banner564

Döviz düşerken

12 Ağustos 2018 günü 1 ABD Doları 7,11 TL idi. Bugün ise 5,5 TL. Arada 2 lirayı aşan bir fark var.
Yine aynı tarihlerde 1 Euro 8 TL idi. Bugün ise 6 TL civarında işlem görüyor Avrupa Para birimi. 
İngiliz para birimi olan Sterlin ise 8,8 TL’den işlem görüyordu. Bugün ise 1 STG’nin değeri 6,6 TL’den işlem görüyor. 2,2 TL’lik bir fark var geçen yıla göre...
Geçen yıl dövizde yaşanan bu gelişmelerden ötürü başta gıda sektörü olmak üzere birçok sektörde okkalı zamlar gündeme gelmişti. İnsanlar marketlerde gördükleri fiyatlara inanamayıp sosyal medya hesaplarından paylaşıyordu.
Allah’ın bolibifi bile acayip zamlanmıştı. İyi de şimdi dövizde en az 2 liranın üzerinde bir düşüş var. Bu fiyatlar hiç mi düşmez be kardeşim?
Tüccar düşmanlığı yapmak benim gibi liberal politikalara inanan insanların yapmayacağı son şey olmalı. Ama öbür yandan dövizdeki bu düşüşün gıda fiyatlarına yansımamış olmasına seyirci mi kalalım? 
Biraz daha bekleyelim diyeceğim ama niye bekleyelim? Madem döviz düşüyor o zaman fiyatların da düşmesi gerekmez mi? Bu konuda önümüzdeki günlerde daha farklı yazıları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 
Ve bir yıl önce kim neyi kaç paraya satıyordu bir yıl sonra aynı ürünü kim kaça satıyor? Önümüzdeki günlerde yazacağız. 

Sucuoğlu: Uykularım kaçıyor
Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı derken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturdu son 5 yılda UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu.
Başarılı olup olmadığının yorumunu biz değil ama görev yaptığı bakanlıklardaki ilgili sivil toplum örgütleri zaten söylüyor. Her gittiği bakanlıkta önce durum tespiti yapıyor sonra da gereken adımları tek tek atıyor Sucuoğlu.
İki aydır oturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğunda neleri yapması gerektiği konusunda yol haritasını oluşturmuş olarak gördüm dün Dr. Faiz Sucuoğlu’nu.
Cuma günü, işçinin ve işverenin onay vereceği yeni asgari ücreti açıklayacağını yaz sonu da sırası ile af programlarını ilan edeceğini aflarla birlikte yeni sisteme geçilmesi için de gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağını söyledi.
Yabancıların ülkede kalış sürelerinden ülkede kalırlarken bu ülkedeki sağlık başta olmak üzere eğitim hizmetlerinden eksiksiz faydalanmaları gibi birçok konuda çalışmalar başlatmış.
Ülkede genel işsizlik oranı yüzde 9 iken genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 22’lerde seyrettiğini ve buna bir çare üretmek için de çalışma başlattıklarını söylüyor Bakan Sucuoğlu.
Bakan Sucuoğlu konuğum olduğu Diyalog TV’de programda bir de itirafta bulundu ve uykularının kaçtığını söyledi. Sucuoğlu “Devletin başta dulluk ödeneği ve ihtiyaçlılara yaptığı yardımlar gerçekten uykularımı kaçırıyor. Bu rakamlar çok ama çok düşük. Verdiğimiz rakamlar bu zor koşullarda insanların geçimlerine yardımcı olmuyor. İnsanlar ikinci iş yaparken verdiğimiz parayı da kesmek zorunda kalıyoruz ki bu gerçekten uykularımı kaçırıyor. Buna vicdan gerçekten dayanmaz. Buna bir çözüm üretmemiz gerekiyor çok hızlı bir şekilde. Burada yasal değişiklik yapmamız gerekiyor” diyor. 
Yaz sonu Eylül başı tekrardan randevulaştık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu ile. Özellikle engelli istihdamı konusunda söylediklerini de kayıt altına aldık. 

MESAJLAR

Bilal KENDİRCİ: Yakında yeni görev yerine gideceğinizi duyduk. Hakkınızda hayırlısı diyelim artık. Emekli olunca zaten Alsancak’ta yaşam süreceğinizi tahmin ediyoruz. 

Salih GÖKPINAR: Şu market fiyat denetimlerini biraz arttırsanız diyoruz. Ve bu konuda yapılan denetim sonuçlarını da bizimle paylaşırsanız çok mutlu olacağız. 

Osman SIDDIK: Bu akşam Kaymaklı’da bir değil tam 10 mangal birden yakacakmışsınız. Anlaşılan bu gece Lefkoşa mangal dumanına boğulacak. Hayırdır neyi kutlayacaksınız bu akşam? 

Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Bu gece Kaymaklı’daki mangal partisinin onur konuğu sizmişsiniz. Bu gece size sürpriz olarak sadece mangal partisi olmayacak, gecenin sürprizi de açıklanacakmış. 

Ersin TATAR: Ben iktidara gelince döviz düşecek demiştiniz gerçekten de döviz düşüyor. Bakalım diğer vaatleriniz de yakında gerçekleşecek mi? Hep birlikte göreceğiz. 

Mustafa GÖÇER (Çatlı): Sosyal medyadaki karalama kampanyasının arkasındakileri bulmak için yoğun bir arayış içine girmişsiniz. Bu ülkede yasa olmayınca herkes herkese dilediğini yapabiliyor, yakalasanız ne olacak ki? 

Aral MORAL: Yoğun bir sezondan sonra izne çıkmışsınız ve ufak bir tatil yapmışsınız. Ara sıra motoru dinlendirmek iyi gelir. Göreve geldiğinizden beri ilk mola oldu galiba bu. 

Erçin TEKAKPINAR: Dün eksi müsteşarlarımızdan bir tanesinin yolu sizin bakanlığa düşmüş ve gördüğü ilgi ziyadesi ile hoşuna gitmiş. Dün bu durumu anlata anlata bitiremedi kendisi. 

Hüseyin AYKUT: Son günlerde ne olsa fatura size kesiliyor diye dert yanıyormuşsunuz. Yolu doğru olanın yükü de ağır olur dermiş eskiler. Sizinkisi de o misal işte. 

Olgun AMCAOĞLU: Bayram öncesi Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarından alacağı olanlara müjdeli haberi vermişsiniz. Bu konuda bayram öncesi hayli hayır duası alacaksınız. 

Dt. Ünal ÜSTEL:  Dün İstanbul’da THY ile oldukça yararlı bir görüşme gerçekleştirmişsiniz ve bilet fiyatlarının düşürülmesi konusunda hayli yol almışsınız. 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Özellikle engelli istihdamı, dul ve yetim aylıkları konusunda söylediğiniz sözleri bir kenara not aldık. Gerçekten bu konuda çok uzun yıllardır en ufak bir adım atılmadı. 

İsmail ARTER: Gazimağusa mezarlık yolunun asfaltlanması sonrasında birçok kişiden olumlu mesajlar gelmeye başladı. Özellikle o bölgede bayram için bir de park yeri ayarlayabilirseniz çok iyi olacak. 

Çiğdem AYDIN: Dün ufak bir operasyon için hastaneye yatmak zorunda kalmışsınız. Çok geçmiş olsun, umarız en kısa zamanda yeniden eski sağlığına kavuşup işinizin başına dönersiniz. 

Mustafa TAŞ: KKTC Beşiktaş Taraftarları Derneğinin, yeni lokalin 1 Ağustos’ta hizmete gireceğini öğrendik. Yeni lokalde bazı odalara da vefat eden taraftarların adları verilmiş.  

YORUM EKLE

banner471

banner474