banner564

Hala daha işin gırgırında olanlar var

Coronavirüs salgını sürecinde en çok vakanın ve can kaybının görüldüğü İtalya’da Delia Beldesi Belediye Başkanı Gianfilippo Bancheri, sosyal medyadan paylaştığı görüntülü mesajında, salgına rağmen sokağa çıkan halka tepki gösterdi. 
İtalya’daki rahatlık bizde de görülünce Bakanlar Kurulu hızlı davrandı ve kısmi sokağa çıkma kararı aldı. Ama bu karara rağmen hala daha işin gırgırında olanlar ve sokaklarda dolaşanlar var.
Bugün ülkede tek bir turist bile kalmayacak. Coronavirüs’ü ilk kez bizimle tanıştıran Almanlar dahil tüm turist kafileleri evlerine dönmüş olacak.
Öğrencilerin de büyük bir bölümü gittiği için ilk kez bu kadar baş başayız ve kendi kaderimizi bekliyor olacağız. Bence korunmak için bundan daha iyi bir zamanlama olamaz. 
Ama ilk günlerde yapılan vurdumduymazlıkların bir bedeli olacak. Onu da bu hafta içinde yeni vaka sayıları ile zaten görmüş olacağız. Eğer vatandaşlarımız bu işin ciddiyetini ilk günden kavrayabilmiş olsalardı ve uyarılara kulak vermiş olsalardı, bugün Almanlardan sonra yeni vakalarımız iki tane ile sınırlı kalmış olacaktı.
Son olarak İtalyan belediye başkanın söylediği şu sözleri hatırlatmakta fayda var;
"Her şey düzelecek" diye posterler hazırlamak için 20 kişi aynı eve toplanıyorsunuz. İşte virüs böyle yayılıyor. Evinizde kalın demek komşularınızla parti verin anlamına gelmiyor. En fazla 20 kişinin düzenli koştuğu şehirde ne zamandan beri herkes koşmak için hevesli oldu? Birçoğunuz en son ilkokulda koştunuz. Evde kalın evdee…”
 
Gözler ekonomik tedbirlerde
Hükümet, bugün itibari ile uygulamaya alacağı ekonomik tedbirleri kamuoyu ile paylaşacak. Herkesin bir beklentisi var. Umarız toplumun hassasiyetlerine ve ihtiyaçlarına cevap verecek bir paket açılır bugün.
Coronavirüs salgını ile ilgili olarak bugüne değin Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk toplumuna tıbbi ekipman ve malzeme tedarik edilmesine yönelik 5 milyon Euro’luk bir bütçe ayırdığını açıkladı.
Keza aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti de 72 milyon TL’lik bir katkı ayırdı Kuzey Kıbrıs için. Birçok sivil toplum örgütü, iş insanları da kendi aralarında yardım yapmak için kampanyalar düzenledi, düzenlemeye de devam ediyorlar.
Ancak ilk günden söylediğim ve burada da dile getirdiğim gibi tüm bu yardımların tek bir merkezden koordine edilmesi gerekiyordu. Bu olmayınca ne yardımlar istenilen hedeflere ulaşabilir ne de bu iş uzun soluklu olduğu için bu yardımları zamana yayamayız.
Yaptığımız bu tespit dün Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın da paylaşımı ile aslında bir yerde doğrulanmış oldu. Bakın ne dedi Harmancı? 
“Bugüne kadar toplam gıda paketi desteğimiz 600 civarı sosyal hizmet alanlar ve bize gelen diğer talepler ve 50’ye yakın öğrenci talepleri doğrultusunda toplam 1188 adet olarak dağıtılmıştır.
Bu aşamadan sonra taleplerin tümüne yetişebilmemiz mümkün değildir, gelen talepler dikkate alındığında 3-4 gün daha bu yardımları sürdürebileceğimiz ortadadır.
Bu yardım taleplerinin rafine edilebilmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının oluşturacağı bir çatı ve onun altında Kızılay, vakıflar ve belediyenin işbirliğidir.”

Bu çocuklarla ilgilenen yok mu? 
Türkiye’den ülkemize gelen binlerce öğrenci Coronavirüs salgını sürecinde geri döndü. Dönmeyenler ise bugünlerde Girne’den gemiler ile ülkelerine dönmeye çalışıyorlar. 
KKTC hükümetinin İngiltere’den öğrencilerimizi getirmesini bir başarı hikâyesi olarak görmeyenler, Girne Turizm Limanı’na gidip duruma bir bakabilirler. 
Bu arada Ada’da kalan öğrenciler için Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliğine buradan bir çağrı yapıyoruz, bir duyuru ile bir charter sefer ayarlamak bu kadar zor olmasa gerek. Bu evlatlarımızın aileleri her gün bizleri arayıp durumlarını soruyorlar. Gemilerde her gün balık istifi şeklinde göndermek ne kadar caiz? 

MESAJLAR
Ersin TATAR: Gözler bugün açıklayacağınız ‘Ekonomik Önlemler Paketi’nde olacak. Toplumun tüm kesimlerinin kabul edeceği ve herkesin elinin taşın alında olacağı bir paket bekliyor vatandaş sizden. 

Kudret ÖZERSAY: Hazır ülkede turist ve yabancı falan da kalmadığına göre bir yolu bulunup şu nüfus sayımı da aslında yapılabilirdi. Bir iki ekip kurulsa en azından köyler bir hafta içinde sayılabilir. 

Mehmet HARMANCI: Umarız test sonuçlarınız negatif gelir. Bir musibet bin nasihatten daha iyidir atasözü gibi vatandaş herhalde bu işin ciddiyetini şimdi anlamaya başladı. Neyse dualarımız sizinle. 

Hasan TAÇOY: Özellikle esnafa yönelik yeni kredi paketleri ve özel sektörde çalışanlar için atılması gereken adımlar son derece önemli. Bu arada yerli üretimi de karantina sonrası artırılması için bir çalışma yapmak gerekiyor. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Ülkemizde eğitim görmekte olan ve bir şekilde Türkiye’ye dönememiş yüzlerce öğrencimiz var maalesef ve aileleri perişan. Bu çocukların tahliyesi için bir planınız yok mu? 

Reşat AKAR: Dilinizde tüy bitti ama her zamanki gibi siyasilerden tık yok. Sosyal medya paylaşımlarından hem şikayet ederler hem de düzenleyecek bir yasayı gündeme getirmezler. O yüzden bu yapılanlar az bile siyasilere. 

Ziya ÖZTÜRKLER: Yurt dışında okuyan öğrencilerimizin burs ödemelerinin hazır olması için bakanlık personeli ile birlikte özverili bir çalışma yürütmüşsünüz. Emeği geçen tüm ekibinizi canı gönülden kutluyoruz.

Kazım TÜRKKAN: Mersin’e görevli gittikten sonra Gazimağusa'da ki evinizi kiraya vermişsiniz ve kiracınızdan bu ay ve gelecek ay kira almayacağınızı açıklamışsınız. Umarız bu davranışınız herkese örnek olur. 

Ferdi Sabit SOYER: Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs’ta tespit edilen vakaların 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti oranlarıyla eşdeğer olduğunu öğrenmiş olduk sayenizde. Vaka sayısında bile 70’e 30 durumu. 

Mahmut ERDEN: Toplumun morali düzelsin diye her gün sosyal medyadan güzel haberler paylaşmaya özen gösteriyormuşsunuz. Valla bu çabalarınızı alkışlıyoruz, gerçekten morale çok ihtiyacımız var. 

Mete ÖZMERTER: İhtiyaç duyduğumuz sağlık malzemelerinin temini için yeniden Türkiye'ye gidip gelmişsiniz. Bu zor dönemde yaptığınız bu güzellikler hep akıllarda kalacaktır. Teşekkürler sevgili Mete Özmerter…

Suphi COŞKUN: Bölge Belediye başkanları ile sosyal medyadan sürekli olarak iletişimdeymişsiniz. Bölgede ki dar gelirli vatandaşların gıda ihtiyaçları ise yakın bir süre sonra başlayacak diye haberler alıyoruz. 

Ünal ÜSTEL: Bugün itibari ile ülkede hiç turist kalmayacak. Allah bir daha bize böyle günleri göstermesin ama bu krizi de fırsata döndürüp tüm turizm paydaşları ile gelecek yıl için hazırlıklara eksiksiz olarak başlanabilir. 

Dimağ ÇAĞINER: Günlerdir yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz. Bugün itibari ile ülkede turist kalmayacağına göre artık kriz sonrasını planlamak için kafa yormaya başlayabilirsiniz. 

Bertan ZAROĞLU: Ülke genelinde özellikle köylerde yaptığınız gıda yardımları için dün çok sayıda teşekkür mesajları almaya başladık. Vatandaşlar bu zor günlerinde kendilerine uzanacak bir el bekliyor.  

YORUM EKLE

banner608

banner474