banner564

Devletin iş yaşamını bilmiyorlar

Ömrünü sendikacılığa adamış eski bir sendikacı ve şimdilerde büyük sendikalarımızdan bir tanesinin başkanı ile dün buluşup sohbet ettik.
Birisi sağ diğeri sol görüşlü olan iki sendikacı da iktidardaki 4’lü Koalisyon Hükümetinin iş bilmediğinden yakındı. Dahası ikisi de bu hükümetin yeni yıldan hemen sonra dağılacağı konusunda hem fikirler.
Hem fikir oldukları bir başka konu ise hükümeti bozmaya kimsenin cesaret edemiyor olması.  Öyle ki şuan ki yapıda CTP hariç diğer 3 partinin ciddi bir baraj sorunu var. Ve bu partilerden bir tanesi hükümeti bozan taraf olursa gelecek seçimde çok sıkıntılı günler geçireceği malum. 
İşte sırf bu yüzden koalisyonu oluşturan partiler hükümeti bozmaya cesaret gösteremiyorlar. Kendi içlerinde ciddi bir kopukluk ve uzlaşmazlık olsa da “koalisyonu bitiren taraf” olmaktan çekiniyorlar.
Örneğin Dışişleri Bakanlığını elinde tutan HP’de CTP’li Asım Akansoy’un “Türkiye’nin petrol aramalarını sonlandırsın” açıklaması büyük sıkıntı yarattı. Ama HP bunu dile getiremiyor yüksek sesle. Hem parti içinde hem dışarda büyük bir baskıyı göğüslemek zorunda kalıyor HP lideri.
Devlet dairelerinde de benzer bir durum var. HP’nin, TDP’nin kadroları devlet işleyişini bilmiyorlar. Bu yüzden ciddi sıkıntı yaşıyorlar. DP ve CTP’de durum nispeten daha az. Ama bu iki parti çok sıkıntı yaşıyor.  Zeki Çeler örneği en başta olmak üzere yönetim konusunda ciddi bir zafiyet var.
 
2 kişi attılar 2 kişi aldılar
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı 2007 yılından beri bakanlıkta hizmet veren ve iki sözleşmeli memurunu işten attığını tebliğ etti. İş akitlerine son verilen kişiler içinde birçok suçlayıcı unsurlar yazıldı.
Ancak dün iki kişiyi işten atan zihniyet, aybaşı aynı görev için iki kişiyi yine 2007’deki yolla yani münhal yolu ile devlette işe aldı. Partizanlık yaptılar falan demeyeceğim, kendi bilecekleri iş o. 
Ama iki kişinin ekmeği ile oynamak bu kadar kolay olmamalı. Şeffaflık ve hukuktan bahsedenlerin bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyorduk toplumca. 
12 yıldır aynı yerde çalışan, işe alımları geçen hafta şimdiki yönetimin işe aldığı kişiler gibi olan bu emekçilerin haklarının yenilmesine sessiz kalmayacağız.

Sokak hayvanları için de bütçe
Meslektaşım Rana Sarro gündeme getirdi. Malum bu hafta Meclis’te bütçe görüşmeleri başlayacak. Bütçe hazırlandı ve bakanlar kurulunda geçip Meclise geldi.
Bu yıl belki unutuldu ama gelecek yıllar için Sokak Hayvanlarının bakımları ve gıda yardımları içinde bir ödenek ayılmalı bütçede.  Hangi bakanlığın, hangi dairenin kalemine bu bütçe eklenir? Bunu bilmiyorum ama en azından sokak hayvanları içinde devletin yapması gerekenler olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu iş içinde devletin bir miktar bütçe ayırması artık bu çağın bir gerekliliğidir. 
 
Yanlış giden nedir?
UBP Genel Başkanlığına seçilen Ersin Tatar, tamda bütçe görüşmelerine denk gelen bir dönemde Ana muhalefet lideri oldu. Öyle ki bütçe konusu Tatar’ın en bildiği alan. Bütçe görüşmeleri sırasında Hükümetin tozunu attıracağın sinyalini de dün mecliste resmen verdi. 
Tatar, Maliye Bakanı Denktaş’a gelirlerin artışı ve Türkiye’nin katkılarına rağmen 2019 bütçesindeki açığın fazla olduğunu söyleyerek, “Yanlış giden nedir ki bu noktaya gelindi?” sorusunu yöneltti.  
Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise bu soruya gelecek yılın, kamu maliyesi açısından zor olacağını, maaş artışı ve cari harcamaların da sıkıntı yaratacağını söyleyerek cevap verdi.  
 
MESAJLAR 

Asım İDRİS: İşin başına geçer geçmez farkındalık yaratmaya devam ediyorsunuz. Anlaşılan bakanlıktan sonra yeniden iş başı yapmak size iyi geldi. Adeta sahalara geri dönmüş gibisiniz. 

Mustafa ABİTOGLU:  Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaşadıklarınızı Başhekim Dr. Bülent Dizdarlı ile paylaşmanızı tavsiye ederiz. Sosyal medyada paylaşımlarınızı beklide görmesi gerekenler görmüyor olabilir. 

Ferda EKİNCİ: İki günüdür ortalığı kasıp kavurmuşsunuz, yana yana turşu suyu arıyormuşsunuz. Hayırdır inşallah? Nereden çıktı bu turşu suyu isteği. Yoksa…

Ayşegül BAYBARS: Lefkoşa-Ortaköy'de sokak ortasında bir adam, genç bir kadına şiddet uyguladı. Sokak ortasında yaşanan bu kavgaya kimsenin müdahale etmemesi bir yana görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Lütfen bu konuya bir el atar mısınız? 

Erhan ARIKLI: Dün Mecliste kürsüde konuşurken en çokta gözümüz kravatınıza takıldı. Atatürk resimli kravatla 10 Kasım öncesi bir göndermede mi bulundunuz yoksa? 

Ali İMAM: Futbolculuktan antrenörlüğe hızlı bir geçiş yaptınız ve takımınız Mormenekşe çıkışa geçti. Bu arada avın ilk gününde yine yüzünüz gülmüş diye duyduk. 

Hüseyin Çavuş KELLE: Halkın en temel ihtiyacı olan sebze ve meyve fiyatlarının düşmeyeceğini söyleyerek gerçekten bazı gerçeklerle yüzleşmemizi sağladınız. En kısa zamanda evin önüne bir sera yapacağız anlaşılan bu gidişle. 

Ersin TATAR: Önceki akşam Göçmenköy örgütünü ziyaret etmişsiniz. Hüseyin Beye yakınlığı ile bilinen birçok isimde ziyaret esnasında oradaymış. Bu arada Özel Başkanla resmimde çektirdiniz mi? 

Metin ATAN: Kamu-Sen olarak dün ikin 300. Üyeyi sendikaya kaydetmişsiniz. Yönetim kurulundaki arkadaşlara yılbaşına kadar 3 bin üye hedefi koymuşsunuz. 

Tolga ATAKAN: Bir kişi devletten atmak istediğinizde bile kurallar vardır. Örneğin işten atmak istediğiniz kişinin işine o gün son veremezsiniz. En az 6 hafta sonra işten durdurabilirsiniz. Bilginize. 

Mehmet HARMANCI: Son günlerde gözler üzerinizde.  Attığınız mesajların hedefi kim? Zira herkes bu konuda farklı farklı yorumlar yapıyor. Daha fazla kafa karışıklığı yaratmamak adına biraz aydınlatıcı olun lütfen. 

Murat GEZİCİ: Hakkınızda çıkan olumsuz haber ve TV’lerdeki eleştirileri mercek altına almışsınız ve bazı için yasal süreçler başlatmak için hazırlıklara başlamışsınız. 

Haluk DOĞANDOR: Gezici hakkında ekranlardan yaptığınız konuşma için YYK size 2 bin TL ceza kesmiş. Merak ettik, ekrandan ne dediniz de size bu kadar ceza kesildi. 

Nazım BERATLI:  Rum tarafının uzlaşmaz tavrı konusunda verdiğiniz örnekler belki de bini geçti. Ama hala daha bu konuda gerekleri görmek istemeyenler var. Bu konuda ne yapmalı? 

Serdar DENKTAŞ: 2019 yılı her açıdan zor geçecek diye diye valla yılbaşı kutlamalarını yapmama isteğini oluşturdunuz bize. Dün bir grup arkadaş karar aldık ve yılbaşı gecesi kutlama yapmayacağız. Hatta imkân varsa biz 2018’de kalalım.

YORUM EKLE

banner608

banner473