banner564

Anket deyip de geçme!

Her seçimin arifesinde “Kanbersiz düğün olmaz” dedirtircesine anketler yapılır, bu anketlere bakarak senaryolar çıkarılır.
“Ne olacak alt tarafı anket” deyip de geçmeyiniz, ister doğru, ister yanlış, seçimleri etkileyen tarafları muhakkak vardır.
Ülkemizde anket işlemlerini gerçekleştiren kuruluşların sayısı bir elin parmakları kadar bile değildir.
Geçmişte aralarında tarafsız iş görenlerin olabildiği gibi, güdümlü, ısmarlama anket düzenleyenlerin de çıktığı görülmüştür.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük yapılan ilk anketin sonuçları açıklandı.
Doğrudur, yanlıştır polemiğine girmeyeceğim ancak sonuçlara bakarak bunlardan birden çok senaryo üretilebilir!
Bana göre; ilk çıkan sonuçlara bakarak en güçlü senaryolar bile çelişkiler içermektedir.
İki devletli çözümden yana olanların oranı % 81.3’tür ama sadece federal çözümden yana olan iki adayın seçimlerde alacağı oy oranları %46.2’dir. 
Buna birde öyle veya böyle nedenlerle gücenmişleri kattığımızda sonuçlar geçtiğimiz dönemdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinkine benzer olarak gelişebilir. Zira yaşananlarla bilinmektedir ki CTP adayı seçim kaybettiği takdirde seçmeni var olan Cumhurbaşkanına yönlendirebilecektir.
Ancak CTP adayı Erhürman ikinci tura kaldığı takdirde Mustafa Akıncı’nın Erhürman’a kaydırabileceği oy oranı TDP ile sınırlıdır?
Bütün bu senaryolara karşın sağda iş birliği gerçekleştirilebilme olasılığı belli değildir!
Ayrıca bu seçimlerde anlam veremediğim davranış biçimleri sergilenmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanının ikili görüşmelerdeki tutumlarına bakarak eleştiriler göklerde yükselmektedir ama sağda seçime dönük üretilenler Sayın Akıncı’nın kazanabilmesine yöneliktir. 
Şurası muhakkak ki, Sayın Özersay’ın ve de diğerlerinin kazanabilme şansları temsil ettikleri tabanla sınırlı olmasına rağmen aday olarak ortaya çıkmaları sadece Sayın Akıncı’nın hanesine işlemektedir.
İkinci tura kim kalırsa onun etrafında olmak gibi bir düşünce geliştirilmiş midir?
Sanmıyorum, ikinci tur kayıp etmişliğin hırsında kendi kalelerinde ters köşeye giden top olarak gole dönüşebilecektir!
Geçmişte yaşadıklarımı düşünüyorum da kazanabilme şanslarına bakmadan aday olmalarına hoş görü ile bakmak gerekir diye de düşünmekteyim.
Görülen o ki seçimler yaklaşırken birçok anketle karşılaşacağımız kesin.
Ciddi ve tarafsız gerçekleştirilenlerin olabileceği gibi tabanını motive etmeye yönelikler de çıkacaktır. Ne var ki bunlar ilk bakışta ayırt edilebilecek durumdadır!
Hele adaylığı sürpriz sayılabilecek düzeyde olanlar seçim sahnesinde yer aldığı takdirde hiç umulmayan sonuçlarla karşılaşılabilinir. 

YORUM EKLE

banner471

banner474