banner564

Bu açıklama önemli

KKTC’de ekonomiyi taşıyıcı sektörlerin başında ‘Turizm’ ve “Eğitim” geliyor. Geçmiş yıllarda yapılan bir çalışmada, ülkemize okumak için gelen yükseköğretim öğrencilerin ortalama yıllık 17 bin ABD doları bıraktığı açıklanmıştı.
Bakanlığın resmi rakamlarına göre; Yükseköğretimde 100 binin üzerinde öğrencinin kaydı bulunuyor. Basit bir hesapla yıllık bir milyon 700 bin ABD Doları ekonomiye katkısı var.
KKTC bütçesini ve diğer rakamları biliyorsanız bu hiç de küçümsenecek bir rakam değil. Gerçekten ülke ekonomisi adına umut verici bir rakam. Ve son yıllarda yaşadığımız tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen devletin nasıl ayakta kaldığını merak edenler için bu veri son derece önemli.
Yaşanan Coronavirüs salgını yüzünden ülkemizde bulunan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu ülkesine dönmüş durumda. Az bir öğrenci şuan burada kaldı. 
Öğrencilerin ülkeyi terk etmesinden ötürü başta; yurtlar ve kiralık evler, restoranlar, kafeler, barlar, taksiler, turizm acenteleri, marketler çok ciddi bir kayıp yaşadılar. Ve bugün normalleşen ortamda öğrenciler olmadığı için iş yerleri açık olan pek çok işletme aradığını bulamadı, bulması da zor gözüküyor.
Bu konuda atılan adımlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler bir paylaşım yaptı sosyal medya hesabından. Ve bugüne kadar atılan adımları tek tek anlattı o paylaşımında.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise sosyal medya hesabından Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in yükseköğretim ile ilgili yaptığı paylaşımı paylaştı ve altına da yorum olarak “Hatırlamayanlar yorumlarında zor durumda kalmasınlar diye; 2010 yılında öğrenci sayısı kırk binin altına gerilerken, yurt-kur yurtlarını ve burslarını ülkeye kazandırdığımız için öğrenci sayımız 100.000 hedefini yakaladı. Bu sayıyı korumak için çalışmaya devam” notunu bıraktı.
Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun bu noktadaki vizyonu son derece önemli. Kısacası Çavuşoğlu diyor ki “10 yılda kazandırılan bu vizyonu şimdi korumak için elimizden geleni yapacağız.”
Gerçekten bu sayıyı bugünlerde muhafaza edebilmek bile büyük bir başarı. Geçmişte yaşanan bazı ekonomik krizlerde öğrenci sayıları düşmüştü. Çok şükür ki gelen senelerde bu düşüşler tersine döndürülmüş ve 10 yılda 100 bin öğrenci hedefine ulaşıldı.
Şimdi tüm dünyanın yeniden şekillenmeye başladığı şu günlerde Hükümete ve Eğitim Bakanlığına düşen görev bu sayıyı olabildiğince muhafaza etmek hatta imkan var ise bu sayıyı daha da yukarıya taşıyabilmek. Bunu başarabildiğimiz takdirde ekonomideki kayıpları yarı yarıya azaltmış oluruz ve bu salgın belasının izlerini en aza indirmeyi başarabiliriz. 

Atılan adımlar
Hep eleştiriyoruz ya çoğu zaman kızıyorlar bize. İyi de elimize ne verirseniz onu sürüyoruz yüzümüze. Bu konuda tüm bakanlıklara tüm dairelere de çağrımızı yenileyelim. Biz hazırız faaliyet raporlarınızı yayınlamaya. Yeter ki siz isteyin.
Hazır yükseköğretimden konuyu açmış iken Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler’in hazırladığı raporu da buradan paylaşalım. 
“#Yatay veya dikey geçiş yapmak suretiyle KKTC üniversitelerine kayıt yaptırarak mezun olan öğrencilerin YÖK ile yaşadıkları denklik sıkıntısı 19.07.2019 tarihinde Bakanımız ve T.C. YÖK Başkanı tarafından imzalanan Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı ile çözüme kavuşturduk.
#Denklik konusu dışında ülkemiz yükseköğrenimine katkı koyacak İşbirliği Alanları, Kontenjanlar ve Eğitim, YÖKSİS ve e-Devlete Bilgi Aktarma gibi başlıklarda önemli hususlar karara bağlandı. Mutabakat zaptının imzalanması öncesinde harcanan emek anlatılacak gibi değil.
#KKTC üniversitelerinde öğrenim gören KKTC uyruklu erkek öğrencinin askerlik tecil işlemleri Müdürlüğümüz ve ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen istişare ve imzalanan protokol neticesinde toplu şekilde liste esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.
#MEB KKTC’de faaliyet gösteren tüm yükseköğretim kurumlarının 2019-2024 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanmış beş yıllık #StratejikPlanları” talep edilmiş ve Bakanlığımızda kayıt altına alınmıştır.
#Ülkemizde hızla büyüyen ve gelişen yükseköğrenim alanında uzun zamandır ihtiyaç duyulan ve bu alanda ilk olma özelliği taşıyan #Yükseköğrenim Strateji Belgesi hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır.
#YÖDAK ve Bakanlığımız işbirliği ile hazırlanarak yasal süreci Bakanlığımız adına Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Yükseköğretim Kurumlarının #Denetim Tüzüğü Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
#Yüksek Öğrenim Danışma Hattı hizmete girmiştir. Geçen hafta yürürlüğe giren danışma hattından birçok öğrencimiz yararlanmıştır.
#Pandemi Döneminde ülkemizde kalıp kendi ülkelerine dönemeyen yüksek öğrenim öğrencileri (uluslararası) için #3126 paket gıda yardımı yapılmıştır.
#Yine içinden geçilen bu süreçte burs hakkı olmayan, yurt dışında öğrenim gören ve KKTC’ye dönüş yapmayan gençlerimize sahip çıktık. #412yükseköğrenim öğrencimize pandemi ödemesi adı altında maddi destek sağlanmıştır.
 
MESAJLAR
Hasan HASTÜRER: Dünkü yazınızdaki tespitlere aynen katıldığımı buradan yazmak istedim. Gerçekten çok dürüstçe ve dostane bir şekilde yazılmış. Altına imzamı atarım. 

Hasan SEFAOĞLU (Galatasaraylı): Show TV’yi arayıp gerçek şeftali kebabının nasıl olacağını göstermeye niyetli olduğunuzu bildirmişsiniz. Bakalım gerekeni yapacaklar mı? 

Selim GÖKBÖRÜ: KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanlığı göreviniz hayırlı olsun diyelim mi? Bu konuda artık son sözü Başbakanın vereceğini duyduk. 

Mustafa TOYCAN: Sizin de adınız KIBTEK Yönetim Kurulu üyesi olarak anılmaya başlandı başkent kulislerinde. Bakalım bu konuda son sözü Başbakan nasıl söyleyecek? 

Hasan TAÇOY: Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği kar marjlarında hükümetin çok önceden kendilerine verdiği sözü tutmadığı gerekçesiyle greve gitme yönünde karar aldılar. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? 

Okyay SADIKOĞLU: Dün sokaklardaki kalabalığı görünce sosyal medyadan isyan etmişsiniz ve camilerin de bir an önce açılması gerektiğini söylemişsiniz. 

Akın MANGA: Memur-Sen’in tüzüğünde değişiklikler yapmak için düğmeye basmışsınız. Çok daha etkin ve şeffaf bir hale gelecekmiş sendika yeni tüzük ile. 

Dr. Ali PİLLİ: Mehmetçik’ten size gelen ve yardım isteyen bir aileye henüz yardım elinizi uzatmadığınızı öğrendik. Ailenin bekleyecek günü yok bu konuda lütfen hızlı davranın. 

Dr. Özlem GÜRKUT: Okulların açılması konusunda dün Eğitim Bakanı ile uzun bir toplantı gerçekleştirmişsiniz. Bu konuda nasıl bir yol haritası izlenecek? 

Devrim BARÇIN: Benzine getirilen indirim konusunda kesinlikle sizinle aynı fikirdeyiz. Zaten biz alışmıştık bu zamlı haline. Hükümet düşünsün artık gerisini.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turker Yuksel
Turker Yuksel - 4 yıl Önce

17000 usd eski kurla carpsak yaklaşık 100.000tl yapar. 1 öğrencinin 1 senede 100.000 tl ekonomiye katkı yapması imkansızdır. Bu rakamin ortalama akam olması daha da imkansızdır.

Türker Yuksel
Türker Yuksel - 4 yıl Önce

17000 usd× 100000 ogrenci= 1.700.000.000 ( Birmilyaryediyuzmilyon usd)

banner608

banner474