banner564

Buyrun teklif verelim

Geçenlerde Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan vatandaşların şöyle bir listesine baktım. 1996 Gazimağusa doğumlu S.V, bir diğeri 1978 Bafra Doğumlu İ.K,1995 Lefkoşa Doğumlu M.K…
Sevgili okurlar, Bakanlar Kurulunun yeni vatandaş yaptığı bu isimleri sosyal medya hesabımdan paylaştım. Gelen tepkilerin yanı sıra bazı önemli gördüğüm hususları sizlerle de paylaşıp, sizin de görüşlerini almak istiyorum. 
BİRİNCİSİ: 1978’de Bafra’da doğan ve 39 yıldır bu ülkede yaşayıp vatandaş olmayan birisi tüm Kıbrıs Türk toplumun ayıbıdır. Dünyanın hiçbir yerinde hatta Afrika’daki kabilelerde bile 40 yıl yaşayan birisi dışlanmaz. Nasıl olurda bir devlet 39 senedir burada doğan bir vatandaşına sahip çıkmaz? Bunun izahı olabilir mi?
İKİNCİSİ: 22-23 yıldır bu ülkede olup, bu ülkenin okullarında okuyan, senin benim çocuğumla birlikte aynı havayı soluyan, aynı kültürü paylaşan, belki de okuduğu okulda senin oğluna benim kızıma âşık olan “gençlerden” söz ediyoruz, farkında mısınız?
ÜÇÜNCÜSÜ: Vatandaşlık verilmesi ile ilgili tartışmalar bir yana dursun. Gelin iktidarı muhalefeti bu işe kökten bir çözüm buluncaya kadar bu insanların mağduriyetlerinin giderilmesi adına bir şey yapalım.
Muhalefet öneri hazırlasın, Bakanlar Kurulu Kararına gerek kalmadan burada doğan, anne babasından birisi KKTC vatandaşı olan tüm çocuklarımızı, gençlerimizi vatandaş yapalım.
Eğer uluslararası normları kendimize yol haritası olarak koyuyorsak, eğer gerçekten İnsan Haklarının savunucusuysak, gelin bu konuda birlikte bir adım atalım ve bu ayıbımızı hep birlikte kapatalım..


Kapadokya-Karpaz
Pek çoğunuz belki de farkında bile değilsiniz ama bu ülkede güzel şeylerde olmaya devam ediyor. Yazın başından bu yana Karpaz Yarımadasında Balon Turizmi yapılıyor. 
Kapadokya’daki balon turizmi, şimdi KKTC turizmi için hizmet vermeye başladı. Her yıl binlerce kişinin uçmak için akın ettiği Kapadokya’ya yüksekten bakıp hayran kalanlar aynı zevki şimdi KKTC’de de alabilecekler.
Özellikle yurt dışından tur ile adamıza gelen turistlerin daha ilk haftadan yoğun rağbet göstermeye başladığı Balon Turizmi ile ilgili olarak ana muhalefet lideri Tufan Erhürman ile yaptığımız söyleşide de çeşitliliğin önemine değindik. Çeşit ne kadar çok olursa Ada’ya turistlerin gelmek isteme nedenleri de o kadar çoğalmış olacak ve turist sayısı da giderek artacak.
İskele’de balon turu yaptıran Flying Cyprus yetkilisi Metin Kayhan, verdiği bir röportajda, günde 3 bin, yılda ise 300 bin kişinin sadece balon turizmi için Kapadokya’ya geldiğini, KKTC turizmine de bu sayede katkı koyacaklarını söylemiş. Bundan güzel daha ne olabilir ki? 
Lefke gelişiyor
Lefke’deki öğrenci hareketliliğini geçen hafta yazmıştık. Dünde Lefke’deydik. UBP Lefke İlçe kongresini yerinde izledik. Hazır kongre için gitmiş iken de yıllar yıllar önce geldiğim Lefke’yi bir kez daha gezip görme şansı elde etmiş olduk.
Bir kere bölgede büyük bir hareketlilik var, Lefke Merkez’de bir hareketlilik var. Lefke’nin içinde bir kısım dükkânın olduğu yer çarşı havasına bürünmüş. Giyimden yeme içme yerlerine kadar bazı şeyleri rahat bulabiliyorsunuz. 1995’te Lefke’de sadece bir market olduğunu ve o marketinde saat 14.00’ten sonra hizmet vermediğini düşünecek olursak büyük bir gelişme.
Lefke ile birlikte Gemikonağıda hareketli, orada da yapılaşmalar almış başını gidiyor. Yalnız hala daha yeterli değil. 11 binden fazla öğrencinin okuduğu LAÜ’nün civarında hala bir sinema salonu yok, hala daha bir bowling gibi aktivitelerin yapılacağı mekânlar yok.
Lefke’deki üniversitenin gelişmesine ve hızlı büyümesine Lefkelilerinde yetişebilmesi sağlıklı büyüme adına son derece önemli... 
Mesajlar
Hüseyin ÖZGÜRGÜN:Ağustos ayı sonuna doğru bazı sıkıntılar baş gösterecek gibi duruyor. Özellikle tatilde olan bir bakanın tatil dönüşü bazı sıkıntıları olabilir.
Tufan ERHÜRMAN:Erken seçimin en erken yılbaşından sonra olabileceğine dair açıklamanız ile birlikte artık anlaşıldı ki seçimler 2018 Nisan’ında olacak.
Serdar DENKTAŞ: Halil Talaykurt ve Çelebi Ilık olayında ne olduğunu kimse anlamasa da biz anladık galiba. Yarın bu konuda bir yazı bu köşede sizi bekliyor olacak… 
Kutlu EVREN:Yoğun temponun içinde akşamları da evliliğe merhaba diyen çiftlerin yüzüklerini de takmaya başlamışsınız. Hatta bu konuda hayli de iddialıymışsınız.
Ece SUCUOĞLU:Dün Diyalog Gazetesinde verdiğiniz röportajı baştan sona tek nefeste okuduk. 40 yıllık politikacılar bile sevgili Çiğdem’in sorduğu bu sorulara böyle cevaplar vermezdi. Acaba sizde siyasete girmeyi bir gün düşünür müsünüz?
Sami DAYIOĞLU:Hırsızın peşinden koşacağım derken yere düşüp dizinizi sakatlamışsınız. Çok geçmiş olsun, bundan sonra hırsızı kovalamak yerine artık polise haber vermeyi tercih edersiniz değil mi? 
Adil ÖZGEY:Lefke ilçesi UBP ilçe başkanlığı göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Oldukça kalabalık ve coşkulu geçen bir kongre ile göreve başlamışsınız.
Osman TABAK:Lefke’deki ilçe başkanlığı seçimlerine kalabalık bir grup ile katılmanız tam anlamıyla gövde gösterisi olarak algılandı. Son dönemde aktif olarak bölgelerdesiniz ve her gittiğiniz yerde çok ciddi bir katılım ile karşılanıyorsunuz, hayırdır?
Osman UZUN: UBP’nin tüm ilçe başkanları Lefke’deki kurultayda hazır iken sizi ortalıkta göremedik. Hayırdır, ciddi bir sağlık sorununuz yok ya...
Serhat AKPINAR: Mersin’den sonra GAÜ Kolejini İzmir’de açmışsınız. Bu gidişle artık GAÜ kolejleri Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış olacak.
Kemal Deniz DANA:Cumartesi sabahı bakanlığı açıp çok acil bir hastanın sevk işlemlerini tamamlayıp acil olarak tedavisinin başlamasına vesile olmuşsunuz. Sağlıkta mesai bakanlıkta da olmuyor değil mi? 
Yalçın KOÇYİĞİT:Lefke’de de boş geçmediniz ve tavlada önünüze geleni yendiniz. Bu arada Lefke ilçe yönetim kuruluna destek verdiğiniz 4 adayın da birden seçilmesi dikkate değer doğrusu.
Ahmet RAMİZ:Geçen hafta en yakın arkadaşınızın sizin ardınızdan örgüt başkanı olmak istediğini duyunca ufak bir kriz geçirmişsiniz ve hastaneye yatmışsınız. Çok geçmiş olsun, panik yapmaya gerek yok, o arkadaş vazgeçti. 
Ümit USLU:Ortaköy olmayınca hafta sonu soluğu Lefke’de almışsınız. Demek ki siz bu işi kafaya taktınız ve illa ki bir yerin örgüt başkanlığını alacaksınız. Valla korkulur sizden. 
Atilla MAHMUTOĞLU: Geçen gece ufak bir kalp krizi geçirip hepimizi birden korkuttunuz, alacağınız olsun. Neyse ki korkulacak bir durum yokmuş, çok geçmiş olsun.
GÜNÜN SÖZÜ
“Öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, kitap okuyabilecekleri, kafeler veya kütüphaneler bulunmamaktadır. Tiyatrosuyla, sinemasıyla ve çeşitli sanat etkinlikleriyle şehirlerimizi donatmazsak öğrencinin mutlu olabileceği bir ortam oluşturamayız. Eğer kaliteli bir öğrenci nüfusu istiyorsak bunları yerine getirmeliyiz.”
Prof. Dr. Mehmet Çağlar
YORUM EKLE

banner471

banner473