Diyalog Gazetesi
2014-10-11 11:16:53

Uluslararası Kız Çocukları Günü

11 Ekim 2014, 11:16

John M. Koenig
ABD Büyükelçisi
Amerika Birleşik Devletleri dünyadaki diğer ortakları ile birlikte, 11 Ekim’i Uluslararası Kız Çocukları Günü olarak kutlamaktan gurur duymaktadır. Birleşmiş Milletler bu günü, 2011 yılında kız haklarının farkına varılması ve kızları oransız şekilde etkileyen cinsiyet stereotiplemelerine, ayrımcılığa, şiddete ve ekonomik dengesizliklere son vermek için küresel taahütleri canlandırma adına oluşturmuştur.
Bu gün bize tüm gençlerin, hem kızların hem erkeklerin, toplumlarına hizmet etmede eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamak, kendilerine, ailelerine ve ülkelerine daha parlak bir gelecek hazırlamaları için nasıl birarada çalışabileceğimizi hatırlatmakta ve esinlendirmektedir.
Ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan ilerleyebilmelerinin, sadece kızların tamamen toplumun tüm dallarında katılımıyla ve ayrımcılıktan ve cinsiyete dayalı şiddeten korunmaları halinde sağlandığı kanıtlanmıştır. Dışişleri Bakanı Kerry ve Obama Yönetiminin ABD’nin dış politikasında kadınların ve kızların statüsünü ileriye götürmeye önemli bir öncelik verme nedenleri de budur.
Verilere göre, kızlar eğitimli olunca ülkeler daha refah olur. Fazladan bir yıl eğitim alan kızların bir işe girmeleri halinde haftalık kazançları 10-20% oranında artmaktadır ve lise eğitimi alanların ise gelirleri daha yüksektir. Okula giden kızlar genelde evde ve toplumda daha eşit muamele görmekte ve gelecekte doğacak olan kendi çocuklarının da kurtulma ve eğitimli olma şansı daha yüksek olmaktadır.
Dünyanın en saygın ekonomistlerinden ve özel sektör firmalarından bazıları (örneğin, Dünya Ekonomik Forum Cinsiyet Eşitsizliği Raporu; Booz ve Şirketi; McKinsey ve Şirketi) en rekabetçi ve en refah ülkelerin, eğitim, sağlık ekonomik ve siyasi katılım alanlarında cinsiyet eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler olduğu kanısına varmıştır. 
Amerika Birleşik Devletleri, hükümetler, özel sektör, sivil toplumla işbirliği yapmaktan ve kızların gelişmekte olan dünyada yaşamlarını mümkün olan en iyi şekilde sürdürmelerini ve toplumlarına katkıda bulunmalarını sağlamaya çalışmaktan gurur duymaktadır. Cinsiyet eşitliği konusunda, Amerika Birleşik Devleteri ve Kıbrıs ortak bir zorluğu paylaşmaktadır. 2013 Cinsiyet Eşitsizliği Endeksine göre, eğitim fırsatları ve başarıları, sağlık ve hayatta kalma açısından kızlar neredeyse eşit noktadadır. Ama kazanç, ekonomik katılım, fırsatlar ve siyasi güçlenme alanında henüz eşit noktada değildirler.
İşte bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri, Managament Center ve Kıbrıs Toplum Medya Merkezine (CCMC) ‘Barış ve İnsan Hakları İçin Kadın Sözcüler’ adlı programı yürütmeleri için bir hibe vermiştir. 8 Ekim 2014’te başarıyla tamamlanan bu programda 150den fazla kadın çatışmaların çözümü, idare, ve medya kullanımı konularında eğitim almıştır. Dahası bu program, hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum tarafında genelde böyle programlardan faydalanma fırsatı bulamayan kırsal bölgedeki kadınlara yönelik yapılmıştı. 
Bu yıl Uluslararası Kız Çocukları Günü hepimize bu önemli konuları tartışmamız– ve bazı konularda kızların ve oğlanların en büyük potansiyellerini göstermelerini engelleyen bariyerleri kaldırmak için nasıl birlikte çalışacağımızı göstermek adına bir fırsat sunmaktadır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.