banner564

Ankara’nın gündemi yoğun

Bugün Başbakan ve Yardımcısı Ankara yolcusu. Son dönemdeki kritik gelişmelerden sonra bugünkü Ankara ziyareti son derece önemli. Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay Beştepe’de Başkan Yardımcısı Fuat Oktay ve diğer yetkililer ile bir araya gelecekler.
Ankara’daki zirvede bölgedeki gelişmeler dışında, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye gönderdiği maddi yardımlar da masaya yatırılacak. 
Malum Türkiye Cumhuriyeti iki yılın ardından ilk kez geçtiğimiz ay 630 milyonluk bir ödeme gerçekleştirmiş, kalan bakiyenin de yılbaşından önce ödeneceği ve 750 milyona tamamlanacağı söylenmişti. İşte o geriye kalan bakiye bugünkü görüşmeler sonrası serbest kalabilir ve hükümete yılbaşı öncesi bir can suyu olabilir.
Zira esnaf kredileri başta olmak üzere birçok önemli proje şuan kaynak beklenildiği için açılamıyor. Bu kaynağın serbest kalması ile birlikte KOBİGEM kredileri başta olmak üzere piyasanın ihtiyaç duyduğu sermaye kaynakları açılmış olabilir.
Türkiye ile imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın ne aşamada olduğu, Türkiye tarafından finanse edilen altyapı yatırımlarının durumu, hâlihazırda devam eden projelerin durumu, bazı yasaların meclisten çıkarılması, özelleştirme kapsamına alınacak kurumlar ve KIBTEK gibi kritik kurumların durumları Ankara’da görüşülecek konular arasında yer alıyor.
Kamuoyunda “ilk kez” bizim gündeme getirdiğimiz Geçitkale’ye hava üssü, İskele’ye deniz üssü gibi konular da bugün masada olacak. Malum haftaya Geçitkale’ye İHA üssü kurulması ve bu konuda Bakanlar Kurulu karını tartışarak girmiştik. Sırada ise İskele’ye yapılması düşünülen Deniz Üssü var.
Kısacası Ankara’ya giden Tatar ile Özersay’ın çantasında ki dosya sayısı hayli kabarık olacak ve Ankara’daki görüşmenin de uzun sürmesi bekleniyor. Tatar ve Özersay’ın bu akşam yurda geri dönmesi bekleniyor. 

Nerde o eski meclis…
Bütçe görüşmeleri devam ediyor, eskiden milletvekilleri gibi mesai harcadığımız meclisteki bütçe görüşmelerini izlemek için dün bir ara uğradım. Tesadüf bu ya Rasıh Reşat ve Harun Denizkan da benim gibi meclise uğrayan isimlerdi.
Biraz sohbet ettik, hemen konu eski bütçe görüşmelerine geldi. Gerçekten eskiden bütçe görüşmeleri oldu mu basın locası tıka basa dolu olurdu, boş yer bulamazdık. Bugün sadece TAK görevlisi var o koltuklarda.
Eskiden muhalefet kök söktürürdü iktidara. Şimdi bir bakıyoruz öyle kök söktürme falan yok, güle oynaya bakanlıkların bütçeleri teker teker geçiyor. 
Eskiden bütçe görüşmeleri oldu mu mecliste yeme içmelerin sonu gelmezdi. Şimdi ne yeme var ne içme, kuru kuruya bütçe görüşmeleri görüşülüyor mecliste.
Eskiden bütçesi geçen bakan hem muhalefet vekillerine hem de genel kurulu takip eden basına yemek verirdi ve bütçesinin geçmesinden dolayı yaşadığı durumu paylaşırdı. 
Eskiden bir bakanlığın bütçesi görüşülürken o bakanlığa bağlı tüm daire müdürlüklerinden şeflerine kadar herkes mecliste olurdu. Şimdi Bakan, müsteşar ve müdür üçlüsü geliyor bütçe görüşmelerine.
Eskiden gazetelerin özel sayfaları olurdu bütçe dönemlerinde. Kim ne söyledi, kim ne laf attı, ona kim cevap verdi. Hepsi en ince ayrıntısına kadar yazılırdı mecliste. İşin magazinsel tarafı da pazarlanırdı medyada.
Eskiden bütçe görüşmelerini takip etmek hem zevkliydi hem de gazeteciler için zordu. Çünkü sabahtan akşama kadar genel kurulu izleyip tek tek not almanız gerekiyordu.
Şimdi TAK izliyor, haber yapıyor ve bizde o haberlere göre yorum yapıyoruz köşelerimizde. Eskiden meclise gitmek, genel kurulu izlemek bir zevk iken, bugün hiç tat vermiyor.
Ahh ahh nerede o eski bütçe genel kurulları… 

Yazımız haber oldu 
Dün bu köşede sizlerle paylaştığımız “Yolcu uçağı bekliyorduk Dalaman’dan İHA geldi” başlıklı yazımız Dalaman’da yankı buldu ve haber oldu.
Kıbrıs sevdalısı ve sürekli bir şekilde iki ülke ve özellikle Dalaman- Kıbrıs arasında ki ilişkileri ileri bir noktaya ulaştırmak için çaba sarf eden gazeteci, televizyoncu dostumuz, Doruk Türk Merkez Haber Platformu'nda İcra Kurulu Başkanı olan Sabih Samur, bu konuyu Dalaman’da da haber yaptı. 
Samur yazısında; “Tüm Türkiye'nin ve KKTC'nin, Geçitkale'ye inen İHA'mız sayesinde gündeminde "Dalaman" var. Artık "Dalaman"ın markalaşma sürecinde omuzlarımıza düşen yük çok daha fazla.
Dalaman için çok başarılı ve ses getiren projeler oluşturmak ve gerçekleştirmek zorundayız. Alihan kardeşimiz köşesinden böyle bakmış bizim İHA'ya...
Konu çok derin. İnşallah Ada'ya geldiğimizde uzun bir sohbet yaparız. Hani mümkün olsa KTHY'yi tekrar canlandırabilsek. Her iki devlette de taşlar yerine oturuyor.
Şu an kaç kişi farkında bilmem ama daha önce de söylediğim gibi 2050’ye kadar gündem Kıbrıs Adası, KKTC ve Doğu Akdeniz!
Her şey bu ortamda şekillenecek.

MESAJLAR

Mustafa AKINCI: İHA’ların ülkeye geldiği ve ilk keşif için 10 saat boyunca uçtuğu günün akşamında Rum mevkidaşınızla buluşmanız büyük bir rastlantı oldu herhalde. Verilen mesajlarda İHA’larla ilgili bir şey duymasak da kendi aranızda herhalde konusu olmuştur diye düşünüyoruz. 

Ersin TATAR: Bugün ki günü birlik Ankara ziyareti son derece kritik. Hem ekonomik hem de diğer bölgesel konuların tümü masada olacak ve hayli uzun bir toplantı olacak bize gelen bilgilere göre. 

Tufan ERHÜRMAN: Dün aşama dair notları yarın bol bol paylaşacağız ama konuşma üslubu ve verdiğiniz mesajlardan artan tansiyonu düşürme elimi içinde olduğunuzu anladık. Yarın detayları aktaracağız. 

Kudret ÖZERSAY: Bugün Ankara’nın gündeminde yok ama her an masaya Mayıs ayının başında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri de gündeme gelebilir. Hazırlıklı olmakta fayda var. 

Erhan ARIKLI: Bütçe görüşmeleri sonrasında bir şeyler beklediğinizi dün gazeteci dostlarımıza aktarmışsınız. Daha önce iki takım elbise kazanmıştık sizden, yeni bir iddiaya ne dersiniz? 

Simge Özekler ERDAL: Girne Amerikan Üniversitesi’nin yurt dışındaki tanıtım faaliyetleri bundan sonra size emanet edilmiş. Bence doğru adresi bulmuş GAÜ yönetimi. Bu konuda ki beklentiyi karşılayacağınızdan şüphemiz yok. 

Ünal ÜSTEL: İngiltere’de yeni dönem resmen başladı ve başkanın sözleri arasında KKTC’ye direkt uçuşlar da vardı. Bu konuda lobi faaliyetleri Londra’da başladı. Bunlara destek olmak gerekiyor. 

İzlem Gürçağ ALTUĞRA: Hafta sonu ava gitmişsiniz. Ee nasıl geçti av maceranız, hoşunuza gitti mi? Bu arada avdan sonra gittiğiniz bölgeye ağaç dikmişsiniz, tebrikler. 

Zeki ÇELER: Kaç gündür sizi mecliste göremiyorduk, meğerse gribe yakalanmışsınız ve hayli de ağır geçiyormuş. Dün bütçede eski bakanlığın bütçesi olunca hasta hasta meclise gelmişsiniz. 

Hasan TAÇOY: Haftalar sonra nihayet yengeyi de alıp bir konser izlemeye gitmişsiniz. Valla kaç hafta sonudur yurt dışında olduğunuzdan epey şikayet almaya başlamıştık. 

Serhan KOMBOS: Dün giydiğiniz sarı-lacivert yelek size çok ama çok yakışmış. Her ne kadar Zeki Ziya beğenmese de bence renkleri gayet şık ve size de yakışmış. 

Zeki ZİYA: Bir anda Geçitkale’ye İHA’lar konunca sizin Hava Sporları Federasyonun nasıl bir düzen alacağı şimdilik merak konusu oldu. Dün bu konuda gün boyu yetkililer ile bir çözüm bulmak için temaslar yaptınız. Bir çözüm üretebildiniz mi bari? 

Cemal ÖZYİĞİT: Tüm bakanlıkların bütçeleri için değil, bilgi sahibi olduğunuz bakanlıkların bütçelerinde söz alıp gerekli eleştirileri sıraladınız. Bu arada yapıcı eleştiriler de dikkatlerden kaçmıyor. 

Fikri ATAOĞLU: Tam bir muhalefet partisi lideri gibi tüm bütçelerde söz alıp o bütçeleri didik didik edip eleştiriyorsunuz. Çok kısa zamanda muhalefete ve liderliğe alıştınız anlaşılan.

YORUM EKLE

banner608

banner473