ekonomisi GSMH) 736 milyar Dolar (2021) olup kişi başı milli geliri 9600 Dolar olmuştur, Türkiye’deki asgari ücretli sayısı ise çalışan nüfusun yüzde 50sini teşkil etmektedir , Siyasilerimizden peklik işitmediğimizi gerçek Ekonomi rakamları,

SİNEM ARTI 2 Yıl Önce

TÜRKİYE HIZLA DİNE DAYALI YÖNETİM ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR.ÇOK ÜZÜCÜ GERÇEKTEN.EĞER BU FAYDALI BİR YÖNTEM OLSAYDI.MİLYONLARCA MÜSLÜMAN ŞERİATA DAYALI YÖNETİMLERDEN KAÇIPTA KENDİLERİNİN TABİRİYLE DİNSİZ İMANSIZ DEVLETLERE SIĞINMAK İÇİN ÜLKELERİNİ TERK ETMEZDİ.TEK HAKİKAT BİLİMDİR,FENDİR.TABİİ Kİ ANLAYANA.

Savas guneren 2 Yıl Önce

Geçmiş olsun.Acil şifalar dilarim.

FATİH BEYZA 2 Yıl Önce

GÜZEL KKTC Mİ AFRİKALILAR,GÜZEL TÜRKİYE Mİ DE SURİYELİLER,AFGANLILAR,IRAKLILAR,PAKİSTANLILAR İŞGAL EDİYOR.DEMOGRAFİK YAPIMIZ GÖZ GÖRE DEĞİŞTİRİLİYOR.AMA HERKES ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.YAZIKLAR OLSUN.BU İSTİLACILAR KONUSUNDA EN İYİSİNİ YUNANİSTAN YAPIYOR. SINIRDA TÜM PARALARINI ALIYOR.BİRDE ÜSTÜNE GÜZEL BİR DAYAK ATIYOR.TÜRKİYE TARAFINA TEKRAR POSTALIYOR BUNLARI.

Turkish power 2 Yıl Önce

Yetmez ama evetciler:1)ab bin sınırları çizilmiş durumda tüm Kıbrıs'ı ruma teslim edip İsrail'e kadar Türkiye'yi boğacak şekilde akdenizi kapatmak2)Bulgaristan Romanya Ukrayna Gürcistan ab ve NATO üyeliğiyle Karadeniz'e çökmek 3)Ermenistan yoluyla Kafkaslara oturmak4)geri vs vasıtasıyla yapabilselerdi kazakistan Özbekistan vs de turuncu kadife devrimlere Orta Asya'ya çöküp çini cevrelemek5)ırak Suriye Libya'nın canına okuyup Tunus ve Mısır'daki darbeleri (tabi çok demokrat ve darbelere karşılar )destekleyip alan temizliği yapmak vs vs şu anda da fiilen İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini sağlamak ve turkiyenin Rusya'ya cephe açmasını sağlayabilmek için Ege adaları ve Kıbrıs'ta yunanistani provoke etmek kuzey Suriye'ye olası harekatlarin önünü kesmeye çalışmak ama siz ezik yeni duzulenci Soros beslemeli eski tüfek solcu entel cakmalarinin beynine bir şey sokamazsiniz çünkü sizler parya köle sahsiyetsizlerisiniz

Birisi 2 Yıl Önce

Yahu kim yanında? Egedeki mi, yoksa ukraynalı mı?

ZİYA TEMİZ 2 Yıl Önce

HALA CHP VE ONUN YÜZ KEZ SEÇİM KAYBETMİŞ GENEL BAŞKANINDAN UMUT UMMAK GERÇEKTEN TEK KELİMEYLE GERİ ZEKALILIKTIR. RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I VE AK PARTİYİ YENEBİLECEK BU DÜNYA ÜZERİNDE BİR KİŞİ VARDIR.O DA SAYIN EKREM İMAMOĞLU'DUR.TÜRKİYE'DEKİ TÜM KÜRTLER,ARAPLAR,LAZLAR VE TÜRKLER SAYIN EKREM İMAMOĞLU'NU DESTEKLEMEKTEDİR. 2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN GALİBİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN 13'ÜNCÜ CUMHURBAŞKANI SAYIN EKREM İMAMOĞLU OLACAKTIR.

Sarp Ege 2 Yıl Önce

Sn. MM geçmiş olsun. Allah'tan şifalar dilerim. Doğa, çevre, çiçek, böcek ve felsefi konulu yazılarınız süper. Kaleminize ve emeğinize sağlık. Doğu Akdeniz doğal gaz kaynakları ile Münhasır Ekonomik Bölge ( MEB) ile ılgili yazılarınızı bekliyoruz.

Beyhan Alkan 2 Yıl Önce

Öncelikle geçmiş olsun,Usta.Benim beslenme damarlarımdan birisiniz,ayın onbirini sabırsızla bekliyor olacağım. Usta'nın yazılarının müdavimi,sayın bağzı okurdaşların davranışını yadırgadığımı belirtmek istiyorum.Gecmiş olsun dileklerine n

AKIN CAN 2 Yıl Önce

TEK ÇÖZÜM YOLU TEK KURTULUŞ YOLU TÜRK LİRASINDAN ÇIKMAKTIR. HER GÜN DEĞER KAYBINA UĞRAYAN PARA BİRİMİNDE KALMAK MANTIK KARI DEĞİLDİR. DERHAL EURO'YA GEÇELİM.DERHAL AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE OLALIM.DERHAL KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN KANATLARI ALTINA GİRELİM.ŞU AN Kİ SİSTEMDE HER GÜN FAKİRLEŞİYORUZ.YOK OLUYORUZ.RESMİ DİLİMİZ KIBRIS TÜRKÇESİ,RUMCA VE İNGİLİZCE OLSUN.

tülin süzer 2 Yıl Önce

Çok geçmiş olsun Sayın Metin Münir.Yazılarınızı özleyeceğiz..

Mustafa Yüksel 2 Yıl Önce

Akın Can çok traji komiksin

eyyup Ocak 2 Yıl Önce

Çok geçmiş olsun Metin bey. Hiç olmamış gibi olsun .

cosar coskun 2 Yıl Önce

GEÇMİŞ OLSUN DUALARIMIZLA..

PAKO ROJ 2 Yıl Önce

Kendinize iyi bakın, Metin Ağbii; okuyucularınız sizsiz n'apar sonra. Acil şifalar dilerim

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.