banner564

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 432 gün kaldı. Peki, son durum ne?

Ülkeyi 5 yıl boyunca yönetmesi için yeniden sandık başına gideceğimiz 19 Nisan 2020 Pazar gününe dada 433 gün var. Evet, belki daha seçimlere 14 ay gibi uzun bir süre olsa da tartışmalar şimdiden başlamış durumda. 
Bu köşeyi yıllardır takip edenler bu köşede yayınlanan “seçim tahminlerinin” ne kadar “isabetli” olup olmadığını en iyi bilenlerdir. En azından geçmiş seçimler bizim bu konuda ki referansımızdır.
432 gün sonrasını bir ay kala tahmin etmek her halde bugüne göre çok daha kolay olur. Ancak biz yine daha önceki seçimlerde olduğu gibi bugünden sizlere 19 Nisan Pazar 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini partiler ve kişiler bazında değerlendirelim istedik. İşte kulislerden elde ettiğimiz bilgiler ışında 2020 Cumhurbaşkanlığı adaylığında son durum…

CTP
İktidarın büyük ortağı konumunda olan CTP’de yaklaşmakta olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sancıları bir süre önce partinin Ruhani lideri konumundaki 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın verdiği demeçler sonrasında başladı.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın verdiği demeçlerde ısrarla CTP’nin kendi Cumhurbaşkanı adayı çıkartması gerektiğini ve Cumhurbaşkanı aday olarak da Başbakan Tufan Erhürman’ı işaret etmişti. 
Son yapılan iki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Saray’dan uzak kalan CTP bir sürpriz yapabilmenin peşinde olacak. Son genel seçimlerde partinin yarısının sandıkta kaldığı CTP, Milli Piyango misali 4’lü koalisyon hükümetinde Başbakanlığı alsa da işler sanıldığı gibi iyi değil!
Kan kaybı partide devam ediyor. Her ne kadar 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Tufan Erhürman’ı işaret etse de parti içinde Erhürman’ı istemeyen bir grup mevcut. 
Bu grup daha çok “sol ittifak” veya başka bir ismin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi konusunda hem fikir neredeyse. Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CTP’nin aday olan isim 2. Tura kalamamıştı. CTP’de mecburen ikinci tura ikinci sıradan aday olarak kalan Mustafa Akıncı’yı desteklemek zorunda kalmıştı. Bu durumu halen sindiremeyen bir kesim var parti içinde.
Son yerel seçimlerde de Başkent Lefkoşa’da aday göstermesi CTP’nin parti içindeki bu grubunun artık sabır sınırlarını zorlama noktasına getirmişti. İşte bu grup illa kendi adaylarını çıkartmanın peşinde.
Bugün itibari ile CTP’nin 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerde olası aday adayları ise şöyle; Başbakan Tufan Erhürman, Eski Baş müzakereci Özdil Nami, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde bir dönem meclisi temsil eden CTP eski milletvekili ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Çağlar, Dışişleri eski Bakanı Kutlay Erk, halen partinin Dış ilişkiler Sekreteri Armağan Candan’ın ismi ön plana çıkıyor.
CTP’nin kimi aday çıkaracağı son derece önemli. Zira eğer CTP Genel Başkanı aday çıkarırsa bu diğer partilerde de Genel Başkan düzeyinde aday çıkartmalarının baskısını arttıracaktır.
Eğer CTP Cumhurbaşkanı adayı olarak Özdil Nami’yi seçerse eski bir CTP’linin de yarışa sonradan “Bağımsız aday” olarak katılması büyük bir sürpriz olacak.
Tufan Erhürman’ın gönlünde Başbakanlık yapmaya devam etmek isteğinin yattığını biliyoruz. Ancak parti içindeki aday ol baskısı her geçen gün artıyor. Bu baskı ilerleyen günlerde çok daha artacak.
Hele olası bir hükümet krizi sonrası Tufan Erhürman’ın çokta fazla bir seçeneği kalmayabilir 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için. Tufan Hoca birazda bu süreci bekleyecek. Zira Hükümeti 2020 için şuan bozabilecek tek parti HP olarak gözüküyor. HP’nin tavrını bekleyecek olan Başbakan Erhürman bu sürece göre kararını verecektir.
CTP’nin sol ittifak kapılarını yazının başında da dediğimiz gibi 2. Cumhurbaşkanı Talat kapattı. İlk turda kendi adayı ile sahalara inecek olan CTP, eğer kendi adayı geçen seçimlerde olduğu gibi ikinci tura kalmayı beceremezse ikinci tur için ittifak yapabilir. 


DP
Parlamentonun ve mevcut siyasi partilerin en kıdemli lideri hiç kuşkusuz DP lideri Serdar Denktaş. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın oğlu olan ve siyasete sonradan dahil olan Serdar Denktaş yıllar içinde bir çok hükümet gördü ve bir çok görev üstlendi. 
Son iki hükümette başarılı bir Maliye Bakanlığı portesi çizen Serdar Denktaş’ın da hayalinde bir gün babasının mirası olarak gördüğü KKTC Cumhurbaşkanlığı var. 
Ancak DP’nin bu hali ile bir Cumhurbaşkanı seçtirebilmesi zor gözüküyor. Eğer son genel seçimlerde o dönemin genel başkanı Özgürgün ile kriz yaşamamış olsaydı ve bugün UBP-DP koalisyonu devam etmiş olsa iki sağ partinin ortak adayı olarak Serdar Denktaş 432 gün sonra yeni Cumhurbaşkanı olabilirdi. 
Ancak süreç içinde beklenmeyen gelişmeler, DP’nin ve Serdar Denktaş’ın 4’lü koalisyon hükümeti kurulması sırasında UBP’ye karşı olan tavırları ( UBP’ye meşhur kırmızı kart gösterilmesi kararı) bu ihtimali oldukça zayıflattı.
Serdar Denktaş, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için önce diğer partilerin gösterecekleri adaylara bakıp karar verecektir. Eğer genel başkanlar düzeyinde bir yarış olacaksa Serdar Denktaş’ta aday olmaktan geri durmayacaktır. 
Adayların katılacağı çoklu televizyon programlarında diğer başkanlara göre hem daha tecrübeli hem hitabeti daha kuvvetli olan Serdar Denktaş belki yarışı kazanmayacak ama göstereceği performans ile hem kendisinin hem de partisinin bir sonraki genel seçimlerde oylarını 4-5 puan yukarı çekmeyi 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile garantileyebilir.
Serdar Denktaş’ın kendisinin aday olmaması halinde kimi Cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceği ise şimdilik bilinmiyor. Denktaş’ın geçmişte birçok sürpriz ismi siyasete sokmaya ikna etmesini unutmayın. Raşit Pertev, Ejder Aslanbaba, Ayşe Dönmezer, Ahmet Yönlüler, Erhan Arıklı, Gencay Eroğlu bu isimlerden sadece birkaç tanesi… 
Kısacası Serdar Denktaş yine bir sürpriz yapıp kamuoyunda çok konuşulacak bir ismi aday olarak karşımıza koyabilir. 
DP’nin olası bir sağ ittifakta yer alacağını bugünün koşullarında düşünmüyoruz. Ancak Kıbrıs konusunda taraflar Annan Planı’ndaki gibi bir keskin süreç ile karşı karşıya kalırsa bu ihtimal 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geçerli olabilir. 

***
NOT: Sevgili okurlar yazı dizimizin üçüncüsü olacak yarın ki köşemizde HP ve YDP ve Bağımsızları ele alacağız…  

YORUM EKLE
YORUMLAR
ayşe ay
ayşe ay - 5 yıl Önce

bunların hiçbiri seçilmez ali bey, hepsi da yeyici.... biz var yemez bir lider istiyoruz'

kamil
kamil - 5 yıl Önce

suat günsel ortak aday olabilir ubp artı ydp

banner608

banner473