banner564

Denktaş, “kasamız sağlam”

 Uzun bir aradan sonra dün Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile telefonda sohbet edebilme fırsatını bulduk. Geçirdiği sağlık sorunundan maliyenin durumuna kadar birçok soruyu çok kısa bir süre içinde kendisine sordum ve cevaplarını aldım.
Öncelikle Serdar Denktaş’ın sağlık durumu gayet iyiymiş. İkinci kez hastaneye gitmesinin nedeni ilk anjiyodan sonra doktorun verdiği ilaçları içmemesinden kaynaklı bir durummuş. Şimdi ilaçlarını düzenli bir şekilde içiyormuş Denktaş.
Lefkoşa’da Gencay Eroğlu ismi ile yaptığı sürprizi sorduk Serdar Denktaş’a. “Kimse beklemiyordu, ama ben uzun süreden bu yana Gencay Hanım’la birlikte çalışıyorum, onun çalışma azmine, gençler ile kurduğu iletişime şahitlik ettim. Lefkoşa’nın hem yapısal hem kültürel sorunları var. Bu sorunları çözebilecek bir isim Gencay Eroğlu. Biz kendisine sonuna kadar güveniyoruz, Gencay Hanım bu seçimleri kazanacak.” dedi. 
Ve gelelim ekonomiye. Malum günlerdir yazıyoruz, 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ayrılan kredi ve hibe nitelikli kaynakların dağılımı ve kullanımını içeren ve 19 Nisan’da Başbakan Tufan Erhürman ile Kıbrıs işlerinden de sorumlu TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından imzalanan protokollerde Türkiye tarafının imzasına kaldı iş. Çok yakında ayrılan kaynak KKTC’nin kullanımına açılacak.
Ancak bu sürede KKTC ne yapacak? 
İşte dün bu sorunun yanıtını Denktaş’tan aldık. Bakan Denktaş, “bugün maaşları ödüyoruz. Üstelik kendi kaynaklarımızla ve son günlerde bazılarının dediği gibi iç borçlanma falan da yapmadan. Tamamen kendi öz birikimlerimizle ödüyoruz maaşları. Kimse heveslenmesin, ben burada olduğum sürece maaşlarda bir sıkıntı olmayacak. Maliye Bakanlığı olarak tüm birimlerimiz ile birlikte kılı kırk yararak maliyenin kasasını doldurmaya çalışıyoruz. Bunda da başarılı olduk ki bugün maaşları kendi kaynaklarımızı kullanarak ödeyebiliyoruz.” dedi.
Maaşların bugün ödenmesinden sonra hayvancı ve üreticinin parası için de Maliye Bakanlığı, 30 Milyon liralık bir kaynağı Tarım Bakanlığı’na ayırmış. Denktaş “sadece maaşları değil, birkaç günü Tarım Bakanlığı’na da 30 milyon aktararak üretici ve hayvancıyı da ödemiş olacağız. Bunun da altını çizmek isterim ki bu 30 milyon lira da tamamen kendi öz kaynaklarımızdır” dedi.
Piyasanın devletten olan alacakları konusunda da Haziran ayı ortalarına göre bir ödeme planı hazırladıklarını anlatan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş “herkes iyi bilsin ki KKTC Maliye Bakanlığı’nın kasası sağlam. Tüm ekip arkadaşlarımla birlikte en iyisini yapmak için insanüstü bir mesai harcıyoruz. Zaten rakamlarda bizi doğrular nitelikte” dedi.
Müşavirlik yasasının geçmesinden sonra görevden alınan müdürlerinin bu ay maaş alamama gibi bir sıkıntısı olmaması için de çalışma yaptıklarını anlatan Denktaş, “bu arkadaşların da en kısa sürede nakillerini sağlayacağız. Ancak maaşlarını almaları için gerekli çalışmayı yaptım, her hangi bir sıkıntı olmayacak” dedi. 
KIBTEK’in 30 milyon borçlanması hakkında da kamuoyunda yanlış bir algı olduğunu söyleyen Denktaş “ Bu her yıl akaryakıt alımı öncesi gerçekleşen bir durum yani ilk kez olmuyor. Kurum akaryakıt alacağında borçlanıyor sonra yıl içerisinde bu borcu kapatıyor.” dedi.
İşin özeti sevgili dostlar dün telefonda kısa ama çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile. Sesinden gayet keyifli olduğunu anladım, belli ki morali falan da çok yerinde. 
Telefonda bir iki şaka da yaptı ama buradan yazamıyoruz, bipli yani. Serdar Denktaş 40 yıllık Maliye Bakanı gibi bu ekonomik krizde devletin kasasının sapa sağlam olduğunu söylüyor ve bunu söylerken de ayakları yere basa basa söylüyor. 
Maliye Bakanlığı’nın yeni döneme ilişkin bazı önemli projeleri varmış, onları da artık bir başka sohbette dinleyeceğiz kendisinden. 

MESAJLAR

Serdar DENKTAŞ: Kasanın sağlam ellerde olduğunu biliyorduk ama içinin durumu hakkında farklı haberler geliyordu. Neyse dün anladık ki kasanın içi de tamammış. 

Ahmet HAVUTÇU: Anlaşılan bu zor süreçte gemiyi terk etmeye niyetiniz yok, işler tam rayına oturuncaya kadar göreve devam edeceksiniz. Ve hiç izin almadan emekli olacaksınız. 

Ersin TATAR: Gönyeli Belediye Başkan adayı Mustafa Akyön’e önceki gece verdiğiniz destek her yerde konuşuluyor. Ateşli konuşmanız ile Gönyeli’de meşaleyi yaktığınız söyleniyor. 

Birikim ÖZGÜR: Ekonomide son yaşananlar ortada, Serdar Bey’in de açıklamalarını okudunuz herhalde. Eski bir Maliye Bakanı olarak siz neler söyleyeceksiniz? 

Tolga ATAKAN: Yani koskoca GS Başkanı sizi kulübe kongre üyesi yapsın, ta KKTC’ye kadar üyelik beratınızı göndersin, siz gidip rakip adaya oy verin. Valla pes doğrusu. 

Mehmet ÇAĞLAR: Lefke- Güzelyurt arası mekik dokuyormuşsunuz hocam. Eskiden Gazimağusa’ya giderken Lefkoşa’ya da uğruyordunuz. Bu durumda artık Lefkoşa’ya uğramayacak mısınız? 

Adnan ERASLAN: Elinizde bir liste, davetiye dağıtmaya başlamışsınız. Yakında oğlanı evlendirecekmişsiniz. Hadi bakalım Allah kolaylıklar versin. Yalnız o liste işini birkaç kez kontrol edin, her zaman en yakınlar unutulur o listelerde. 

Gencay EROĞLU: Seçim şarkınızı kampanya ekibi tamamlamış ama bir türlü sizinle paylaşmıyormuş. Meraktan bir şey de olacaksınız. Neyse bizim kulağımıza bir şeyler geldi ama biz de söylemeyiz, sır yani. 

Teberrüken ULUÇAY: Meclis ile basın çim sahada buluştu ve galip gelen 6-5 ile basın oldu. Meclis takımını kampa çekmekten başka bir çare yok galiba. Sıkı bir kamp süreci şart sizin takıma. 

Tufan ERHÜRMAN: Vatandaşlıklar ve iyi hal yasası hakkında bazı evraklar elimize ulaştı. Ve bu evrakların altında da sizin imzanız var. Yakında ortalık fena karışacak gibi. 

Ömer DALGAKIRAN: Girne Belediye Başkanlığı’nı kazanmanız halinde Ayorgi’de bir hafta boyunca Kebap Festivali düzenleyecekmişsiniz. Bizim Girne’de oyumuz yok ama olsa verirdik size. 

Besim TİBUK: Dolar sizin açıklamanızdan sonra hızla düşmeye başladı. Bakalım nereye kadar daha düşecek bu dolar. Dediğiniz gibi 3,5-4 seviyelerine gelecek mi? 

İsmail KOFALI: Dün sosyal medyaya adaylık resminizi attınız ve rekor yorum ve paylaşım gerçekleşti. Sadece yorum ve beğenilere bakarsak seçimleri şimdiden kazanmış gibisiniz. 

Murat GEZİCİ: Hem Türkiye’de hem de KKTC’de anket çalışması başlatmışsınız. Yakında hem Türkiye seçimlerini hem KKTC seçimleri hakkındaki tahminlerinizi açıklayacakmışsınız. 

İsmail ARTER: Gazimağusa’da söz verdiğiniz ve yerine getirdiğiniz projeler ile yeni döneme ilişkin vaatlerinizi kamuoyu ile paylaşacakmışsınız. 

POLEMİX
“30 Haziran 2017’de sunulan tek bir çerçeve vardır ve bu çerçeveyi, 23 Eylül 2017 tarihinde New York’ta Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığımız görüşmede de teyit ettiğimizi daha önce de açıklamıştım. Anastasiadis’in bu tavrı Kıbrıs’ın geleceği için kaygı vericidir ama sürpriz değildir; çünkü Crans Montana’da da aynı noktadaydı, bugün de o noktadadır. “
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 

YORUM EKLE

banner608

banner473