banner564

Darbeyi nasıl da unutuyorduk



Dün 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yanı sıra Faşist Yunan Cuntasının 1974’te adada gerçekleştirdiği darbenin 46’ncı yıldönümüydü.
İster inanın ister inanmayın ama çok sayıda siyasi bu günü unutuverdi.
Darbeyi kınamak ve 20 Temmuz Barış Harekatı’nın bu darbe yüzünden gerçekleştiğini gençlerimize anlatmak çoğu siyasinin ve gazetelerimizin aklının ucundan dahi geçmedi.
Ne diyelim tarihini bilmeyenler sağlam bir gelecek kuramazlarmış.
İyi ki Diyalog gazetesi vardır hayatımızda. Diyalog gazetesi dün 15 Temmuzların ikisine de geniş yer verdi ve yaşananları okurlarına aktardı.
 
Ne oldu ne bitti? 
İmar Yasası beklerken son bir yılı imar planları ile geçirdik. Hükümet ortakları arasında krize neden olan İmar Planı dün Bakanlar Kurulu’ndan geçti ama rahatsızlık gün boyu devam etti ve en son dün akşamüstü iptal edildi. 
Gaimağusa – İskele – Yeniboğaziçi İmar Planı toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmediğinden canı yananların dışında pek ses çıkmıyor bu konuda. Canı yanan kesim de avazı çıktığı kadar sesini duyurma derdinde.
Dün bir dostumuzdan olan biteni bana iyi bir örnek ile anlatmasını istedim. Nedir bu Gaimağusa – İskele – Yeniboğaziçi İmar Planı? Arkadaşımın anlattığı örnek ile size aynen anlatıyorum.
“Diyelim sizin Lefkoşa Dereboyu’nda bir dükkânınız var veya o bölgede yeni bir dükkân satın aldınız. Tam dükkânı açacakken belediye dedi ki “Biz burada yol çalışması yapacağız ve yolu çok daha güzel bir hale getireceğiz. Siz de dükkânı açmadan beklemeye başladınız. Belediye o yolu düzelteceğine içine kocaman çukurlar açıp bıraktı. Ve bir yıl sonra dedi ki ben bu yolu ve bu caddeyi trafiğe kapatıyorum…”
İşte şuan olan da bu? 
İddiaya göre İçişleri Bakanlığı yetkilileri o bölgede yatırım yapanlara 1 yıl önce çok başka şeyler söylediler şimdi aradan geçen bir yıldan sonra o bölgeyi kapatacaklarını söylüyorlar.
Bu konu gerçekten çok önemli. Hatta o kadar önemli ki hükümet krizine kadar yol açabilir. Ağustos ayı bu sene çok sıcak olacak galiba. Herkes tedbirini almalı.

MESAJLAR

Ali Şan OŞAN: Yanan Lefkoşa Hastanesi’nde zarar gören pek çok noktayı eskisinden daha iyi hale getirip teslim ettikten sonra şimdi yeni bir ameliyathane yapılması için kolları sıvamışsınız.

Cengiz ERÇAĞ: Beyaz sakallarınız ile oluşturduğunuz yeni imajınız hayli yakışmış diyorlar. Bu arada ekonomik gidişat ile ilgili olarak çok kapsamlı bir rapor üzerinde çalıştığınızı öğrendik. Umarız en kısa zamanda tamamlar bize de ulaştırırsınız. 

Fuat TOPALOĞLU: Kar-İş olarak yeni hafta içerisinde bazı büyük eylemler için son hazırlıkları yaptığınızı öğrendik. Öte yandan eylemi durdurmak için de diğer yandan hükümet kanadı ile görüşmeler devam ediyormuş. 

Cafer GÜRCAFER: Müteahhitler Birliği, İmar Planı yürürlüğe girmediği için eylemlerine yeniden başlama kararı almış. Dün gün boyu devam eden toplantıların sonunda eylem kararı çıkmış. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı “KKTC Covid-19 Raporu en sonunda elinize ulaşmış ve raporu okuduktan sonraki ilk izleniminiz gayet olumlu olmuş.

Mesut GÜNSEV: Çıkarma -128 gemisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na hibe edildi ve 20 Temmuz’da bu konuda bir tören düzenlenecekmiş. Törende sizin de konuşma yapacağınızı öğrendik. 

Hasan UZUN: Yeniden toprak piste inmek için artık gün sayıyormuşsunuz ve sezonun ikinci rallisinde start almak için ralli arabanızı yetiştirmeye çalışıyormuşsunuz. 

Tahir Olcay KIRAÇ: Dış Basın Birliği’nde Olağanüstü Genel Kurula gitme kararı almışsınız. Hayırdır ne oldu da ansızdan olağanüstü genel kurula gitme kararı aldınız. Normal kurul çok yakın bir dönemde gerçekleşmişti? 

Eral NECAT: Necat British College Lefkoşa’ya da açıldı ve sırada artık Gazimağusa ve diğer ilçeler varmış. Dün bu konuda bazı bölgeleri gezip yerinde incelemeler yapmışsınız. 

Orhan TOLUN: Rum tarafının yabancı turistleri Kuzey’e bırakmamasını protesto etmek için çalışmalara başlamışsınız. Anlaşılan bu aralar sizi hep meydanlarda göreceğiz. 

Süleyman MANAVOĞLU: Emekli olduktan sonra dün ilk tıraşınızı olmuşsunuz. Bölgeye hoş geldiniz, eh artık emekli de olduğunuza göre sabahları çörecikte buluşup memleketin sorunlarını da konuşabiliriz değil mi? 

Dr. Füsun YILDIZ: Önce 2. Cumhurbaşkanımız Eroğlu’nu dün de Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’u bir güzel muayene etmişsiniz. Ve ikisi de gayet sağlıklıymış. 

Fırat ATASER: Alsancak Belediyesi Saffet Özmenek Halk Kitaplığı’nın altıncısı Milli Park Doğa Cafe'de yerini almış. Artık yürüyüş sonrası parkta otururken vatandaşlar kitap da okuyabilecekler. 

Tacan REYNAR: Bilişim Yasası’nda madem hata vardı o zaman neden daha komitedeyken itiraz etmediniz ki? Zira komitedeyken hemen herkes görüş vermişti. 

YORUM EKLE

banner471

banner473