banner564

Gözler Meclis’te

Cumhuriyet Meclisi seçimi eğer bir aksilik olmazsa bugün yapılacak. Meclis’te en çok sandalyeye sahip UBP’nin adayı Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay.
Ana muhalefet CTP ise henüz başkanlığa aday gösterip göstermeyeceği konusunda kararını vermiş değil. Muhtemelen bu sabah Meclise girmeden parti grup toplantısı sonrası bu yöndeki karar verilecek.
Geçen hafta UBP içinde yapılan seçimde Resmiye Eroğlu Canaltay 11 oy alırken, Zorlu Töre 5 ve Menteş Gündüz de 3 oy almıştı. Bugün yapılacak oylamanın genel kurulda gizli oylama olacak olması bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. 
Meclis başkanlığı seçimini ilk turdan kazanmak için 26 sayısı aranacak. Eğer hiçbir aday 26’yı bulamazsa ikinci ve üçüncü tura gidilecek. 
Gözler kabine üyelerinde ve UBP Parti Grubu’nda olacak. Bakalım ilk turda hangi aday ne kadar oy alacak? Oylama sonrasına göre yarın bazı tespitlerimizi yine bu köşeden aktarıyor olacağız.

Mercimek çorbası mı?
Ülke tam da yılbaşı öncesi yangın yerine döndü. Zira pozitif vakalar ülkenin her yerinden çıkmaya devam ediyor. Son bir ayda iki kişiyi Coronavirüsü yüzünden kaybettik.
İyi de nereden geldi bir anda bu Corona? Elbette bu soruya bir tahminle değil bilimsel bir cevap vermek en doğrusu olacak. Şu ana kadar bize gelen bilgiler ile Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler yerel bulaşın başlamasının nedeni olarak Güney Kıbrıs ile kurulan temastan kaynaklandığı anlaşılıyor. 
Yılbaşından hemen önce Sağlık Bakanlığı Güney Kıbrıs’a geçişleri durdurmak istemiş ve Güney’de çalışan işçiler de Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapmıştı.
O eyleme muhalefet destek vermiş, Lefkoşa Belediye Başkanı da eylemciler için çorba servisi yaptırmıştı. Oysa bugüne kadar hiçbir eylemde buna benzer bir şeye şahit olmamıştık.
İlk kez bir eyleme Lefkoşa Belediyesi’nin müdahil olduğunu gördük ve tüm ülkeyi kaosa sokan Güney geçişleri için Mehmet Harmancı’nın da ne kadar istekli olduğunu anlamış olduk.
Peki, şimdi ne olacak?
Güney geçişleri kapanmadığı için Güney kaynaklı bulaş ülkenin her yayına yayılmış durumda. Mehmet Harmancı bunun sorumluluğunu üstelenecek mi? 
Veya gene insanlık ölmedi deyip Corona olanlara veya yakınlarını Corona’dan kaybedenlere çorba ikramında bulunacak mı? Şimdi bu sorunun cevabını vermesi gerekmiyor mu Mehmet Harmancı’nın?
Elbette kimse eylemcilerin yağmur altında o şekilde kalmasına seyirci kalmak istemez. Ama birkaç yüz kişi yüzünden şuan ülke kapandı ve yılbaşını evde geçirmek zorunda kaldı. Kapanan işletmelere de LTB çorbacısından çorba gidecek mi?
Hep derim bir adımı atarken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Sen Güney’e geçişlerin serbest olmasını isteyenlere destek olursan bugün bu bulaşın da oluşturduğu olumsuzluğa ortak olursun. Bilmem anlatabildim mi? 

İyi başladı gibi
2021 fena bir başlangıç yapmadı. Evet, sokağa çıkma yasağı var. Evet, pek çok işletme kapalı falan ama gene de bence 2021 fena bir başlangıç yapmadı.
En azından bu yılbaşı ertesi gazetelerde kaza haberi görmedik. 4 gün geçti ama henüz trafik kazasında birini kaybetmedik. Bence bu da bir şey. Öyle ki geçen sene yılbaşından hemen sonra kaza haberleri ardı ardına gelmişti. En azından bu haberleri bu yılbaşından sonra okumadık.
Dünyada da öyle çok kötü olaylar olmadı ne yılbaşı günü ne de yılbaşından sonra. O yüzden bende iyimser bir hava var 2021’e dair. Bir tek şu Corona belası var ki onunda artık yavaş yavaş sonuna geldiğimize inanıyorum. 
Şu içteki bulaşı engellediğimiz andan itibaren bence tekrar eski normale döneceğiz. Ha bu arada Güney ile geçişleri bir süre daha açmamak gerektiğini bir kez daha hatırlamakta fayda var.
Neyse ben bu yıl “ihtiyatlı iyimserlik” hakkımı kullanmak istiyorum. 

MESAJLAR
Ersin TATAR: Ülkemiz Ada ülkesi olmasına karşın balık tüketiminin çok düşük olmasına dikkat çekmişsiniz. Doğrudur; mangaldı, kebaptı derken kimse balık tüketmiyor. Bence bundan sonra balık ızgarayı yaygınlaştırmak gerekiyor. 

Ersan SANER: Bugün Meclis’te önemli bir sınav vereceksiniz. Eğer Meclis başkanlığı yarışında bir yol kazası yaşanmazsa uzun bir süre kimse sizi rahatsız edemeyecek gibi gözüküyor. 

Tufan ERHÜRMAN: Benim iddiam geçerli ama sonuçta sizin de bazı tecrübeleriniz oldu UBP konusunda. Neyse akşama doğru zaten bir haberleşiriz diye düşünüyorum. 

Teberrüken ULUÇAY: Parti aday göstermeme niyetinde ama siz illa da aday gösterilmesi gerektiğini düşünüyormuşsunuz. Bugün son sözü grupta söylersiniz vekil arkadaşlarınıza. 

Resmiye Eroğlu CANALTAY: Sadece UBP’nin değil diğer partilerin de adaylarından oy almanız gerekebilir bugünkü seçimde. O yüzden rakip partilerin vekilleri ile bire bir temas kurmak çok önemli.

Gürkan KARA: Bugün itibari ile İçişleri Bakanlığındaki eski görevine yeniden başlayacakmışsınız. Bakalım bakanlığı bıraktığınız gibi bulabilecek misiniz? Bu arada yarım kalan projeleri de bitirmek için yeniden bu görevi kabul etmişsiniz. 

Kutlu EVREN: Geçenlerde bir mekânda yanınızda oturan kişinin temaslı olması sonrası hayli korkmuşsunuz. Allah’tan o kişinin testleri negatif gelmiş de derin bir oh çekmişsiniz. 

Ramazan KÖSEMEHMETOĞLU: Merit Liman Otel ve Gazino yeni anlayışı ve yönetimi ile yılbaşının hemen ertesinde hizmete girmiş. Girne Kordonboyu’na yeni bir canlılık gelecek sayenizde. 

Nazım ÇAVUŞOĞLU: Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın balık tüketimi ile ilgili mesajından hemen sonra kendisini İskele’de bir balıkçıda ağırlamışsınız ve kendisine yılın ilk balıklarını ikram etmişsiniz. 

Yenal SENİN: Emanetçi Başkan olarak KKTC siyasi tarihindeki yerinizi alıyorsunuz. Ama üzülmeyin, Türkiye’de pek çok önemli siyasetçinin adı geçmişte Emanetçi Başkan olarak anılıyordu. 

Dr. Erkut AŞICIOĞLU: Yılbaşı arasındaki molayı aile ile doğa yürüyüşlerine ayırmışsınız. Havanın da güzel olmasını fırsat bilip bol bol doğada yürüyüş yapmışsınız. 

Mustafa GENÇ: Bu yılın moda renkleri olarak mavi ve yeşili seçmişsiniz. Son dönemde bizdeki renkler genelde siyaset ile de eşgüdümlü gidiyordu. Bakalım sizin seçtiğiniz renkler siyasette moda olabilecek mi? 

Tekin KÖSE: Pek muhterem kayınvalideniz Hakk’a yürümüş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekanı cennet olsun. 

Erhan ARIKLI: Tüp gazdaki 5 liralık indirimden sonra şimdi gözler elektrikte. Bakalım onda da bir indirim yapabilecek misiniz? Bu konuda halk hayli umutlanmış durumda.

YORUM EKLE

banner471

banner473