banner564

Dalaman-Ercan başlamalı

Batırmadan önce Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın indiği bir yerdi Dalaman Havalimanı. KTHY ile bu havalimanının KKTC ile bir bağı kalmadı (çok kısa bir süre Pegasus uçuş gerçekleştirdi).
Oysa İngiltere ve İrlanda’nın 19 şehrinden yıllık 4 bin 300 direkt uçuş gerçekleşiyor Dalaman Havalimanına. Türkiye’nin İngiltere’den en çok uçuşu olan bir havalimanı. Bir yılda 2 milyondan fazla İngiliz bu havalimanını kullanıyor.
Keza İngiltere kadar Rusya yönünden de hatırı sayılır bir uçuş trafiği var bu havalimanının. Bu özellikleri ile Türkiye’nin en büyük 4. havalimanı olmanın gururunu yaşıyorlar.
KTHY’nin batması ile Dalaman ve İngiltere pazarını ciddi ölçüde kaybettik. İngiltere’de bulunan Kıbrıslı Türkler tatil için KKTC’yi artık tercih etmiyorlar. Hem pahalı hem çok uzun bir uçuş süresi var.
Kıbrıslı Türkler de İngiltere’ye gitmek için daha çok Güney Kıbrıs’taki havalimanlarını kullanıyorlar. Çünkü Ercan çıkışlı İngiltere bilet fiyatları inanılmaz ölçüde pahalı.
Yüzlerce gencimizin okumaya gittiği, İngiltere’deki ailelerini görmeye gitmek isteyenlerin tek tercihi Güney’deki havalimanları olunca artık buna bir çözüm üretilmesinin zamanı geldi de geçiyor dedik ve soluğu geçtiğimiz günlerde Dalaman’da aldık.
YDA Dalaman Havalimanını ziyaret ettik. Dalaman Havalimanı ile Ercan’ın yeni havalimanının mimarı aynı kişi. Ve büyük bir tesadüf ki iki havalimanının özelleştirilmesi de aynı dönemlere denk geliyor.
Ancak YDA Dalaman Havalimanı işletmesi çok kısa bir sürede inşaat çalışmalarını tamamlamış ve modern bir havalimanını ülkenin ve turizmin hizmetine sunmuş.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin 2003 yılında Yap-İşlet-Devret modeline göre açmış olduğu Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin yapım ve işletim ihalesini kazanarak, 2006 yılından itibaren işletmesini sürdüren YDA Group; Dış Hatlar Terminali’nin yıllık toplam yolcu kapasitesini 10.000.000’a; havalimanı uçak park pozisyonu toplam kapasitesini de 35’e yükselti çok kısa bir süre içinde. 2018 yılında hizmete açılan ikinci terminal binası ile birlikte, toplam yolcu kapasitesi 17.500.000’e (on yedi milyon beş yüz bin), havalimanı uçak park pozisyonu toplam kapasitesi de 57′ye yükselttiler.

YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Ayaz, YDA Dalaman Havalimanı Yatırım ve İşletme A.Ş. İş Geliştirme Direktörü A. Orçun Songur geçtiğimiz günlerde KKTC’ye bir ziyaret gerçekleştirdiler ve Başbakan Ersin Tatar ile görüştüler.
Bu görüşmeden hemen sonra da ben bizzat gidip YDA Dalaman Havalimanını görme ve ziyaret etme şansı buldum. Bu ziyaretlerde Ercan-Dalaman havalimanlarının yeniden birleştirilmesi yani karşılıklı direkt uçuşların başlatılması konusunda hayli önemli bir mesafe aldık.
 YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Ayaz, “30 Avrupa şehrindeki tatil bölgelerinin arasında geçen yılın Temmuz ayı ile 2018’in Temmuz ayında Dalaman Havalimanı yüzde 16’lık artış ile Avrupa’da ilk 4’e girdi. Şimdi biz bu bağlantıyı Kıbrıs ile de paylaşmak istiyoruz. Dalaman-Ercan uçuşlarının başlaması ile iki bölgenin de turizmden çok ciddi yararlanacağını düşünüyoruz. Kaldı ki zaten Kıbrıs’ın kendine has bir İngiltere trafiği var. Bu trafik için en uygun ve en ucuz adres Dalaman Havalimanıdır. Günde 40 yakın uçuşumuz var İngiltere yönüne. Bugün sezonun içinde bir İngiltere bileti 300 -400 Türk Lirası. Kıbrıslı Türklerin buraya gelmesi ve buradan da İngiltere’ye devam etmesi hem zaman olarak hem ekonomik olarak çok daha verilimi olacaktır” dedi.
Başbakan Ersin Tatar ile gerçekleştirdikleri görüşmeden de oldukça memnun kaldıklarını söyleyen YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Ayaz, “Biz Başbakanımız Ersin Tatar’ın bu projeye sahip çıkacağını ve en kısa sürede Dalaman-Ercan uçuşlarının başlatılacağına inanıyoruz. Bu konuda üstümüze düşen ne varsa da YDP Dalaman Havalimanı olarak da yapmaya hazırız” dedi.

MESAJLAR:

Bertan ZAROĞLU: Bir önceki hükümet döneminde Erhan Başkan 100 günlük icraatlarla ilgili basın toplantısı yapmıştı, şimdi de siz yaptınız. Siz onunkinde o da sizinkinde yoktu. İki vekil yan yana gelmiyor musunuz? 

Reha ARAR: Ülke turizminin daha iyi noktalara varması adına birikim ve tecrübelerinizi son günlerde hükümete aktarmaya başlamışsınız. Umarız sizi dinlerler, zira bu konuda daha birikimli ve deneyimli birisini bulamazlar. 

Betül DİZDARLI: Son günlerde çevrenizdeki dostlarınızın tümü bir şekilde başı belaya girdi ve mahkemelik olup cezaevine gittiler. Kaderin bir cilvesi mi desek tesadüf mü desek ne desek bilmedik valla. 

Barış ERKMEN: Sıkı bir diyet programı uygulayıp aldığınız fazla kilolardan çok kısa bir sürede kurtulmuşsunuz. Verdiğinize göre bundan sonra almamak için artık daha dikkatli olursunuz. 

Metin ÖZEREM: Son günlerde dişlerinizi yaptırdığınız için hayli sinirli ve öfkeli olduğunuzu söylüyor dostlarınız. Çok geçmiş olsun diyoruz, umarız bir an önce yeni dişlerinize kavuşursunuz. 

Suphi ÇOŞKUN: Geçenlerde Yalova’da görülmüşsünüz, aman başkan haber versen seni oralarda ağırlatırdık, neyse başkanımız ile tanışıp kulaklarımızı çınlatmışsınız. 

Tufan ERHÜRMAN: Geçen gece Demirhan’daki Mağdurlar Meyhanesi’nde görülmüşsünüz. Yoksa sizi de mi mağdur ettiler. Neyse afiyet bal şeker olsun. 

Ahmet ÇALUDA: Özel nedenlerden ötürü Hür-İş Federasyonunun başından sessiz sedasız istifa etmeniz herkesi meraklandırdı. Oysa sizin gibi deneyimli sendikacılardan kaç tane kaldı memlekette.  

Ahmet SERDAROĞLU:  Hür-İş Genel Başkanlığı görevi size kalmış. Şimdi hem federasyon hem de sendikanın sorumluluğu omuzlarınızda. Allah kolaylıklar versin diyelim. 

Rifat ERTANIN: Gözünüz aydın, oğlunuz Erkan dünyaya gelmiş. Oğlunuzun dünyaya gelmesinden sonra ayaklarınız yerden kesildi diyor dostlarınız. Allah sağlıklı büyütmeyi nasip etsin. 

Ziya ÖZTÜRKLER: Ek kontenjan döneminde hatırı sayılır bir öğrenci tercihi bekliyormuşsunuz ve bu konuda daire olarak özellikle denklik sorunu olmadığı konusunda yayınlar yaptığınız gözlerden kaçmıyor. 

Suat Durdu BORA: Oğlan askere gidince tüm işler şimdi size kalmış. Artık bir yıl boyunca bu yoğunluğa alışacaksınız ve emeklilik planlarını da bir yıl sonrası için yapacaksınız. 

Gökhan ÇAKIR: Aman Hocam çok tehlikeli sulara girdiniz, bu sularda balinalar, köpek balıkları çoktur, bizce bu sularda daha fazla dolaşmayın. Sakin sakin gitmekte fayda vardır. 

Kubilay ÖZKIRAÇ: Hükümet ile uzlaşmaya çok yakın olduğunuzu duyduk. Bu arada bizim yazımız sonrası bakın bazı partiler ve bazı sivil toplum örgütleri de size desteklerini açıklamaya başladılar. Eh artık bir teşekkürü hak ediyoruz herhalde. 

Akın AKTUNÇ: Fatih Terim’e 4 maç ceza verilmiş ve Fener maçında da cezalı olacakmış. Yani şimdiden bir bahane bulmanız için bence iyi bir fırsat sundu size federasyon, değerini bilmek lazım.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
vatandaş
vatandaş - 5 yıl Önce

Sn. Pehlivan sıkı diyet uygulayıp kilo verdiniz diye yazdıklarınızın hepsi MİDE ameliyatı olup zayıfladı.

banner471

banner473