banner564

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 431 gün kaldı, peki, son durum ne?

Ülkeyi 5 yıl boyunca yönetmesi için yeniden sandık başına gideceğimiz 19 Nisan 2020 Pazar gününe daha 433 gün var. Evet, belki daha seçimlere 14 ay gibi uzun bir süre olsa da tartışmalar şimdiden başlamış durumda. 
Bu köşeyi yıllardır takip edenler bu köşede yayınlanan “seçim tahminlerinin” ne kadar “isabetli” olup olmadığını en iyi bilenlerdir. En azından geçmiş seçimler bizim bu konuda ki referansımızdır.
432 gün sonrasını bir ay kala tahmin etmek her halde bugüne göre çok daha kolay olur. Ancak biz yine daha önceki seçimlerde olduğu gibi bugünden sizlere 19 Nisan Pazar 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini partiler ve kişiler bazında değerlendirelim istedik. İşte kulislerden elde ettiğimiz bilgiler ışığında 2020 Cumhurbaşkanlığı adaylığında son durum…
Yazı dizimizin bugün üçüncü günü. Ve bugün sizlere Halkın Partisi, Yeniden Doğuş Partisi ve Bağımsız adayları yazacağız.

HP
Siyasi tarihimizin en yeni partisi Halkın Partisi. Daha çok yeniler. İlk kez girdikleri seçimlerden 9 vekil gibi önemli bir sayıda vekil çıkarmasını bildiler. Yerel Seçimlerde hiçbir belediyede belediye başkanlığı kazanamasalar da üç beş yerde Belediye Meclis üyeliği kazandılar. 
Genel ve Yerel Seçimlerden sonra şimdi parti olarak ilk kez bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşayacaklar. Her ne kadar partinin genel başkanı daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmış ve ilk turdan elenmişte olsa bu konuda bir tecrübesi var.
Kudret Özersay bir önceki Cumhurbaşkanlığı yarışında Bağımsız Aday olarak katılmış ve ilk turta yarıştan dördüncü olarak çıkmıştı. Özersay, 2015 yılında yapılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçiminde 22,895 oy almış ve yüzde 21.25 ile ilk turdan elenmişti.
Özersay’ın o dönemdeki söylemleri sonraki dönemde partileşme ve Genel Seçimlere de yansımıştı. Son bir yıldır Hükümet ortağı olan ve halen Dışişleri Bakanlığı yapan Genel Başkan konumundaki Kudret Özersay, bir kez daha Cumhurbaşkanlığı adaylığını düşündüğünü katıldığı programlarda dile getirmişti.
Kudret Özersay ve HP’nin önünde üç seçenek var. Birincisi; Kudret Özersay’ın HP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı olarak direk seçimlere katılması. Bu ihtimal şimdilik en kuvvetli ihtimal olarak duruyor. İkinci bir seçenek ise 4’lü koalisyonu bozup, UBP-HP koalisyon hükümetini kurup, UBP ve HP’nin Çatı Adayı olarak 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Çatı Aday olarak girmesi. Bu ihtimal her geçen gün biraz daha azalıyor. Zira Özersay bu senaryo için hamle yapmakta gecikti. UBP tarafında bu fikre ilk etapta sıcak bakanlar artık bugün itibari ile bu duruma eskisi kadar sıcak bakmıyorlar.
Üçüncü bir seçenek ise HP’nin Özersay dışında bir başka ismi Cumhurbaşkanı adayı olarak 19 Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı yarışlarına hazırlaması. Kulislerde Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanlığı'na seçilen Dimağ Çağıner’in adı geçse de Parti içinde eski başbakanlardan Mustafa Çağatay’ın oğlu Erek Çağatay, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın adı 2020 Cumhurbaşkanı Adayı olarak geçmeye başladı bile. Bu isimlerin yanı sıra kendisi gibi bir akademisyeni de Özersay’ın aday yapabileceği konuşuluyor. 

YDP
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini doğrudan etkileyecek partilerden bir tanesi de Yeniden Doğuş Partisi. Son genel seçimlerde 2 milletvekili ile meclise girmeye hak kazanan YDP, bir yıl içerisinde neredeyse parti üye sayısını 8 kat daha arttırdı. Her geçen gün YDP’ye katılımların devam ettiğini görüyoruz.
Genelde Sağ seçmenden oy alan YDP’nin mutlaka 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayı olacak. En azından genel başkan Erhan Arıklı bu konuda ısrarlı gözüküyor. Hem olası bir genel seçim öncesi partisinin oy oranının gözükmesi hem de YDP seçmenin partiye mühür vurmasını alıştırmak adına Cumhurbaşkanlığı yarışına girmesi bekleniyor. 
Cumhurbaşkanlığı yarışında gözler Genel Başkan Erhan Arıklı’da olacak. Arıklı’nın yarışa katılıp katılmaması diğer partilerdeki adayların netleşmesi ile de bir yerde bağlantılı gibi. Eğer diğer partilerde başkanlar düzeyinde bir katılım olursa Arıklı’nın da geri kalmayacağını söyleyebiliriz. 
Arıklı’nın dışında YDP’de alternatif olarak önce çıkan isimler Eski Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer, eski bakanlardan Avukat Enver Öztürk’ün adı geçiyor. YDP ile son günlerde anılan bir başka önemli isim ise halen UBP’de siyaset yapan eski bakan ve milletvekili Dr. Ahmet Kaşif.  Kaşif’in seçimlere kısa bir süre kala YDP’ye geçeceği ve YDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olacağı konuşuluyor kulislerde. 
Bir yılsa üye sayısını bu denli arttıran YDP’nin Sağ adaylardan birine ilk turdan destek olması şimdilik pek yakın bir senaryo olarak gözükmüyor. Ama ikinci tura kalan adaylar arasından sağ seçmene hitap eden bir adaya YDP’nin destek olacağını da şimdiden söyleyebiliriz. 


***
Bağımsız Aday Arif Salih Kırdağ
Seçimlerin olmazsa olmazı haline gelen Arif Salih Kırdağ ağabeyimiz olası her seçimde olduğu gibi 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de kesin aday olacağı gözü ile bakılan tek adayı konumunda.
Sadece seçimlere değil sinema filmlerine de konu olmaya başladı Kırdağ Başkan. Yıllardan beri Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde aday olan Arif Salih Kırdağ, belgesel konusu olmuştu geçmiş yıllarda. Kırdağ ekseninde Kıbrıs Türk siyaseti ve Kıbrıslı Türklerin siyasetle ilişkisini irdeleyen belgeselin adı BAŞGAN. Belgesel, Uluslararası İstanbul Film Festivali belgesel bölümünde yarıştı.
Yönetmenliğini Orhan Eskiköy’ün, danışmanlığını Mete Hatay’ın yaptığı belgesel, Arif Salih Kırdağ’ın 13. seçim kampanyası üzerinden Kıbrıslıların siyasetle ilişkisini, Kıbrıs Türk siyasetini irdeliyordu.
2005-2010 ve son olarak 2015’de Cumhurbaşkanı adayı olan Kırdağ, Cumhurbaşkanı adayı olarak katıldığı son seçimlerde 530 oy almıştı. Kırdağ’ın daha önce katılığı seçimlerde aldığı oy iki haneliydi. 

NOT:  Yazı dizimiz yarında devam edecek. Yarın sürpriz Bağımsız adayları açıklayacağız.  

YORUM EKLE

banner471

banner473