banner564

Geliyorlar…

MTA Oruç Reis petrol ve doğalgaz arama gemisi, Karadeniz'deki maden arama çalışmasının ardından dün İstanbul Boğazı'na vardı. Geminin yeni rotası yeniden Kıbrıs olarak belirlendi.
Daha önce Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi, uzun bir süre KKTC karasularında ve Kıbrıs Münhasır bölgesinde araştırmalarda bulunmuştu. 
İlk bulguların somutlaştırılması ve ardından da sondaj çalışmalarının başlatılması bir süreden bu yana planlanıyordu. Hatta bu konuda geçmiş hükümet döneminde TC-KKTC arasında çıkarılacak doğalgaz ve petrolün nasıl paylaşılacağına dair protokolde imzalanmıştı. 
Berat Albayrak ve Sunat Atun’un imza koyduğu antlaşmaya göre çıkarılacak olan Petrol veya doğalgaz’ın geliri iki ülke arasında yüzde 50-50 oranında bölüştürülürken, arama ve çıkartma çalışmaları esnasındaki tüm masrafı Türkiye üstlenmişti. 
Öte yandan Türkiye'nin ilk aktif sondaj gemisi 'Fatih', Antalya'da bir süreden bu yana bekliyor. İki geminin de ay sonuna kadar Kıbrıs’a gelmesi ve burada hem arama hem de doğalgaz ve petrol çıkarma işlemlerine başlaması bekleniyor. 

Geçitkale’ye hava üssü, İskele’ye deniz 
Petrol çıkarılması için düğmeye basılması ile birlikte bölgede hali hazırda devam eden askeri hareketliliği de göz önüne alan Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’de bir deniz bir de hava üssü kurmak için düğmeye bastı.
Geçen hafta uzmanlardan oluşan bir heyet Geçitkale Havalimanında ve İskele Boğaz’da incelemelerde bulundu. Buna göre Geçitkale’ye Hava üssü, İskele Boğaz’a ise deniz üssü yapılması gündemde. 
Geçen hafta uzmanlardan oluşan ekip, üst olarak düşünülen bölgeleri gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Uzmanların raporu doğrultusunda çok yakın bir dönemde çalışmaların başlatılması bekleniyor. 
Konunun Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Ankara ziyaretinde de görüşüldüğü bize gelen bilgiler arasında. 

MESAJLAR 

Yunus CİHAN: UBP Lefkoşa Gençlik Kolları başkanlığına aday olduğunu kamuoyuna duyurmuş ve hızlı bir şekilde çalışmalara başlamışsınız. Hadi bakalım kolay gelsin, bol şans diliyoruz. 

Mehmet HARMANCI: Dün akşamki LTB Belediye meclis toplantısı neden canlı yayında verilmedi. Dün gece çok sert tartışmaların yaşanmasından ötürü mü canlı yayın kesildi. 

Tufan ERHURMAN:  Birisi hava diğeri deniz üssü. Ankara temaslarınızda bu konuları da ele aldınız mı Sayın Erdoğan ile. Zira uzman heyet keşiflerini tamamlayıp Türkiye’ye döndü bile. 

Ferdi Sabit SOYER: Yüzde yüz haklısınız, akademisyenlerden siyasetçi olmuyor. Bak mecliste hukukçu var dedik memleket ne hale geldi. Eskileri çok arayacağız daha. 

Emrah YEŞİLIRMAK: Belediyenize tahsis edilen yeni lüks araçlar için ekstra benzinde tahsis edecek mi Serdar Bey. Zira o araçla Lefkoşa’ya gelip dönmek bir işçinin yarı maşı demek. 

Kader ATEŞ: Göçmenköy kulübü tombala çekilişinde sahneye vinç ile çıkmanız hayli ilginç oldu. Ama bu tür şovlarda lütfen daha dikkatli davranın, Allah muhafaza ya bir şey olsa. 

Fikri TOROS: Dediğiniz gibi bu bölgelerdeki toplam potansiyel gelirin takriben 19 milyar Euro olduğu rapor ediliyor. Ve anlaşılan Türkiye’de harekete geçiyor. 

Hasan Yılmaz IŞIK: Türkiye’deki tüketici dernekleri gizli polis gibi çalışırken sizden daha hiçbir şey göremedik. Bir çıkın dolaşın bakalım şu marketleri, neler neler oluyor. 

Fuat TOPALOĞLU: Kar-İş olarak 2018-2019 döneminde Eğitim Bakanlığı’na bağlı sözleşmeli öğrenci taşımacılığı yapmayacağınızı açıklamışsınız. İyi de kim taşıyacak bu öğrencileri? 

Ayşegül BAYBARS:  Bizim orada derler ki “çevirde kaz yanmasın” Sizinkisi de öyle oldu. Hem siz nereden nereye göreceksiniz ki eski bakanların yaptığı eski harcamaları. 

Yüksel ÖĞMEN: Geçen hafta eylem yapan Hayvancılar Birliği ile görüşmüş ve kendilerine tatlı ikram ederek geçen hafta yaşananların üstüne sünger çekmişsiniz. 

Osman SIDDIK: Dün gece bir kez daha Kaymaklı örgüt başkanlığına seçilmişsiniz. Artık bu hafta örgüt önünde mangalları yakmanızı bekliyoruz. Yeniden tebrik ediyoruz. 

Mustafa ABİTOGLU: Valla biraz daha iyimser olursanız artık size Polyana ismini takacağız. Her şeyin bu kadar kaosa sürüklendiği bir ortamda ne kadar da iyimsersiniz. 

Salih GÖKPINAR:  Aldığınız tüm fazla kiloları vererek yeniden eski günlerinize dönmüşsünüz. Bu arada Yalova’da işler nasıl gidiyor. Takımı takip ediyor musunuz? 

Nalan NAZLI: Ticaret dairesinin eski müdürü olarak hiç sesiniz çıkmıyor son günlerde. Neler oluyor marketlerde, denetimlerle ilgili siz neler demek istiyorsunuz, ara sıra ses verin. 

POLEMİX
“ Biz sondaj gemilerimizi gönderiyoruz Türkiye açıkları için ama KKTC’nin stratejik önemi artmış durumda. Kıbrıs’ta siyasi çözüm bulunmazsa, işler sarpa saracak çünkü çok büyük bir doğalgaz rezervi söz konusu. Kıbrıs açıklarında, Türkiye ve KKTC’nin ekonomik münhasır alanıyla Rum kesiminin ekonomik münhasır alanları kesişiyor.”
Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu 

YORUM EKLE

banner471

banner474