banner564

Dalgalı değil, Tsunami resmen 

Çok uzun bir süredir ekonomide “Dalgalı kur” sistemini uyguluyoruz. Kurun kendi içinde dalgalandığı bu sebepten müdahale edilmeyen kur sistemidir Dalgalı kur.
Ancak yılbaşından hemen önceden başlayan Dövizdeki hareket, hızlı ve düzenli bir şekilde yönünü yukarı olarak değiştirdi. Buda kur etkisinin ekonomiye olumsuz olarak yansıması demektir. 
Dalgalı kur, maaşlarında hızlı erimesine neden oluyor. Örneğin daha geçen hafta asgari ücretliye 190 TL’ye zam yapılmıştı. Ancak kur bazında hesapladığınızda yaklaşık 7-8 Euro zamdan ötürü eridi gitti bile. 
Memurlara verilen Hayat Pahalılığı yansıması ve asgari ücretliye verilen yılda iki zam, dalgalı kurun bir getirisi olarak duruyor. Ancak kurdaki bu hızlı yükseliş dalgadan ziyade Tsunami’ye benziyor ve kur farkı önüne çıktığı her şeyi yıka yıka gidiyor. Bir an önce Dalgalı Kur’un geleceği KKTC’de maya yatırılmalıdır.

Seçimler 1 Temmuz’da mı?
Hükümet ağzındaki baklayı açıkladı ve herkes şimdi bu konuda YSK’nın ne diyeceğine kilitlendi. Zira Hükümet yerel seçimleri 1 Temmuz’da yapmak istiyor. Hükümetin seçimleri 1 Temmuz’da kaydırmasının iki önemli nedeni var.
BİRİNİCİSİ: Eğer seçimler öne çekilirse, seçim yasakları bir hafta sonra başlar. Ve hükümet henüz hiçbir icraat yapamadan seçim yasakları ile karşı karşıya kalmış olur. Bu yüzden öne değil seçimlerin geriye gitmesi hükümetin işine gelir.
İKİNCİSİ: UBP ve YDP’nin seçmenin önemli bir bölümü Türkiye kökenli seçmenler. Ve bu seçmenler Ramazan Bayramı sonrası adet olduğu üzere Türkiye’deki yaylalara yaz ayını geçirmek için göç ediyorlar. Karpaz ve Gazimağusa’da Maraş bölgesinde yoğunluklu yaşayan bu seçmenler seçim 1 Temmuz’da olursa Ada’da olmayacaklar ve bundan sol tabanlı partiler ziyadesi ile istifa edeceklerdir. 
 

Karagöz ve Hacivat’sınız 
“Solcuyum” deyip geçinen ama Sermayenin “kiralık adamı” Almanya dönüşünde, Ercan’da Kıbrıslıdan çok turist görünce, bu duruma içerlemiş.  Otel ve Gazino reklamlarını da eleştirmiş.
Canım benim, sen Almanya’ya hangi sermayenin davetlisi olarak gittin? Önce onu bir zahmet açıkla. Sonra, dönüşte karşılaştığın manzaradan ziyadesi ile memnun olman gerek. 
Cahilsin, dünya görmediğin için bilgisizsin ayrıca. Bak daha dün İsrail'in Tel-Aviv kentinden 160 yolcusuyla gelen uçak, YDA Dalaman Havalimanı'nda su tankı ve çiçeklerle karşılandı.
Dalaman nüfusu 2017 yılına göre 39 bin 089 kişi. Ama Dalaman’a her yıl özellikle de yaz aylarında 3 milyona yakın turist geliyor. Hiçbir Dalamanlı havalimanında gördüğü turistler için “bunlar neden geliyor” demiyor. 
Başbakan basın toplantısında açıklıyor; “Turizm ve tanıtma önem vereceğiz “ diyor. Başbakanın partisinin gazetesi, gelen turistten ve havalimanındaki Gazino ve otel reklamlarından şikayet ediyor!
Komedi filmi gibisiniz, Karagöz Ve Hacivat’sınız. Aynı partide, aynı masada, kendiniz çalıp, kendiniz oynuyorsunuz. Allah gene de iyiliğinizi versin. 
  

MESAJLAR

Mehmet EZİÇ: İzmir dönüşünde büyük bir sürprizi açıklayacağınızı duyduk. Ticaret Odasından sonra siyasete de tamam dediğinizi ve önümüzdeki yerel seçimlerde sahaya ineceğiniz söyleniyor. 

Tufan ERHÜRMAN:  Kur yüzünden gerek piyasalar gerekse çalışanlar ciddi zorluklar yaşamaya başladılar. Dalgalı kuru bir kez daha gözden geçirmek için acele etmekte fayda var. 

Bilal KENDİRCİ: Dün tavsiye ettiğimiz kebapçıya gittiniz mi? Gittiyseniz kebapları beğendiniz mi? Neyse bu hafta bir öğlen biz misafir edelim sizi o mekanda. 

Kudret ÖZERSAY:  Yerel seçimler öncesi bazı bölgelerde belediye meclisi üyesi aday dahi göstermeyeceğiniz konuşuluyor. Ama biz buna inanmadık tabi, 28 belediye de de aday göstereceksiniz elbette değil mi?  

Mustafa AKTUĞ: Lapta Belediye Başkanlığı için son kararınızı bu hafta verecekmişsiniz. Bu arada her geçen gün aday olmanız için baskılar artıyormuş. 

Erkut ŞAHALİ: Şu günlerde bir Elye yapsanız hiç fena olmayacak. Zira bölgedeki üreticiler çok ama çok dertli. Patatesin elde kalmaması adına gerekiyorsa seferberlik ilan edilsin. 

Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Bakın ön seçim yapınca ne kadarda güzel oluyormuş değil mi? Hafta sonu hem Lefke’de hem Değirmenlik’te katılım yüzde 80’leri geçmiş. Keşke daha fazla yerde bu yöntemi deneseydiniz. 

Sadık GARDİYANOĞLU: Lefkoşa Belediye Başkanlığı için hafta sonu kararınızı verememişsiniz ve süreyi bu hafta sonuna kadar uzatmışsınız. Anlaşılan düşünmek için yeterli zamanınız olmadı her halde. 

Sümer AYGIN: CTP’den gerekli desteği alamayınca sizde Bağımsız olarak seçimlere girmeye karar vermişsiniz. Zaten CTP’nin çatı adayına bakalım ne kadar rağbet olacak Girne’de. 

Menteş GÜNDÜZ: Güzelyurt UBP ilçe Başkanlığınız hayırlı ve uğurlu olsun. İlçe yönetimi ile ilk toplantınızı yapıp yol haritasını belirlemişsiniz ve hemen de çalışmalara başlamışsınız. 

Ayşegül AYBARS: Soru çok basit, neden şu anda İçişleri Bakanlığında Vatandaşlık İşlemleri yapılmıyor? Bu konuda zahmet olmazsa bir cevap verirseniz çok sevineceğiz. 

Soner KARASALİH: Sonunda sizde organik tarıma geçmeye karar vermişsiniz. Bu konuda ileri teknik bilgileri almak için Levent Özadam’dan özel dersler alabilirsiniz. 

Cem PİŞMİŞ: Lefke Avrupa Üniversitesinin hemen yanına yaptığınız yurt, sanki de beş yıldızlı bir otel. Keşke ülkemizin her üniversitesinde böyle yurtlar olsa. Tebrik ediyoruz böyle bir güzel yatırım için sizi. 

Arif Salih KIRDAĞ: Yerel seçimler öncesi projelerinizi tek tek açıklamaya başlamışsınız. Zira bundan önceki seçimlerde bazı projeleriniz diğer adaylar tarafından çalınmıştı, şimdi ilk açıklayan siz olduğunuza göre kimse çalamaz projelerinizi. 

Ahmet YÖNLÜER: Memlekete döndükten sonra Gönyeli yerine sizde Alsancak’a yerleşmişsiniz. Alsancak yeni dönemin en parlayan yıldızı değil mi? Hayırlı olsun. 
 

POLEMİX
"Kuzey Kıbrıs'ta her otel açılışı Kuzey Kıbrıs'ı tanıtacak bir adımdır. Bundan bizler de mutlu oluyoruz. Yeni otellerin açılması turizmi de büyütür. Bürokratik engeller fazla. Bunu daha hızlandırmak gerekir. Yatırımcının önü açılmalı"  
 Hande Tibuk

YORUM EKLE

banner608

banner474