banner564

Gözler Akdeniz’de

Yunanistan’ın Libya’ya verdiği süre doldu. Öte yandan Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye ile imzalanan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ve "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının yürürlüğe girdiğini açıkladı.
İşte bu iki önemli gelişme ile yeni haftaya merhaba diyoruz sevgili dostlar. Öyle ki bu konuda bu hafta yeni gerilimlere de hazır olmamız gerekiyor.
Yunanistan’ın ve dolasıyla diğer bölge oyuncuların planını bozan Türkiye-Libya Deniz Anlaşması, öyle sıradan basit bir anlaşma değil. Bölgedeki tüm dengeleri bozacak cinsten bir hamle. Dolayısıyla bu hamle sonrasında yeni gelişmeler yaşanması da beklenmelidir.
Türkiye, Libya'yla vardığı anlaşma sayesinde Yunanistan'la Güney Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğu iddia ediliyor. Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtirken; Güney Kıbrıs, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.
Türkiye’nin 2011’de KKTC ile 2019’da da Libya ile Deniz Yetki Alanları anlaşmaları imzalaması bölgedeki tüm dengeleri değiştirdi. Şimdi değişen bu dengelerin bölgede nasıl bir etki yaratacağını izleyeceğiz ve bu hafta belki de bu yönde yeni hamlelere şahitlik edeceğiz. 

Lefkoşa'nın yeni heykeli 
Başkent Lefkoşa'ya yeni yapılan Demokrasi Heykeli bence fena olmadı. Zaten heykeli yapan sanatçı da sosyal medya hesabından bazı öz eleştirilerde bulundu.
Açıkçası şehirlerimizde daha fazla heykel görmek isteyenlerdenim. Bir şehri güzel kılan şeylerin başında geliyor heykeller. Elbette her heykel her yere yakışmaya da biliyor.
Kutlay Erk’in başkan olduğu dönemde Lefkoşa’ya birçok heykel konmuş ama bunları vatandaşlar çokta benimsememişti ve bir sonraki dönemde Cemal Bulutoğulları seçim vaatlerine uygun olarak göreve geldiğinde kaldırmıştı.
Demokrasi Heykeli bu bağlamda fena durmuyor ama çok fazla beton görüntüsü var. Heykeli yapan sanatçı zaten kendi öz eleştirisinde bulunduğu için ben diğer teknik detaylara girmiyorum. Sadece kendi fikrimi beyan ediyorum ki siz de görünce herhalde bana hak vereceksiniz. Belki bir iki farklı dokunuş ile o beton görüntüsünden kurtulur demokrasi heykeli. Sanki de “demokrasinin ayaklarını betona gömmüşler” gibi geliyor bu hali ile bana. 

Bu haftanın trend olayları
Yeni haftanın beş trend olayını sizler için hazırladık. 
Bir: Mecliste bütçe görüşmeleri…
İki: Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi son dedikodular…
Üç: Türkiye ve Libya anlaşmasının yankıları…
Dört: KIBTEK konusunda yaşanacak olası gelişmeler… 
Beş: Ülkede cinsel suç patlaması yaşanıyor, bununla ilgili gelişmeler… 

MESAJLAR
Ali Murat BAŞÇERİ: Pek muhterem babanız Hakk’a yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sabırlar diliyoruz. Başınız sağ olsun, Allah sabırlar versin. 

Tözün TUNALI: Yuvaya döndükten ve PM’ye seçildikten sonra genel sekreterliğe ne de MYK üyeliğine aday olmamaya karar vermişsiniz. Anlaşılan bir dönem sakin sakin bekleyeceksiniz. Sonra artık gidişata göre durumu yeniden değerlendireceksiniz. 

Remziye SEVEN: Çok yakında Almanya’yı ziyaret edip Berlin’e gidecekmişsiniz. Hayırdır Cumhurbaşkanından sonra siz neyi rayına oturtmak için bu şehri ziyaret etmeyi planlıyorsunuz. 

Mustafa AKINCI: Diyalog Gazetemizin gecesine geleceğinizi bildirip sonra gelmediniz. Hayırdır, merak ettik, birisine mi kızdınız da gelmediniz gecemize? Merak ettik de. 

Adnan PEKKAN: Diyalog Gazetesi’nin 6. yaş gününe özel olarak Küba’dan puro getirmişsiniz. Getirdiğiniz bu özel puroları geceye katılan bazı dostlarınıza da ikram etmişsiniz. 

Gürdal HÜDAOĞLU: Berlin görüşmesinin ardından yapılan bilgilendirme toplantıları kapsamında skandal niteliğinde bir davet yapıldı ve devlet memuru bir kişi toplantıya davet edildi. Bu durum hakkında bir açıklama yapmayacak mısınız? 

Mehmet HARMANCI: Hafta sonunda Ersin Tatar yine yurt dışındaydı. “Ülke bitti, yandı” gibisinden herhangi bir açıklama yapmadınız bu sefer. Vatandaşlar merak etmişler, biz de soralım istedik. 

Salahi ŞAHİNER: Diyalog Gazetesi’nin gecesinde bazı konukların gözü üzerinizdeydi bilmem fark ettiniz mi? Anlaşılan bu aralar gittiğiniz her yerde sizi gözetleyenler olacak. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Şu battaniye operasyonunu bu hafta yapıyor muyuz ilgili arkadaşa? Ona göre hazırlık yapacağız. Bakalım söz verdiğiniz gibi battaniye ile canlı yayına girecek misiniz? 

Fikri ATAOĞLU: Diyalog Gazetesi’nin gecesine ilk kez genel başkan sıfatı ile gelince pasta kesimi sırasında diğer genel başkanlar size epey ilgi göstermişler. Daha Cumhurbaşkanlığı adayları bir açıklansın size nasıl ilgi gösterecekler siz bile şaşıp kalacaksınız. Biraz daha sabredin. 

Kamil KAYRAL: Pek muhterem valideniz Hakk’a yürümüş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sabırlar diliyoruz. Başınız sağ olsun, Allah sabırlar versin. 

Kemal ÖZEKMEKÇİ: Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen WBFF 2019 Atlantic City Pro Am Yarışması’nda şampiyon oldunuz ve ülkemizin bayrağını dalgalandırdınız. Yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarınızın devamını diliyoruz. 

Mehmet CEYLANLI: Tüm fazla kiloları attığınız gibi yeniden eski formunuza da kavuşmuşsunuz. Bu arada hafta sonu Mehmetçik’te yeni tarif garavollinin tadına bakmışsınız. 

Vedat ERBAŞ: Lefkoşa’nın simgesi haline gelen Saray Oteli almışsınız. Hayırlı ve uğurlu olsun. Tarihine uygun olarak oteli yenileme çalışmalarına da hız kesmeden başlamışsınız.  

YORUM EKLE

banner471

banner474