banner564

Faiz indirimi

Kurlardaki düşüş, Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı ve KKTC Bankacılık sektörü. Hâlihazırda bazı yerel bankalarımız kıpırdandı. Bir iki bankamız faizleri düşürdü. Ama yetmez.
Çok uzun bir zamandır özellikle inşaat sektöründe bir kriz yaşanıyor. Zaten son günlerde bazı müteahhit arkadaşlarımızın başına gelenleri de gazetelerden okuyoruz. Piyasa can çekişiyor deyim yerinde ise.
Bu piyasaya yeniden can verebilmek için önümüzde mükemmel bir ortam var. O da dövizdeki düşüşe paralel olarak düşün faizleri. Eğer bankalarımız yeni duruma göre kendilerini revize ederler ve piyasaya para pompalayabilirlerse başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektör rahat bir nefes alabilecek hale gelecek.
Piyasanın rahatlaması için yerel bankalarımızın hiç vakit kaybetmeden özellikle konut kredilerinde düşük faiz dönemine geri dönmeleri gerekiyor.
Türk bankaları bunu yaptı ama henüz KKTC’deki tüm yerel bankalar bu yeni faiz oranlarına geçmedi. Bugün bildiğim kadarı ile Başbakan Ersin Tatar, KKTC Bankalar Birliği üyelerini çağırıp bu konuyu masaya yatıracak.
Ekonominin çarklarının dönmesi için inşaat sektörünün yeniden canlandırılması gerekiyor. Eğer inşaat sektörü canlanırsa ekonomi canlanır, devletin kasasına giren para artar, ekonomi rahatlar.

Maraş ve Emirname
Hükümet yapılmayanı yaptı ve Maraş konusunda ciddi bir adım attı, atmaya da devam ediyor. Bu gerçekten önemli. Ancak Maraş konusuna gelmeden atılması gereken daha acil konular var.
Özellikle şu emirnameler meselesi. Karpaz halkı bu emirnamelerden en çok etkilenen kesim. Gerçekten de arazileri hiç fiyatına gidiyor. Kendi arazileri üzerine kendileri için ev dahi yapamıyorlar.
Bu bölgelerde yaşayanlar için bir şeylerin düzeltilmesi gerekiyor. İskele Bölgesinde emirnameler var. Benzer şey orada da geçerli. Birçok tesis yapılırken kimisi başlama aşamasında emirnameye takılmış.
Bölgenin gelişmesi ve genişleyebilmesi için bu emirnamelerin de yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu şu an İçişleri Bakanlığının gündeminde. 
Öyle ki üç bölgeyi ilgilendiren imar planı üzerinde çalışılıyor. Ancak şu ana kadar bizim öğrendiğimiz yapılmak istenen imar planının çok da gerçekleri kapsamadığı yönde. Hızlı ve alel aceleye getirilmiş gibi bir hava var. 
Zaten günlerdir medyada bu konuda yazılanları sizler de okuyorsunuzdur. Bakanlığın hazırladığı imar planı aceleye getirilmeden iyi düşünüp iyi kurgulanmalı.
Bakın KKTC'nin mantar envanter çalışması üç yılda tamamlandı. Allah’ın mantarı için koskoca 3 yıl gibi bir süre istenildi. Şimdi imar planını üç ayda yapılmak istenmesi koskocaman bir hata olacak. 

Gayrı resmi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, 5 ay sonra Cuma günü bir araya geleceği açıklandı. Görüşmenin “gayrı resmi” olacağı da duyuruldu.
5 ay sonra gayri resmi buluşacak olan liderlerin gündemlerinde Güven Arttırıcı Önlemler gibi bazı konuların olacağı dile getiriliyor. Ama esas mesele Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu görüşmeden yeni bir görüşme dizisi başlatma yolunu bulup bulamayacağı ile ilgili.
Zira KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kulisler hareketlenmeye, adaylar da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Eğer Akıncı yeniden aday olmak istiyorsa yeni bir müzakere sürecine ihtiyacı olacak.
Ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri geldiğinde de “Dere geçilirken at değiştirilmez” atasözünü bir kere daha bize hatırlatmak isteyecektir. (Gerçi bu atasözü geçmiş seçimlerde kullanılmış ama sonuç istenildiği gibi olmamıştı.) 
O yüzden bu Cuma günü gerçekleşecek olan gayri resmi görüşmeden yeni bir şeyler çıkabilir. En azından bize gelen bilgiler o yönde.

MESAJLAR

Yalçın KOÇYİĞİT: Oğlanın düğünü masallardakine benzer bir düğün olunca mutluluğunuz iki kat daha artmış. Bu arada düğün gecesi 3 kez gömlek değişmek zorunda kalmışsınız. 

Ramazan GÜNDOĞDU: Osmanlı Bankası Larnaka şubesinin 1922 yılına kadar faaliyette olduğunu bilmek sizin için sürpriz olmuş. Daha neler neler var ama kim bulup gün ışığına çıkaracak bunları? 

Dursun OĞUZ: Hayvancı ve üreticilerin ayağına kadar gidip sorunları bizzat yerinde görmenizden dolayı üretici ve hayvancılardan olumlu mesajlar gelmeye başladı.    

Ömer ŞAN:  Taa Fizan’dan memlekete tavuk getirmişsiniz. İyi de bu tavukların ne özelliği varda taa oralardan alıp buralara kadar getirdiniz? Yoksa bunların yumurtalarında mı bir sır var? 

Gürsel UZUN: Sizin evi mirmionna denilen sarı arılar basmış. Aman dikkatli olun valla bu arıların iğneleri çok fena. Bir soktular mı adamı hemen şişer, eğer alerjiniz varsa durum daha da vahim olabilir. 

Tahsin ALTINCIOĞLU: Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçesi Gençlik kollarının organize etmiş olduğu ödüllü Tavla Turnuvasını şampiyon olarak tamamlamışsınız. Tebrik ediyoruz, ee artık bir kupanız olduğuna göre sizinle bir maç yapmanın zamanı geldi demektir. Bakalım gerçekten zarınız ne kadar güçlü. 

Mustafa HAMİDİ: “Savaşın İki Yüzü” isimli film için çekimlere başlamışsınız. Üstelik bu sıcaklarda set kurmak ve film çekmek hayli zor olsa gerek. Neyse merakla bekliyoruz filmi. 

Bülent DİZDARLI:  Futboldan sonra golf sporuna da el atmışsınız ve golf federasyonu ile birlikte Çetinkaya Kupası turnuvasını tamamlamışsınız. Bakalım sırada sporun hangi dalı olacak. 

Çetin SADELİ (Çeto): Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için rakibiniz Arif Salih Kırdağ adaylığını açıkladı bile. Biz oysa bir ittifak yapabileceğini düşünüyorduk bu konuda. 

Birikim ÖZGÜR: Ersin Bey seçilmeden önce ben seçilirsem döviz düşer, krediler geriler demişti. Şimdi döviz düşüyor krediler geriliyor. Bir bilim insanı ve siyasetçi olarak bu durumu nasıl izah edeceksiniz? 

AKIN MANGA: Memur-Sen olarak sendikanın adresini değişmişsiniz. Yeni yeriniz Sosyal Sigortaların tam arkasında müstakil bir evmiş. Yakında yeni yerinize bir ziyaret gerçekleştireceğiz. 

Kemal PARS: Sizin sınıftakilerin tümü bugün toplumun yakından tanıdığı ünlü isimlerden oluşuyormuş. Gerçekten de bir baktık sizin sınıfa maşallah bir yerlere gelmeyen yok gibi. 

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Üniversite yerleşme sonuçları geçen yılın gerisinde olmayacak diyerek özellikle eğitim sektörünü ciddi bir rahatlattınız. Bazı özel yurt sahipleri de bu açıklamanızı müjde gibi algılamışlar. 

Erman YAYLALI: KKTC'nin mantar envanter çalışması tamamlanmış. Yapılan çalışmada 219 mantar türü tespit edilirken 159 türün kaydına rastlanmamış. Acaba siz bu konuya bir el mi atsanız. 

Erhan ARIKLI: Liyakat ve atamalar ile ilgili yaptığınız dünkü çıkış bir anda sosyal medyanın ve kamuoyunun gündemine bomba gibi oturdu. Anlaşılan bu tartışma bu hafta devam edecek gibi.

YORUM EKLE

banner608

banner473