Diyalog Gazetesi

Erdoğan kabinesini yarın açıklıyor

TÜRKİYE

Yeni milletvekilleri yemin etti, Binali Yıldırım TBMM Başkanlığına aday gösterildi

 Meclis'te yeni dönem başladı. 27. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin ant içme töreni için bir araya geldi. TBMM Genel Kurulu, TBMM Geçici Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da 27. Dönem milletvekilleri yemin etmeye başladı. İlk yemini eden Geçici Meclis Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu. Daha sonra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, kürsünün yanına yerleştirilen rampadan tekerlekli sandalyesiyle çıkarak ant içti. Ardından engelli AK Parti Hakkâri Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Mazeret bildiren milletvekilleri de il sırasını beklemeden milletvekili andını içerken, Başbakan Binali Yıldırım da ilk yemin edenler arasında yer aldı.

TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri de izledi.
Genel Kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi. Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.

Durmuş Yılmaz frak giydi
Bu arada İçtüzük'te yapılan son değişiklikle TBMM Başkan ve başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Buna rağmen TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz frak giymeyi tercih etti. TBMM'nin internet sitesinde, seçimlerde ittifak kapsamında AK Parti listelerinden Ankara Milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP milletvekili, CHP listelerine giren İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Saadet Partili olarak yer aldı.

AK Parti’nin adayı Yıldırım
AK Parti, Meclis Başkanlığı için Başbakan Binali Yıldırım'ı aday gösterdi. Yıldırım, adaylığıyla ilgili açıklamada, "Vatana millete hayırlı olur inşallah. Başka adaylar da çıkabilir" dedi. AK Parti'nin Meclis Başkanlığı için adayı belli oldu. Parlamenter sistemin son Başbakan'ı Binali Yıldırım, AK Parti'nin yeni dönemde Meclis Başkanlığı için aday gösterdiği isim olarak belirlendi. Yıldırım, adaylığıyla ilgili açıklamada, "Vatana millete hayırlı olur inşallah. Başka adaylar da çıkabilir" dedi. Yıldırım, "İlk turda sonuçlanır mı?" sorusu üzerine "Bilemem, Meclis iradesine ben karar veremem. Meclisimiz, milletvekillerimiz ne derse o olur" diye konuştu. Kendisinin daha önce TBMM Başkan adaylığına ilişkin soruya verdiği "Allah bir kapıyı kapatır, bir kapıyı açar" şeklindeki yanıtın hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Kapı açıldı, gidiyoruz" ifadesini kullandı.

Perşembe sonuçlanır
AK Parti yeni Grup Başbakanı Naci Bostancı ve grup başkanvekilleri, Yıldırım'ın Meclis Başkanı adaylık başvurusunu TBMM Başkanlığı'na sundu.
Başvuru sonrası açıklama yapan Bostancı, "Süreç başlamış oldu. Diğer partilerle görüşme şeklinde bir durum yasaya göre de şık olmayacak. Milletvekilleri müracaat edenleri görecek ona göre oy kullanacaklardır. Perşembe günü üçüncü turda sonuçlanır" diye konuştu.

Süreç nasıl işleyecek?
TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları dün başladı, 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00'te sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.
Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak.

Foto>> BMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz frak giymeyi tercih etti
Foto>< Milletvekili sıralarına, kırmızı karanfil ve kokart konuldu
Foto>>yıldırım

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.