banner564

‘Anayasaya aykırı’

Cumhurbaşkanı Akıncı, geçtiğimiz akşam katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi kararının alınması öncesinde yapılan toplantıda “seçimlerin ertelenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu sonucuna varıldığını” duyurdu ve ertelemenin bu nedenle kısa tutulduğunu açıkladı.
Bu köşeyi düzenli takip edenler bilir, dün bu köşede Türkiye’de ki benzer bir örneği sizlerle paylaşmış ve mahkemenin bir an önce karar vermesi gerektiğine vurgu yapmıştık.
İşte dün bizim gündeme getirdiğimiz Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki yorumlarımıza Cumhurbaşkanı Akıncı’dan cevap geldi ve Akıncı da süre uzatmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.
Seçimlerin ertelenmesi kararının alındığı sürece ilişkin kamuoyunun bugüne kadar bilmediği bir konuyu da Cumhurbaşkanı katıldığı programda açıkladı. İşte o süreçte yaşananlar Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ağzından; 
“Sayın Başbakan, siyasi partilerle toplantı yaptı. Orada vardıkları sonucu benimle paylaşmak istediler. Sonra Sayın Erhürman sözcü olarak beni aradı ve toplantıda seçimin yapılmayacağına kadar verdiklerini, bunu benimle de konuşmak gerektiğini söyledi. Benim görevde kalmam gerektiği konusunda da hemfikir olduklarını iletti. Cumhurbaşkanlığı’nda toplantı yaptık. Sonuçta Başsavcı, Yüksek Mahkeme Başkanı ve tüm partilerle toplantı yaptık. Toplantıda şu sonuç çıktı; kim vekâlet edecekten öte, en basit anlatımla zaten seçimin ertelenmesi Anayasa’da yok. İşin Türkçesi, en sade söylenmesi gereken, seçimlerin ertelenmesi Anayasa’ya aykırıdır. Seçimin ertelenmesi ile ilgili süre ne kadar uzarsa o kadar sıkıntı olacak görüşü hâkim oldu. 11 Ekim kararı verildi.” 

Hadi inşallah
Hazır bugün kapalı kapılar ardında olup bitenleri öğreniyoruz bir konuyu da Başbakan Ersin Tatar’dan dinleyelim. Nasıl ki seçimlere ilişkin alınan kararı Cumhurbaşkanından dinledik, Türkiye’den gelen suyun kesilmesi ile ilgili Başbakanlıktaki toplantıda neler olduğunu da Başbakan açıkladı katıldığı programda.
Türkiye’den asma borularla getirilen ve bir süre önce de denizde kopan borular ile ilgili olarak Başbakan Ersin Tatar şu bilgiyi paylaştı; 
“Bizim arkamızda 85 milyonluk Türkiye var. Bakınız Türkiye 500 milyon Türk Liralık bir ihaleye çıkarak Türkiye’den adamıza tekrardan suyun gelmesini sağlıyor. Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da geçen günkü görüşmemizde ‘suyumuz gelir inşallah’ dedi. Anavatanın burada yaptığı yatırımlar ve Doğu Akdeniz’deki KKTC ve Türkiye’nin hakkı olan doğal gazı arama çalışmalarını sürdürmesi çok önemlidir. Hepsinden önemlisi bize sağladığı güvenliktir.
Oysa Türkiye’den suyun ilk geleceğinde yaşanan tartışmaları hatırlıyoruz da nereden nereye geldik. Dün, Türkiye’nin suyunu istemeyiz diyenler bugün “inşallah” çekiyor. 
Dünya işte, dönüyor dönüyor ve her şey geride kalıyor, olmaz demeyin siz, oldurana bakın… 
 
Dünya nereye gidiyor?
Bu akşam Diyalog TV’de Kulis gecesi. Kulis’te bu akşam Din İşleri Dairesi eski Başkanı Ahmet Yönlüer’i konuk edeceğiz. Tüm dünyanın virüs ile uğraştığı şu dönemde kutsal kitaplar ne diyor? Ramazan ayının sonunda bayram var, bayram namazı ne olacak? Hac bu yıl ertelenecek mi? Zekat vermek yerine gıda yardımı yapılsa nasıl olur? 
Ve benzeri birçok soruyu bu akşam Din İşleri Dairesi eski Başkanı Ahmet Yönlüer’e soracağız. İftardan hemen sonra saat 20.00’de Diyalog TV’de canlı yayında görüşmek üzere… 
 
MESAJLAR 
Hasan KÜÇÜK: Yerel üretimi desteklemek babında son günlerde vatandaş, havaların da ısınması ile artık kendi su markalarımızı tercih etmeye başladı. Gerçekten bu süreçte yerel üretime destek çıkmamız gerekiyor. 

Tanju MÜZEZZİNOĞLU: Beşparmaklarda ki bayrağımız ve Atamızın sözü artık okunmayacak ve görülmeyecek bir hale geldi. Yaz gelmeden bayrağın boyatılması gerekiyor. Bu konuda bir girişim var mı? 

Dr. Ali PİLLİ: Vaka sayılarını her gün açıklıyorsunuz ama bir de şu yüz kusur vakanın yaş oranlarını, cinsiyet bilgilerini de kamuoyu ile paylaşır mısınız? Zira dünyada ki ortalamalara ancak bu veriler elimizde olursa bakabiliriz. 

Ayşegül BAYBARS: Cezaevinden şartlı tahliye olan birkaç mahkûmun açıkta davası olmasına karşın yine de tahliye edildiğini biliyor musunuz? Bize birkaç isim geldi mesela. Çok enteresan işler oluyor. 

Mustafa BATURALP: Başbakan Tatar geçen gece Maliye’nin 200 milyon lira topladığını söyledi. Bu durumda bu gidişatla KKTC ne kadar daha kendi kendine yetebilir? Rakamlar ne diyor? 

Mustafa AKINCI: Başbakan Ersin Tatar sosyal medyadan sağa sola saldıran bir yakınını susturdu bu süreçte. Toplumsal barışı sağlamak adına siz de şu hocayı bir sustursanız ve barışa bir katkı koysanız hiç fena olmayacak hani. 

Ersin TATAR: Geçen hafta sonu sizi kebap partisinde olduğunuz yönde haber yaptıran kişiyi bulabildiniz mi? Şu beyaz jeep ile sizin fotoğraflarınızı çekmek isteyen kişiden bahsediyoruz, hatta adının baş harflerini de verelim bakalım bulabilecek misiniz? S.H… 

Ziya EMİR: Karpaz’dan bir eşek satın almışsınız ve bundan böyle işe eşek ile gidip gelmeye karar vermişsiniz. Tam da hükümet benzini ucuzlatmak üzere karar alacaktı sizin bu hamleniz şimdi hükümetin bu kararı almasını geciktirebilir. 

Ufuk SOĞUR: Hayırdır başkan aş mı veriyorsun? Dün tüm gün Girne’de tatlıcı aramışsın. Bulabildin mi istediğin tatlıyı? Bulamazsan bize seslenmen yeterli biliyorsun. 

Tolga ATAKAN: KKTC’de yaşayan, ülkelerine dönemeyen kayıtlı tüm 
3. ülke vatandaşı işçilerin telefonlarına, 2 GB internet yükleniyormuş. Gerçekten biraz geç de olsa çok yerinde bir karar oldu. Tebrik ediyoruz. 

Dursun OĞUZ: Üreticilerden gelen şikayet üzerine, Güvercinlik’te tahrip olan köprünün yapımı için ortak çalışma başlatmışsınız ve birkaç güne kadar da tahrip olan köprünün yenisi yapılacakmış. 

Anıl KAYA: Karantinanın sonlarına doğru geldiğimiz şu günlerde en çok da memleketiniz Gazimağusa’yı özlemişsiniz. Eh artık ilçeler arası yasak kalkınca soluğu Gazimağusa’da alırsınız. 

Erhan ARIKLI: Cumhurbaşkanı dün akşam açıkladı ve sizin Anayasa Mahkemesine taşıdığınız kararın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Umarız mahkeme bu süreçte hızlı davranır ve kararını açıklar. 

Fırat ATASER: Bölgenizdeki sokak hayvanlarını aç ve susuz bırakmamak adına bir birim kurduğunuzu memnuniyetle öğrendik. İnsanların evlerinde kapalı olduğu şu günlerde sokak hayvanlarını unutmamak gerekiyor.  

YORUM EKLE

banner471

banner473