banner564

Bu açık nasıl kapatılacak? 

Maliye eski bakanlarından Birikim Özgür geçtiğimiz Cuma günü TV TV2020’de Aytuğ’a konuk oldu ve ekonomiye dair bence son derece önemli açıklamalar yaptı. 
Birikim Özgür, tüm dünyayı etkileyen Corona’nın KKTC’yi çok uzun yıllar etkisi altında tutacağının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Turizm ve yükseköğretimde istihdam sayısına dikkat çekti ve bu iki sektörün şuan büyük sıkıntı içine girmesinin olumsuz etkilerinin önümüzdeki yıllarda da görülmeye devam edeceğini söyledi.
“Yerel gelirlerle cari harcamaların karşılanmasında 2009 yılının bile gerisine düşüldü. Bu yıl vergide kayıp yüzde 20’lerde olacak. 500 milyon TL’lik bir kayıp olacak bütçede. Bizim bütçemizde dış yardımlar çok büyük bir yer tutuyor, bu kayıp nedeni ile gelecek yılın bütçesinde açık beklenenden çok daha fazla olacak” diyen Özgür  “Bu seçimlerin akabinde bir milyarlık yardımın realize olması gerektiğini söyledi.”
Yani Birikim Özgür seçimler öncesi Türkiye ile iyi ilişkiler olmazsa KKTC’nin ekonomik olarak çökebileceğinin mesajını çok net olarak verdi. Ve eğer bu konuda siyaset yapacak olan varsa bu konuda ekonomik olarak ne yapacağını da söylemesi gerektiğini söyledi ki bu mesaj aslında Türkiye ile mesafeli ilişkiler kuracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bir mesaj olarak algıladım şahsen ben.
Birikim Özgür, içinden geçtiğimiz durumu gayet net olarak anlattı bence. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde birkaç kez daha ekranlara çıkması ve durumu anlatması seçmenin tercih noktasında karar almasını kolaylaştıracaktır.
Özgür’ün dediği gibi bu açığı Türkiye’den başka birisi bizim için kapatmayacaktır. Dolasıyla Cumhurbaşkanı adaylarının Türkiye ile sadece siyasi olarak değil ekonomik olarak da konuşacak Cumhurbaşkanı adayına ihtilacı vardır. 
Birikim Özgür’ün Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son dönemde yaptığı çıkışlara da itirazı var. “Bu yaşadığımız çok büyük bir kriz, evlerimizde bu krizi yaşıyoruz. Bu kayıpları hesaplayıp devletin giderleri ile de paralel öneriler yapsa, sağlığımız için kapanalım, bir ay kapanmanın bedeli 200 milyon olacak, bunu da buradan karşılayacağım dese Cumhurbaşkanı Akıncı, başımın üstünde yeri var. Ama sadece bir noktadan hareketle siyaset yapmaya çalışması bu dönemde oldukça düşündürücü ve üzücü” dedi.
Gerçekten sağlık komitesi var ise neden ekonomi komitesi yok! Sağlıkta öneriler yapılabiliyorsa neden ekonomide de öneriler yapılmıyor. Sağlık üzerinden kapatma veya kapanma önerisi seçmenin gönlünde hoş. Ama ekonomik olarak yapsa bunu seçmen hoşnut olmayacaktır. Bu bağlamda da Özgür’ün dediklerine aynen katılıyorum. 
 
Sistem tartışması
Bir kez daha sistem tartışmaları aldı başını gidiyor. Bu konuda her seçim öncesi olduğu gibi herkes bir şeyler söyleyecek ama seçimlerden sonra bir sonraki seçimlere kadar bu konu gündemde geride kalmaya devam edecek. 
Sistem tartışmaları elbette önemli. Ama mevcut sistemin neresi kötü de elimizde kaldı? Bu sorunun cevabını iyice bulmadan yeni bir sitemi kurmamız bana çokta mantıklı gelmiyor açıkçası.
KKTC kurulalı 37 sene oldu. Bu 37 yedi senede neyi neden başaramadık? Bunların tespit edilip, analizlerinin yapılması gerekiyor. Yürümeyen işleyiş sistemden mi kaynaklı yoksa o sistemin oraya yerleştirdiği kişilerden mi kaynaklı? Bu ayrımı görmeden yeni bir sistemi tartışmak bana çokta mantıksız geliyor. 
Sistem tartışması yapacaksak mevcut sistemin neden işlemediği konusunda elimizde çok net verilerin olması gerekir. Bunları görmeden yeni bir sitem belki de bunun devamı gibi olacaktır. 

“Namusum ve şerefim üzerine”
Tıp Fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma, hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleyhinde kullanmayacağıma, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma, hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve onurla yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.
Not: Türkiye’deki Tıp Fakültelerinden mezun olurken okutulan meslek yemini.  Hatırlatalım istedik… 


MESAJLAR
Birikim ÖZGÜR: Valla dediklerinizde yerden göğe kadar haklısınız. Bu dediklerinizi seçmen duymalı ve kararını da buna göre vermeli. Bu konuda bu kadar açıklayıcı konuşmayı hiçbir aday veya taraftarı da yapmadı. 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Daha önce Sağlık Bakanlığı için teklif geldiğini ama kabul etmediğinizi öğrendik. Bence işler iyice rayından çıkmadan şu teklifi bir daha değerlendirseniz hiç fena olmayacak. 

Serdar DENKTAŞ: Hafta sonu Girne’de katıldığınız bir kahvaltı UBP içinde büyük kavgalara neden oldu haberiniz var mı? Öyle ki siz kahvaltıdan kalkalı iki gün oldu ama Girne’de kavgası hala daha devam ediyor. 

Dr. Özdemir BEROVA: Bir bakan arkadaşınız sizi yıllar sonra sigaraya alıştırmış diye duyduk. Aman sevgili doktorum nereden çıktı yıllar sonra bu kötü alışkanlık. Gelin yol yakınken hemen vazgeçin. 

Tufan ERHÜRMAN: CTP içinde devam eden kavgaya son vermek için bir bağış kampanyası başlatmışsınız. Keşke sadece CTP’liler değil bizler de o kampanyaya katılabilsek. Neticede bu ülkeye önemli hizmetleri geçmiş bir kişiden bahsediyoruz. 

Erhan ARIKLI: Sonunda sizin testiniz de pozitif olarak çıkmış. Zaten günlerdir karantinadaydınız, şimdi pozitif vaka olarak karantinaya devam edeceksiniz. Bu şekilde seçimleri sürdürebilecek misiniz? 

Ahmet Melih KARAVELİOĞLU: Bankanın dördüncü yılı geride kalmış bile. Geride kalan dört yılda iki ekonomik kriz bir de salgın krizi gördünüz. Bunlara rağmen sağlam adımlarla büyümeğe devam ediyorsunuz. 

Selim GÖKBÖRÜ: KIB-TEK çalışanlarına yapılan testlerde tüm personel negatif çıkmış. Siz gene de işi sıkı tutmaya devam edin. Zira yerel bulaşın zirve yaptığı bir süreçten geçiyoruz. İşi sıkı tutmakta yarar vardır. 

Mehmet BURHAN:  Minik kızınız Yasemin dünyaya gözlerini açmış. Minik yavru aramıza hoş geldi sefa getirdi. Sizi ve eşinizi tebrik ediyoruz, minik yavrumuzun şansı ve bereketi yerinde olsun, sağlıklı mutlu olsun. 

Mustafa AKTUĞ: Dün evin damına izolasyon yapmışsınız.  Demek böyle becerileriniz de var, biz birkaç kez denedik ama beceremedik. Bu yıl bol yağışlı olacak diyorlar, bakalım sizin izolasyon işe yarayacak mı? 

Arif Salih KIRDAĞ: Yıllar sonra seçim afişlerinizde yeniden kürek kullanmaya karar vermişsiniz. Bence çok doğru bir karar aldınız, bu sayede seçmenin ilgisini daha çok çekeceksiniz. 

Alpan UZ: Girne’de artan vaka sayısından sonra siz de bazı programlarınızı iptal etmek zorunda kalmışsınız. Ama tüm buna rağmen seçimlerin gününde yapılması için de ısrar ediyormuşsunuz. 

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Uzaktan eğitim için bugün BRT2’de yayınlar başlıyormuş. Okullar açılana değin öğrencilerin derslerinden geri kalmamaları için uzaktan eğitim şart. 

Ahmet ASLAN: Transfer dönemini hem çok büyük paralar harcamadan hem de çok isabetli transferler yaparak geride bırakmışsınız. Özellikle rakibe sattığınız kaleci Girne’de gündem oldu. 

YORUM EKLE

banner608

banner474