banner564

Başbakan 33. günde “Erken Seçim” dedi

Geçen haftaki yol kazasına dün bir tane daha eklenince çiçeği burnunda Başbakan Hamza Ersan Saner son koz olarak “erken seçim” silahını Başbakanlıktaki 33. gününde çekmek zorunda kaldı. 
Herhalde Başbakan koltuğunda 33. günde “erken seçim” isteyen en erkenci Başbakan olarak da KKTC siyaset tarihindeki yerini aldı. Bundan önce Özgürgün’ün başbakan olduktan bir yıl sonra erken seçim istemesi yine akıllarımızda. 
Dünkü oylamada çok ilginç şeyler oldu. 48 vekilin eksiksiz katıldığı (Tatar-Özgürgün) seçimlerde ilk turda fire beklenenden daha az olmasına karşın ikinci oylamada 27 ret oyu ile geçen haftanın da üzerinde bir oy ile Resmiye Eroğlu Canaltay’ın başkan seçilmesine Mecliste onay verilmedi.
Oy vermeyen UBP’liler içinde kabinede bazı bakanların da olması bardağı taşıran son damla oldu. Evet, bu kısım ispat ister ama aksini de bakanların ispatlaması gereken bir durumdur. 
Dün görüştüğüm bazı muhalif UBP milletvekilleri kendilerinin “Evet” oyu verdiğini ama kabine içinden ve Evet’çi diye bilen bazı önemli isimlerin de “Hayır” oyu verdikleri konusunda çok ciddi şeyler söylediler.
Sonuçta iki yanlış bir doğru etmiyor. Ersan Saner’in Resmiye Hanımda ısrar etmesi, Başbakanlığının 33. gününde erken seçim çağrısı yapmasına neden oldu.
Dahası bundan sonrası için de Başbakan Ersan Saner’i “Eroğlu yüzünden ülkeyi seçime götüren Başbakan” olarak UBP içinde çok sıkıntılı bir duruma da soktu.
Eroğlu karşıtlarının yeni hedefi haline gelebilir Başbakan Ersan Saner. Bence bu da şu aşamada çok tehlikeli bir durumdur UBP içerisinde.

İcraat konusuna “açıklık”
Ana muhalefet lideri Tufan Erhürman ile dünkü oylama sonrası kısa bir görüşme gerçekleştirdik. Erhürman, Meclisteki oylama sonrası yaptığı açıklamada “Şu andan itibaren istifa etmiş bir hükümet vardır. Bu hükümetin bu şartlar altında yapacağı hiçbir icraatı kabul etmeyeceğiz” dedi. 
Elbette Ana muhalefet liderinin bu noktadaki duruşuna herkesin saygı göstermesi zorunludur. Özellikle de etik değerlere sahip çıkıp Meclis başkanlığı seçimlerine aday göstermeyen bir ana muhalefet liderine.
Ancak Erhürman’ın söylediği “Bu hükümetin bu şartlar altında yapacağı hiçbir icraatı kabul etmeyeceğiz” sözünü biraz açmak gerekiyor. 
Öyle ki sadece ülkemiz değil dünya çok ciddi bir sınav veriyor ve zor günlerden geçiyor. Seçimlerin yapılmasına kadar nereden baksanız üç-dört ay var ve ülkenin de bu süreçte acil alması gereken kararlara icraatlara ihtiyacı olacaktır. 
İşte bu noktada Erhürman konuya açıklık getirdi ve karşı olacakları şeylerin “atamalar, istihdamlar” gibi seçime yönelik kararlar olduğunu söyledi. Elbette ülkeyi ilgilendiren ve acil alınması gereken icraatlar noktasında hükümete destek vermeye devam edeceklerini söyledi. 
Tabi bu hükümet seçimlere kadar görevinin başında kalacaksa eğer. Zira bu saatten sonra bu konuda da bir netlik yoktur. Bir seçim hükümeti konusunda bu hafa bazı önemli gelişmelerde yaşanabilir. 
Bütçe ve Seçim Yasası konusunda UBP-CTP Seçim Hükümeti de yeniden gündeme gelebilir. Bunların tümünü bu hafta hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Vatandaş ne dedi? 
Olası bir erken seçimde sizce ne değişir? Aradığımız mutluluğa kavuşur muyuz? Diye dün akşam sosyal medyadan bir paylaşımda bulundum.  Paylaşımın altına yapılan yorumlardan bazılarını sizlerle paylaşıyorum; 
Sümer ŞEHİTOĞLU: Seçim yasası değişmediği sürece siyasette bir cacık olmaz. Baraj en az yüzde 8-10 olmalı. Böylelikle istikrarlı bir Meclis oluşur. Şayet bu yapılmazsa yapılacak seçimlerde değişen bir durum olmayacaktır.
Bülent KAYA: Olası bir erken seçimde bu halk seçimleri boykot eder ve/veya en iyimser tabirle katılım %30’lar civarında olur, katılım oranının %20 si de YDP tabanı olur ve YDP tek başına iktidar olur.
Osman HÖKEMEN: "Ben Anavatan'dan KKTC’yi iyi takip eden etmeye çalışan bir bireyim. Ama ben ki bu kadar siyasetin içinde olan biri olarak KKTC’deki seçimleri takip etmekte oldukça zorlanıyorum. Ha bire seçim oluyor anlamadım gitti.
Şevki TURANLI: Boş duran reklam tabelaları değişir. Başka da bir şey gelmiyor aklıma.
Cenk IŞIK: Olası bir seçim de dibe doğru gideriz, zaten ekonomik olarak bir şeyimiz yok, pandemi bizi bitirdi. Halk, seçim olsa bile sandığa gitmez...
Sabri İLMİSEN: Vatandaş değişirse, KKTC’de her şey değişir.
M Nurullah ESER: Zor abi takım tutar gibi herkes parti tutuyor, çok az şey değişir oda merhem olmaz. Başkanlık sistemi şart istikrar için.
Ercan GÜRBÜZ: Partilerin sandalye sayısı değişir veya değişmez önemli değil, çeşitli tahminler yapabiliriz, kesin olan değişecek olan şu anki vekillerin yüzde altmışı değişecek. Belki de daha fazla oranı.
Esra SÜTCÜOĞLULARI: Rahmetli namı diğer Dümbüllü ne dedi? Bilin o iş bitti…
Gökhan ASLAN: Seni, Meclise gönderene kadar oy kullanacağım.
Lütfullah TIRPANCI: Türkiye’den KKTC'yi izliyorum, kusura bakmayın ama yönetemiyor siyasiler KKTC'yi. Kısır döngüler, menfaat çalışmaları, umut yok yönetilme konusunda…
Ayhan DEMİRTAŞ: En az 20 milletvekili değişecek sevgili Alihan kardeş. Halkın canı yandı. Hiçbir şey yapmadan mecliste öğlece oturan, birde bir şeyler yapıyormuş gibi davranan ama hiçbir şey yapmayan çok sayıda vekil vardır.
Yunus AĞDAL: Olsun erken seçim Alihan abi. Nasıl olsa paracıkları Türkiye gönderiyor. Ne değişir? Fasulyenin yahnisi gitti geldi aynısı. Bu halk yine aynı vekilleri seçerler.‘Sosyal medya’tikler ne dedi? 
Ferdi Sabit SOYER: Kendi içindeki sıkıntıyı soruna, sorunu krize döndüren, bu krizi ülke siyaseti, demokrasisi için kaos haline getiren UBP liderliği ülkede var olan sağlık, ekonomi, demokrasi sorunlarına merhem süremez. Sıkıntıyı, soruna sorunu krize onu da kaosa döndürme yeteneği yetenek olamaz.
Mehmet DURSUN: Kendi partisinin adayına! kendi çıkarı ve hırsı için oy vermeyen vekiller; siyasi çöplükte ki yeriniz hayırlı olsun !!!
Mehmet Ekin VAİZ: Kendi milletvekillerine bir değnek gösterme biçimi olarak “Erken Seçim Önerisi” madem sözümü dinlemezsiniz, sizin de yeriniz garanti değil diyor Ersan Bey UBP’li vekillere... UBP’nin bu koşullarda bir erken seçimde birinci parti çıkmayacağını düşünmek istiyor insan. Kudret Bey’in erken seçim siteminden anlaşılacağı üzere HP baraj altı, DP zaten barajın da altında. Geriye kalıyor CTP, TDP, Bağımsızlık Yolu, YDP. Galiba seçim sonrası bir CTP-YDP koalisyonuna doğru gidiyoruz...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kerem Üstüner
Kerem Üstüner - 3 yıl Önce

Siyasi partiler, parti içinden vurulduğu sürece seçim barajı %20 olsa ne yazar. Sorun seçim barajında değil, sorun seçenlerin yanlış kişileri seçmesinden kaynaklanıyor.

Aziz  M Kent
Aziz M Kent - 3 yıl Önce

Allah beterinden saklasin cunku biz tembelligimizden dalayi Allahi bile unutuk
Secim olursa zaten asil felaket o zaman olur hazirlik yapip ekimde secimolursadir dogrusu
saygilarmla

banner608

banner473