banner564

Gezici açıkladı, ortalık toz duman

Dün bu köşede yazmıştık ve demiştik ki Gezici’nin anketinin açıklanması ile sosyal medyada günün en çok tartışılan konusu olacak diye. Nitekim de öyle oldu, Gezici’nin anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması ile birlikte sosyal medyada beğenenler ve beğenmeyenler anket üzerinden birbirlerine girdiler adeta.
Gezici Araştırma Şirketi tarafından, 18-19-20 Kasım 2017 tarihlerinde yapıldığı açıklanan ankette ilginç sonuçlar var. Araştırmaya katılanlara göre bugün milletvekili genel seçimi olsa seçmenin % 34,2’si UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, % 22,1’i CTP’ye oy vermek istediğini, % 18,2’si ise HP’ye oy vermek istediğini ifade ediyor.
Bu sorunun birde tam tersi var. Kime asla oy vermezdiniz diye bir soru sormuşlar ankete katılanlara. Ankete katılanlar % 21,1’i UBP’ye oy vermeyeceğini ifade ederken % 35’i CTP’ ye oy vermeyeceğini ve % 18,8’i DP’ye oy vermeyeceğini söylemiş. 

Gezici UBP-TDP ‘yi mi işaret etti?
Gezici’nin açıklanan anket sonuçlarına göre 8 Ocak sabahı şöyle bir tablo olacağı öngörülüyor; UBP 20 milletvekili CTP 13 milletvekili, HP 10, TDP 7 milletvekili çıkaracak. YDP barajı geçmesine rağmen vekil çıkaramayacak.
Bu durumda yeni hükümet için koalisyon seçenekleri şöyle;
BİRİNCİSİ: UBP-TDP Koalisyon Hükümeti 27 Milletvekili. (Bence eğer böyle bir tablo çıkarsa en mantıklı seçim bu olur) 
İKİNCİSİ: UBP-HP Koalisyon Hükümeti 30 Milletvekili. HP lideri Kudret Özersay UBP ile koalisyon yapmayacağını söylemişti. Gerçi geçmişte yapmayacağını söylediği başka şeyleri sonra yaptığını gördük, o yüzden bu seçenek de olasıdır) 
ÜÇÜNCÜSÜ: UBP-CTP Koalisyon Hükümeti 33 Milletvekili. (geçmişte yaşanan kısa tecrübe bu ihtimali çürütse de en sağlıklı koalisyon seçeneği olarak duruyor. Anayasa ve yasaların değişmesi adına) 
DÖRDÜNCÜSÜ: CTP-HP-TDP Koalisyon Hükümeti 30 Milletvekili (İkili seçenekler var iken üçlü bir seçenek zor bir ihtimal olarak duruyor) 

En büyük sorun
Gezici’nin anketinde bence üzerinde durulması gereken konulardan bir tanesi de ankete katılanlara göre vatandaşın “sorun” olarak gördüğü şeyler…
KKTC’nin en büyük sorunun ne olduğu ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 23,02’si sağlık imkânlarındaki yetersizlik olduğunu ifade ederken % 27,14’ü pahalılık ve % 32,44’ü ise Kıbrıs Sorunu olduğunu ifade ediyor. 
Çok tartışılan Vatandaşlık konusu “sorunlar “ içinde yer almıyor. Veya yediğimiz gıdaların güvenirliği de sorunlar içinde yok. 
Yolsuzluk ve Partizanlık ayrı ayrı değerlendirilmiş. Oysa ikisi de bir ele alındığında daha üst sıralarda yer bulabiliyor. Aynı şekilde Kamuda verimsizlik ile Plansızlıkta ayrı ayrı değerlendirilmiş. Oysa ikisi de bir değerlendirildiğinde yine üst sıralarda yer bulabiliyor. 

YDP de Mecliste
Gezici’ye göre YDP barajı aşıyor. Açıkçası bende YDP’nin baraj sorunu olmadığını düşünüyorum. DP’den ve yeni vatandaş olanlardan ciddi bir oy aldığını söylüyor Gezici, bence de haksız değil hani. Ankete göre “Benim ikinci partim YDP diyenlerin oranı % 6,1’dir. Bu durumda var olan oy potansiyelinin yanı sıra ikinci parti olarak düşünenlerin de ikna edilmesi ile YDP Partisi’nin aşağı yukarı oy potansiyeli % 11 – 12 civarına çıkabilir. 
 
MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Bugün kulağınız Atina’dan gelecek haberlerde. Bu arada hala en büyük sorun olarak Kıbrıs Sorunu çıktığına göre yapacak iş çok desenize. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Partiniz anketlerde hala birinci parti çıktığına göre artık tek başına hükümet için artık seçim kampanyasının startını verebilirsiniz. Bu arada 12 Aralık için özel bir çalışma varmış diye duyduk. 
Kudret ÖZERSAY: Bak biz demiştik, sussanız hem oylarınız artacak hem olası hükümetlerde koalisyon ortağı olarak ilk siz akla geleceksiniz ama bir türlü susmuyor açıklama üstüne açıklama yapıyorsunuz... 
Erhan ARIKLI: Son bir ayda göstereceğiniz performansa göre meclis hiç de uzak gözükmüyor. Şu hali barajı geçiyor ama vekil çıkartamıyor. Ha gayret… 
Cemal ÖZYİĞİT: 7 Ocak sonrası sokakta konuşulmaya başlandı bile ve şimdiden UBP-TDP koalisyonu sokakta konuşuluyor. Ne diyelim şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. 
Ersin TATAR: Geçen sefer sizi es geçen Gezici bu sefer sizi es geçmedi ve sizin ile de ilgili güzel şeyler söyledi. Eh artık sizde kendisini affedersiniz değil mi? 
Ünal ÜSTEL: Dün Lefkoşa’da bir mekanda en yakın adamınız ile birlikte baş başka yemek yerken görülmüşününüz. Aman bu dönemde ekibinize iyi bakın, zira daha bir ay var seçimlere. 
Önder SENNAROĞLU: İki gündür Karpaz bölgesinde çalmadığınız kapı bırakmamışsınız adeta. Tüm Karpaz’ı adım adım dolaşmışsınız. Karpaz’dan sonra diğer bölgelerde de tura çıkacakmışsınız. 
Bengü TOPALOĞLU: Belki de bu seçimlerin sonucunu değiştirebilecek bir çalışmanın içine girmişsiniz ve eve kapanıp bilgisayarın başından kalkmıyormuşsunuz. Aman kolay gelsin size. 
Uğur GÜLER: KKTC Vatanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak dernek ziyaretine gelen tüm siyasetçilere künefe ısmarlıyormuşsunuz. Tatlı yiyip tatlı konuşmak için mi böyle bir yöntem belirlediniz. 
İzzet TÜRKMEN: Şu adaylığını düşüreceğinizi söylediğiniz vekil ile ilgili son gelişme nedir? Kamuoyu bu konuda sizin söylediğiniz sözleri bekliyor, ne zaman bu konuda bir açıklama yapacaksınız? 
Muhabbet MEVSİMLER: Sizde aynı şekilde bir özel kalem müdürü ile ilgili önemli şeyler açıklayacağınızı söylemiştiniz? Bu konuda daha ne kadar bekleyeceğiz? 
Sadık GARDİYANOĞLU: Dün akşam tüm örgüt başkanlarını toplayıp parti içi kesme ve karma oylar konusunda çok ciddi bir karar almışsınız. Bakalım bu karardan sonra Lefkoşa’da listeler dönecek mi? 
Murat GEZİCİ: Yine çok konuşulacak bir anketi yayınladınız. Yalnız anketi açıklamanızdan sonra bazı eleştiriler de peşi ardına geldi özellikle sosyal medyada. 
Aytuğ TÜRKKAN: Geçen ankette adınız kanaat önderleri içinde yer alıyordu. Bu sefer sizi göremedik, anlaşılan geçen anket sonrası kendinizi biraz saldınız. Neyse bu anket öncesi toparlarsınız daha vakit var. 

GÜNÜN SÖZÜ
“Hükümetler özel sektörde çalışma hayatını kontrol altına almaz sorunların büyümesine engel olmazlarsa çok kısa bir zaman içerisinde kendi ülkemizde işsiz, aşsız, fakirleşmiş, bir dilim ekmeğe muhtaç olacağımıza hiç kimsenin şüphesi olmasın.”
Hür-İş Sendikası 
YORUM EKLE

banner471

banner474