banner564

Dün, dündür…

Eğer Başbakan Tufan Erhürman çıkıp “Ne diyorsun kardeşim sen, ben dün muhalefette söylediğimi bugün yapmak zorunda değilim” derse kimsenin çok fazla bir itirazı olmayacağını düşünüyorum. 
Zira, inkar yerine yeni gelişen durumu kabullenme, en azından dürüstçe yapılmış bir eylem biçimidir. Ve dürüst olduğu için de şekli üzerinden değil, içeriği yönünden eleştirilir.
Ama Tufan Hoca bunu demezse ve dün söylediklerini bugün ısrarla yapmıyorsa bu başka bir şeydir ve hiç de hoş değildir. Dolasıyla bu konuda kendisine getirdiğimiz eleştiriler noktasında cevap hakkı bile doğmaz.
Siyasetin duayen isimlerinden merhum Süleyman Demirel’in literatüre soktuğu “Siyasette dün dündür, bugün de bugündür” sözünü hatırlatmakta fayda vardır. 
Elbette Tufan Hoca, zor bir sorumluluğun altına girmiştir. Ama bu zor sorumluluğun altına kimse Tufan Hoca’yı zorla sokmadı. Bilakis kendisi gönül ata ata bu görevi kabullendi. 
Dün, “Müşavirlere karşı çıkan, yeni makam arabası kullanmayacağız diyen, mecliste ve ülke yönetiminde hukuk ve yasaları ezmeyeceğiz” diyen Erhürman, Bugün “Yeni müşavir yaratmanın peşinde, ilk günden lüks makam araçları ile gezmeler başladı ve en önemlisi daha ilk günden Anayasa çiğnendi. 
Daha ne olsun…

Bizi kim koruyacak? 
Bilişim suçları ile ilgili bir yasa meclisten geçti ama öyle çok kapsamlı bir şey değil. En azından sosyal medyada yazılanlara henüz bir ceza verilemiyor. 
Bu konuda tek bir istisna yaşandı ve Bertan Zaroğlu’na dava açan “o” vekilin davası görüldü ve sonuçlandırıldı.
İki gündür bazı gazetelerde ve özellikle sosyal medyada 22 Ocak’ta Afrika gazetesini protesto edenlerin gazete ve mecliste yaptığı eylemde işledikleri suçlar nedeniyle tutuklananların yargılandığı davaya bakan Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’a, baskı-tehdit yapıldığı sırf bu yüzden koruma verildiği yazılıyor. 
Oysa işin aslını Yüksek Mahkeme Başkanı açıkladı. Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Reynar için direkt bir tehdit olmadığını ancak Yüksek Mahkeme’nin sosyal medyada yazılanlardan rahatsız olduğunu belirterek, bunun üzerine Polis Genel Müdürü’yle görüşerek polis koruması talep ettiğini açıkladı. 
Bize de sosyal medyadan her gün onca küfür ve tehdit mesajları geliyor, hem de her gün. Bizi kim koruyacak o zaman? Bize de polis verecekler mi?

Teamüller
Devletin teamülleri vardır, devlet yönetmek ciddi bir iştir. Öyle kafana göre takılamazsın, takılmamalısın da. Zira çocuk oyun parkları değildir bakanlıklar ve daireler.
Teamüllere ve Anayasa’ya göre vekiller mecliste yemin ettikten sonraki 10 gün içinde meclis başkanı ve katipler seçilir. Bu işlem bittikten sonra ise Hükümetin programı okunur ve mecliste oylanır. Bu olana kadar da hükümet, sadece hükümet programını yazar.
Meclis başkanı seçilmedi, hükümet resmen güvenoyu almadı ama ilk bakanlar kurulunda meclise yasa sevk edildi, kararlar alındı. Hadi Cemal Hoca ile Kudret Hoca acemi, Tufan Hoca ve özellikle de Serdar Denktaş bu konuda daha tecrübeli. 
Bu türden basit hataların ilk günden yapılması, hükümet ile ilgili tartışmaların erken başlamasına neden oluyor, bizden söylemesi… 

MESAJLAR
Tufan ERHÜRMAN: Cuma günü meclis başkanı seçilmeden mi Hükümet Programını okumayı ve oylamayı düşünüyorsunuz? Valla yok artık diyeceğiz. 
Kudret ÖZERSAY: Trodos’ta park halinde bulunan 5 Türk plakalı araca saldırı düzenlendi. Haberiniz olmayabilir, genelde bu durumlar karşısında Dışişleri Bakanlığı bir tepki verir. Genelde yani. 
Serdar DENKTAŞ: Kabinenin en yaşlı üyesi olabilirsiniz ama en tecrübeli ismi sizsiniz. Bu yüzden hem büyükleri olarak hem de tecrübe sahibi birisi olarak bazı konularda ağırlığınızı göstermeniz gerekiyor. Özellikle teamüller konusunda. 
Cemal ÖZYİĞİT: Ülkedeki üniversitelerin sayılarının çok olduğunu bunun da kontrol altına alınması gerektiğini söylediniz. Çok doğru, bu konuda ne yapacaksınız? Bazılarını kapatacak mısınız mesela? 
Tolga ATAKAN: Alsancak- Girne yolunun bir an öne yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması talimatını vermişsiniz. Bakalım bu talimatı şimdiki ekip yerine getirebilecek mi? 
Ayşegül BAYBARS: Muratağa, Sandallar, Atlılar Şehitliğinin son günlerde iyi bir bakıma ihtiyacı varmış. Konu ile ilgilenirseniz çok seviniriz. 
Bertan ZAROĞLU: Karpaz bölgesine başlattığınız geziler devam ederken bölgede büyük katılımlar olmaya başlamış. Yakın bir gelecekte büyük bir toplu katılım töreni gerçekleştirmeyi düşünüyormuşsunuz. 
Prof. Dr. Mehmet Ali YÜKSELEN: Lefke'de ki sürpriz yükseköğrenim zirvesi hakkında ev sahibi olarak sizin bilgi vermeniz en doğrusu olacak. Zira bu konuda farklı şeyler konuşuluyor kamuoyunda. 
İbrahim BENTER: Vakıflar İdaresi'nin yeni yönetim kurulu üyeleri henüz yeni hükümet tarafından atanmadı ama siz hali hazırda bu görevde olan üyelerin odalarını ve çalışma alanlarını boşalttınız. Size hiç yakıştıramadık bu durumu. Gareziniz mi vardı gidecek olan ekibe? 
Sedat KILIÇ: Bir kez daha Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak geri dönmüşsünüz Başbakanlığa. Hükümetin güven oylaması ile birlikte bu göreve resmen atanacakmışsınız. 
Salih KAYIM: Esentepe tarafında yaptığınız villalardan oluşan site Miami mimarisine uygun olarak inşa ediliyormuş. Sıra dışı bir işe daha imza atmak üzeresiniz demek ki. 
Zihni TÜRKSEL: Azerbaycan’da yapılan ve 22 ülke mutfağı ile 55 bölgesel mutfağın katıldığı yarışmada, 77 yarışmacı arasından birinci seçilerek bir kez daha ustalığınızı kanıtladınız. Yakında mini bir kutlama yaparsınız artık Boghjalian Konak Restaurantta. 
Erdoğan Rahmi ŞANLIDAĞ: Yağan yağmurlardan sonra ovalarda gavcar mantarı avına çıkmışsınız. Geçen gün elinizde bir kova mantar ile görmüşler sizi. 
Asım İDRİS: Eğitim Bakanlığı görevini de yürüten genel başkanınız Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılmayacağını aksine denetlenip bilim üretmesinin sağlanacağını söyledi. Ne iş? 
Bülent KAYA: Polis Genel Müdürlüğüne kadar şikâyetçi olduğunuz konu ne oldu? Polis bu konuda harekete geçecek mi? Bakalım yakında bu konuda nasıl bir gelişme olacak? 

POLEMİX
 “Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde dogmatik bilgiler vermek yerine, evrensel anlamda dinler hakkında farkındalık yaratma ve etik değerlere önem veren bir anlayışla bir yapılanma çalışması içinde olunacak. Bu bağlamda Hala Sultan İlahiyat Koleji de bilimden, demokrasiden ve laiklikten taviz verilmeden denetleme, değerlendirme ve yönlendirmeye tabi olacak.”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit
YORUM EKLE

banner608

banner473