banner564

Gözler Mecliste

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen, Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın son durumu bugün netlik kazanacak. Özellikle UBP ve CTP’nin belli konular üzerinde antlaştıkları bize gelen bilgiler arasında.
Bugün mecliste komitede yer alan vekiller bir araya gelecek ve yasa değişikliğine son şeklini verecek. Yasanın meclis genel kurulunun gündemine gelmesinden sonra da seçim süreci resmen başlamış olacak.
Seçimin nasıl olacağı konusu da yine erken seçim tartışmaları kadar önemli. Zira ilk kez ülke yeni bir sistemi deneyecek ve bu sistemin çalışıp çalışmayacağının iyi etüt edilmesi gerekiyor. 
Komite Başkanı İzlem Gürcağ, bugüne kadar yapılan çalışmalarda Yüksek Seçim Kurulu uzmanlarının da komitede yer aldığını ve onlar ile birlikte bu sürecin ilerlediğini söyledi.
Kısacası bugün dananın kuyruğu kopacak ve meclis alt komitede de Seçim ve Halk Oylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı meclis genel kurulunun gündemine en kısa sürede gelecek. Adım adım 7 Ocak 2018’e gidiyoruz yani. 

Baraj nasıl olacak?
Sevgili okurlar seçim tartışmaları bir yana diğer bir tartışmada son günlerde barajı kim geçer kim geçmez. Bu konuda herkes bir fikir beyan ediyor. Ama gerçekte durum ne? 
Yasaya göre halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5’lik barajı geçmeleri gerekmektedir.
Tabii bu fiili durum, birde bölge barajları var. Örneğin yeni ilçe olan Lefke’de bir partinin milletvekili çıkarabilmesi için o Lefke’deki oyların en az yarısını alması gerekiyor. 
Keza İskele’de de durum aynı. Meclise 5 milletvekili gönderen İskele’de bölge barajı dediğimiz olay bu seçimlerde en az %20 civarında olacak. Yani bir partinin burada milletvekili çıkarabilmesi için ülke genelindeki oyların yüzde 5’ini almış olması, İskele ilçesi dâhilinde de en az %20 yakın bir oyu almış olması gerekiyor.
Vekil sayısının arttığı Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa’da bölge barajları daha düşük. İşte buralarda parti içi tercihler ve karmalardan gelen oylar ön plana çıkıyor. Lefkoşa’da vekil olabilmek için örneğin hem partinin ülke barajını hem bölge barajını geçmesi, vekilin de karma ve tercihlerde sıralamaya girebilecek kadar oy alması gerekiyor.

Akıncı ne demek istedi?
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ü Başbakanlıkta ziyaret eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sonrasında “Meclis'in yılsonuna kadar yapması gereken çok iş var" dedi.
İyide meclis erken seçim kararının alınması ile birlikte artık işlevi olan bir yer haline gelmez. Seçim yasakları da devrede olacağı için hükümetin de eli kolu birçok konuda bağlı olmuş olacak. 
Akıncı’nın yılsonuna kadar çalışmalarını söylediği vekiller de meclis yerine arazide olacaklar. Zira tekrar seçilebilmeleri için üç aydan az bir süre kaldı.
Peki, Cumhurbaşkanı Akıncı bunları bilmiyor mu?
Elbette siyasette yeni bir isim olmayan Akıncı bunu çok iyi biliyor. Dün bu köşede Akıncı’nın bugün komiteden geçecek Seçim Değişiklik Yasasını geciktirebileceği yönündeki bazı iddiaları paylaşmıştık. Akıncı dünkü görüşme sonrasında “Önemli olan seçimin tarihi değil yasası. Yasa tamam olmalı ki imzalayabileyim” dedi. Yani imzalamayabilirim de demek istedi açıkçası… 
Tamda dünkü yazımızın üzerine denk gelen bu açıklama, önümüzdeki günlerde siyasetin çok yeni şeylere gebe olduğunun en büyük kanıtı niteliğinde. 
 
MESAJLAR
Kutlu EVREN: Minareliköy’de 765 kişilik yeni cezaevi inşası için artık her şey tamamlanmış ve seçim yasakları başlamadan temelleri atacakmışsınız. 
Dr. Arif ALBAYRAK: Artık aday olmayacağınızı söylüyormuşsunuz, meclisin en renkli vekillerinden birisi olarak şahsen sizi çok arayacağız. 
Serhat ÖZÇELİK: Ercan’daki son durum ne? Bazı hava yolları şirketlerinden ve devletten bazı ödemeleri alamadığınız yönde haberler geliyor. Bakalım kontağı ne zaman kapatacaksınız?
Ziya ÖZTÜRKLER: Üç partiden aday ol baskısı gelince sizde ne yapacağınızı şaşırmışsınız. Hadi iki parti olsa yazı-tura atar birini seçerdiniz. Ama üç parti olunca işiniz hayli zor. 
Oğuz KÖSE: 7 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde İskele’den aday olmaya karar vermişsiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Biraz geç oldu ama neyse sonunda halkın karşısına çıkacaksınız. 
Erman YAYLALI: Pek muhterem babanız Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun. 
Bengü TOPALOĞLU: Seçim öncesi vekiller sizinle görüşebilmek için artık sıraya falan girecekler bu gidişle. En kısa sürede menajerlik antlaşmasını alıp yanınıza gelirsem hiç şaşmayın. 
Esra SÜTCÜOĞLULARI: Yeni çalışma ofisiniz hayırlı ve uğurlu olsun. Yeni ofisi de baştan ağıya yeşile boyamışsınız. Umarız seçim üstü sizin ofisi seçim ofisi zannetmez birileri. 
Mustafa ÇAVUŞOĞLU: Pek muhterem babanız Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun.
Hakan FELLAOĞLU: UBP’den milletvekili adayı olabilmek için kolları sıvamışsınız. Çok yakında çarşı grubu da size destek beyan etmek için bir yemek organize edecekmiş Lefkoşa Surlariçi’nde. 
Halil ESENDAĞLI: Değirmenlik Belediye başkanlığı için sizde bölgedeki ziyaretlerinize hız vermişsiniz. Gerçi yerel seçimlere daha bir yıldan az bir süre kalsa da ülkenin gündemi genel seçimler. 
Mahmut ANAYASA: Anayasa Barın kapandığını üzülerek öğrendik. Neyse bu sizin için ne ilk ne de son. Geçmişte de bir çok mekanı açtınız ve kapattınız. Hayırlısı. 
Emin AKKOR: Emrullah Bey’in Lapta’daki yerli ortağının kim olduğunu bir araştırın bakalım. Zira bu ortak ülkemizin saygın işadamı diye geçinenlerinden. 
Fırat ATASER: TC Sahil Güvenliğinden hibe olarak aldığınız hurdaya çıkmış gemiyi Denizaltı Turizmine (Scuba Diving) katkı sağlamak için 19 Ekim Perşembe günü saat 12.00’de denize batırıyormuşsunuz. 
Barış MAMALI: Artık mesajlarınızı basın açıklaması yapmak yerine direkt olay mahalline gidip video çekerek yapmaya karar vermişsiniz. Değişik bir yöntem ama belliki tuttu. 
 
POLEMİX
 “Lapta ihalesinde yaşananlar aslında son zamanlarda hızlandırılmış olarak her gün yüzümüze tokat gibi çarpan UBP zihniyetinin tipik örneğidir. Lapta marina ve otel projesinde ihalenin kime verildiği 3 iş günü içinde yayınlanmak zorunda…”
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe
YORUM EKLE

banner608

banner474