banner564

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 433 gün kaldı. Peki, son durum ne?

Ülkeyi 5 yıl boyunca yönetmesi için yeniden sandık başına gideceğimiz 19 Nisan 2020 Pazar gününe daha 433 gün var. Evet, belki daha seçimlere 14 ay gibi uzun bir süre olsa da tartışmalar şimdiden başlamış durumda. 
Bu köşeyi yıllardır takip edenler bu köşede yayınlanan “seçim tahminlerinin” ne kadar “isabetli” olup olmadığını en iyi bilenlerdir. En azından geçmiş seçimler bizim bu konuda ki referansımızdır.
433 gün sonrasını bir ay kala tahmin etmek her halde bugüne göre çok daha kolay olur. Ancak biz yine daha önceki seçimlerde olduğu gibi bugünden sizlere 19 Nisan Pazar 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini partiler ve kişiler bazında değerlendirelim istedik. İşte kulislerden elde ettiğimiz bilgiler ışığında 2020 Cumhurbaşkanlığı adaylığında son durum…

UBP
Son genel seçimlerden açık ara birinci parti olarak çıkan UBP’de yeni bir yönetim şuan görev başında. Parti Başkanlığı’na seçilen Ersin Tatar henüz 3 aylık genel başkan. Tüm partilerde olduğu gibi UBP’de de Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları başladı. 
Çiçeği burnunda Genel Başkan Ersin Tatar, Başbakanlık yapmadan Cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Tatar’ın Başbakanlık beklentisi diğer adaylara fırsat doğuruyor.
Bu durumu sık sık dile getiren UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, partisinden aday adayı olduğunu çoktan açıkladı bile. Öte yandan UBP’de Cumhurbaşkanlığı için eski genel Başkanlardan ve Dışişleri Eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu,  Cumhurbaşkanlığı     Müzakere     Heyeti Danışma     Kurulu Üyesi ve Beşparmak Düşünce Grubu’nun Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nü yapan Ergun Olgun, Kıbrıs müzakere süreçlerinde görüşmecilik görevinde bulunan Osman Ertuğ, Başbakan eski yardımcısı, eski milletvekili ve akademisyen Prof. Dr. Ata Atun’un ismi Cumhurbaşkanı aday adayı olarak geçiyor. Yeni isimler arasında ise önce çıkan tek isim halen partinin dış işlerine bakan Gazimağusa milletvekili Avukat

Oğuzhan Hasipoğlu.
4 yıl önce Saray’da UBP’nin onursal Başkanı Dr. Derviş Eroğlu oturuyordu. UBP, hem genel seçimler öncesi iyi bir aday çıkarıp yeniden Saray’daki koltuğu geri almak, hem de Genel seçimler öncesi iyi bir hava yakalamak istiyor. Eğer bir sürpriz  olmazsa yeni yönetiminde ilk ciddi sınavı olacak 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri…
UBP’nin önünde iki seçenek var. Ya gerçekten kazanmak için sahaya çıkmak yada parti içi tartışmaların alevinden biran önce kurtulup bir aday göstermek.
UBP’nin takınacağı tavır, diğer birçok partinin aday belirleme süreçlerine ve seçimlere bağımsız aday olarak katılma düşüncesinde olanları da etkileyecek.
UBP, kulislerinde konuşulan bir diğer senaryo konusu ise seçimlere 12 ay kala hükümetin bozulması ve HP ile bir koalisyon hükümeti kurulması. Ersin Tatar’ı Başbakanlık makamına oturtacak isim olan HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın da iki partinin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak 2020 seçimlerine katılması.
Bu konuda el altından iki parti arasında girişim olduğu artık sır olmaktan çok öte. Bu senaryoyu hayata geçirmek niyetinde olanlar iki partinin de önemli isimleri ile temaslarını hız kesmeden devam ettiriyorlar.
Bir yıl öncesine göre UBP ile asla hükümet kurmayız diyen HP’lilerin büyük bir çoğunluğu bugün UBP ile bir koalisyona hazır olduklarını da zaten açık açık ifade ediyorlar.
Ancak her iki partinin tabanında (UBP’de daha çok) bir koalisyon fikrine uzak olanlarda mevcut. Hatta bazı önemli isimler bu senaryonun vuku bulması halinde 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başka adaylara yöneleceklerini katıldıkları dost sohbetlerinde söylemekten geri kalmıyorlar.
Yazımızın başında dediğimiz gibi UBP’de 2020 Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçenekler çok. Ama her geçen gün bu seçeneklerin daha da azaldığını göreceğiz geriye kalan 433 günde. 

TDP
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en rahat parti şimdilik TDP gibi gözüküyor. Çünkü şuan Saray’da oturan Cumhurbaşkanı TDP’nin desteklediği ve TDP’nin içinden gelen birisi. Dolasıyla TDP’nin yeni bir aday çıkartması söz konusu değil. Eğer Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı devam etmeyeceğini açıklarsa TDP’nin de aday bulması gerekecek.
Ancak bizim edindiğiniz bilgilere göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 2020’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir dönem daha bu görevi yürütmek için aday olacak.
Haziran ayında başlaması düşünülen yeni müzakere süreci Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yeniden aday olup olmayacağı konusunda nasıl karar vereceğine direk etkisi olacak bir süreç olacak.
Akıncı, bu sürecin gidişatına göre adaylığını açıklayacaktır. Eğer yeni müzakere süreci bir yol kazasına uğrarsa Cumhurbaşkanı Akıncı aday olmaktan da vaz geçebilir. 
Geçmişte siyaseti bırakıp ABD’ye giden Akıncı 10 yıl sonra geri dönmüş ve siyasete yeniden devam etmişti. Akıncı’nın vaz geçmesi durumda ise TDP’nin adayının Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın olmasına kesin gözü ile bakılıyor.
Zaten Harmancı’nın yerel seçimlerden bu yana çok kısa bir süre geçmesine karşın geçtiğimiz yılların aksine parti ile ilgili söylemlerle ön plana çıkmaya başladığını görüyoruz.
Harmancı, gerek parti politikalarına ve bakanlarına sahip çıkarken diğer yandan da hükümet konusunda da açıklamalar yapmıştı kısa bir süre önce. Geçtiğimiz döneme göre daha cesur açıklamalar yapan LTB Başkanı Harmancı’nın olası bir Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecine yönelik olarak bu çıkışları yaptığı konuşuluyor kulislerde.
Hatırlayacağınız üzere bir okul müdürünün halen Eğitim Bakanlığı yapan genel başkan konumundaki Cemal Özyiğit’e ilişkin sözlerine ilk cevabı veren Mehmet Harmancı olmuştu. Son günlerde de Çalışma Bakanı Zeki Çeler’e destek veren Harmancı’nın “Gerekirse Hükümetten Çekiliriz” açıklaması ise hala hafızalarımızdaki tazeliğini korumakta.
TDP’nin bir diğer seçeneği ise sol ittifak. Ancak diğer sol partilerin kendi adaylarını bu dönemde açıklayacaklarını söylemeye başlamaları bu olasılığı ortadan kaldırıyor. En azından ilk turda herkes kendi adayını çıkaracak ve ikinci turda bir sol ittifaktan söz etmek mümkün olabilir. Ancak dediğimiz gibi ilk turdan bir ittifak bugünkü şartlarda zor gözüküyor.
İşin özeti TDP’nin 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki senaryosu var. Birincisi mevcut Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yeniden aday olması. İkincisi ise Akıncı’nın aday olmaması halinde LTB Başkanı Harmancı’nın Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi. 

*****
Not: Yarın CTP Ve DP’nin 2020 Cumhurbaşkanlığı serecine ilişkin kulislerdeki bilgileri paylaşacağız...  

YORUM EKLE
YORUMLAR
kemal
kemal - 5 yıl Önce

heryer kokar icraat yok hırsız çok pahalılık çok seçim derdi başladı. halkın en büyük gücü gidip bu hırsızlara oy vermemektir.. boşuna benzin tüketmeyin beslemeler için.!

banner608

banner474