banner564

Bu sefer ucuz atlattık

Aslında günler öncesinden meteoroloji gerekli uyarıları yapmıştı. Yoğun bir yağışın bize doğru geldiğinin ilk haberlerini hemen denizin karşısındaki Mersin ve Antalya’daki sel haberlerinden anlamıştık. 
Beklemeye başladık ve nihayetinde yoğun yağışlar başladı. Aslında geçen senekinden farksız değildi. Geçen sene de yılbaşına doğru benzer bir hava yolu yaşamıştık ve maalesef Ciklos yolunda meydana gelen sel yüzünden de 4 gencimiz hayatını kaybetmişti.
Dün o gençlerin öldüğü yere yapılan yeni dere yatağına baktım. Yağmur suları oluşturulan beton derenin içinde 4-5 metre yükselmiş ve hızlı bir şekilde Doğanköy göletine doğru gidiyordu. Demek ki yapılan müdahale yerinde olmuş ve olası bir taşkını önlemeye yetmişti.
Girne bölgesinde de yoğun yağışlar yaşandı. Ama geçen yıl yaşananlardan belli ki onlar da derslerini almışlar ki bu yıl herhangi bir üzücü olayla karşılaşılmadı. 
Dikmen de geçen seneye göre bu yılı daha az kayıpla atlattı. Geçen yıl “Bizi sel basmaz, her türlü tedbiri aldık” diyen Başkan Yüksel Çelebi’nin evini bu açıklamadan 3 gün sonra sel basmıştı.  Dünkü yağışlar sonrası Dikmen’de alınan tedbirler sonucu üzücü bir hadise meydana gelmedi.
Dünkü yağışlarda en çok rezilliği Başkent Lefkoşa çekti. Başkan Mehmet Harmancı, siyasetle uğraşmaktan anlaşılan olası bir sel baskınında dere yataklarının ne kadar su çekebileceğini, nerelerde sıkıntı olacağını bir önceki selde nerelerde sıkıntı yaşandığını unutmuş olacak ki dün en ağır faturayı Lefkoşalılar ödedi.
Yine de tüm yol kapanmalarına, sanayi bölgesinde geleneksel hale gelen rezilliklere rağmen bence can kaybı ve çok büyük hasarlar olmaması sevindirici bir gelişme.
Gelecek yılda bu yılda ki tedbirler zamanında alınırsa, alınmayan yerler için de çözümler üretilirse benzer felaketleri çok daha rahat atlatabileceğimizi düşünüyorum. 

Allah’ın işine bak
Dün “Yol yoksa seyrüsefer de yok” eylemi yapılacaktı. Ancak dünkü yağışlar neticesinde bu eylem önümüzdeki haftaya kaldı.  Birkaç gündür tartıştığımız bu eyleme ilişkin tartışmaları da yeni haftaya bırakmış olacağız.
Diğer bir önemli gelişme ise dün Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayacağı duyurulan HP lideri Kudret Özersay’ın da Cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması haftaya sarkmış gözüküyor. 
Böyledir işte bu işler, bazen birilerinin yapamadığını doğa ana yapar ve tüm planları bir anda alt-üst eder. Ne diyelim, “Allah’ın işine bak sen.”

Eziyet bölgesi
Diyalog Medya Grubu’nun da içinde bulunduğu Lefkoşa Sanayi Bölgesi dün bir kez daha sulara gömüldü. Tam da bu konuda hafta başında bu köşede ilgilileri uyarmış ve Sanayi bölgesinin artık devletin elinden Sanayi Odasına geçmesini söylemişken.
Dün sel baskınları olmasaydı Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile bu konuyu konuşmak için randevulaşmıştık. Ama dünkü manzara sonrası görüşmeye gidemedik. 
Bakan Hasan Taçoy bu konuyu çözmek için yasal çalışma başlattıklarını ve bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi ve bu konuda meclise bir yasa sevk edeceklerinin müjdesini verdi.
Seçim yasakları öncesi bahsettiği yasa meclise gider ve meclisten geçer mi? Biraz zor gözüküyor ama gene de önemli bir gelişme bu haber. Umarım biz bu konuyu en kısa zamanda yeniden görüşebiliriz Bakan Taçoy ile ve yine umarım Bakan Taçoy’un söylediği yasa bir an önce meclise sevk edilir ve Sanayi bölgesi insanları bu eziyetten ömür boyu kurtulurlar. 

MESAJLAR

Fırat ATASER: Bütün yaz şironun üstünde açtığınız o dere yatakları dünkü yağışlar sonrasında bölgede önemli bir sıkıntının yaşanmamasını sağladı. Demek ki gerekli tedbirler alınınca sıkıntı olmuyormuş. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Girne bölgesinde de yoğun yağışlar sonrası çok büyük sıkıntılar oluşmadı. Gerekli noktalarda alınan tedbirler anlaşılan işe yaradı. Yine de yağışlar tamamlanmadı, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. 

Yüksel ÇELEBİ: Geçen sefer ki gibi bu sefer açıklama yapmadınız ve sessizce yağışların gelmesini beklediniz. Neyse korkulan olmadı ve bu sefer büyük bir sıkıntı yaşanmadı bölgede. 

Mehmet HARMANCI: Neydi o böceğin adı, hani şu yaz aylarında çıkar, bütün gece öter? Neydi o böceğin adı? Hatırlayıp bulabilirseniz size belediye binası önündeki büfede ayran tost ısmarlayacağız. 

Hasan TAÇOY: Hafta başında sizi uyarmış ve Sanayi bölgesinin artık Sanayi Odasına devredilmesi gerektiğini söylemiştik. Normalde dün görüşecektik ama sanayi sular altında kalınca başka bir güne kaldı bizim görüşme. Yapın şu yasayı bir an önce. 

Tolga ATAKAN: Dün sel sularının içinde epey mücadele ettiniz. Bir ara neredeyse trafik polisi gibi yol içindeki araçları yönlendirdiniz bile. Neyse büyük geçmiş olsun. Şimdi sıkıntılı bölgeler için çözüm üretmek gerekiyor. 

Ayşegül BAYBARS: Geçen yılki selde olduğu gibi bu yılki selde de gözlerimiz sizi aradı ama geçen yılki istikrarınızı bozmayıp bu yıl da kapı dışarı çıkmadınız. Yerel yönetimden sorumlu olmak böyle olsa gerek. 

Ali Özmen SAFA: Aldığınız tüm tedbirlere rağmen bir kez daha Ada TV’yi sel sularının basması üzücü oldu. Umarız çok büyük bir hasar yoktur. Anlaşılan başka bir adres bakmanın zamanı çok geldi de geçiyor bile. İskele’ye ne dersiniz? 

Hasan KAHVECİOĞLU: Dünkü yağışlar sonrası Sanayideki tesislerinizde bir kez daha sular altında kalmış. Valla ne kadar kızsanız haklısınız. Bu bölge belediye ve bakanlıktan kurtulmadığı sürece bu rezilliği çekmeye mahkum. 

Ünal ÜSTEL: Dün rahmetli olan bir aile büyüğünün cenazesi başka bir cenaze ile karışınca sizin rahmetliğin cenaze töreni yapılamamış ve bugüne kalmış. Ne diyelim, Allah rahmet eylesin ikisine de. 

Levent KUTAY: Dün Turizm Bakanı Ünal Üstel size sürpriz yapmış ve basın toplantısı sonrasında doğum gününüzü birlikte pasta üfleyerek kutlamışsınız. Nice güzel yaşlara diliyoruz. 

Hasan BOZER: İyi bir insan olmak iyi bir yönetici olmaya yetmez uyarınızı aynen alıyoruz. Ve bu konuda kesinlikle sizinle aynı fikirdeyiz. O malum doktor çok iyi ama iyi bir yönetici değil maalesef. 

Ergün SERDAROĞLU: Uzun bir aradan sonra sizi görmek güzel oldu ve maşallah hayli keyifli gördük sizi. Bu arada yazılarımızı hiç kaçırmadan takip etmeniz bizi ziyadesi ile mutlu etti. Esenlikler diliyoruz size.  

YORUM EKLE

banner471

banner474