banner564

Hasan Sungur: Emlakçılar olarak MTK’ya para aktarabiliriz

Diyalog Gazetesi günlerdir yazıyor, Rumların kuzeyde bıraktıkları mallarla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yerine başvurmaları istenen Mal Tazmin Komisyonu (MTK) bir süredir ödeneksiz. Yüzlerce dosya şuan komisyonun kasasında para olmadığı için beklemede.
Ve eğer bu bekleme süresi bir süre daha böyle devam ederse Kıbrıslı Rumlara yeniden AHİM yolu açılmış olacak ve Türkiye büyük tazminatlara mahkûm olacak.
Türkiye bir süreden bu yana bu fona para yatırmayı kabul etmiyor. Hükümet ise bu konuda eli kolu bağlı. Ancak komisyona para kaynağı yaratmak için kimse elini kıpırdatmıyor. Zaten Türkiye’de bu yüzden artık bu komisyona para göndermiyor. 
İlk defa bir sivil toplum örgütü bu komisyona para yatırabileceğini açıkladı. Yeniden Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanlığına seçilen Hasan Sungur, “Biz yasamızın içerisine bir ekleme yapılması halinde aldığımız her yüz liranın 20 lirasını bu komisyona yatırmaya razıyız” dedi.
Hasan Sungur, MTK’nın çok önemli bir görevi üstlendiğine dikkat çekti ve bu komisyonun işlevini yitirmesi halinde hem emlak sektörünün çökeceğine hem de Kıbrıs sorununda Türklerin elindeki en büyük kozlardan birinin de yitirileceğine işaret etti.
Sungur; “Bugün Kuzey Kıbrıs’tan yatırım alan yabancılara ‘Aldığınız mal Rum malı olsa bile MTK sayesinde bedeli ödeniyor ve hukuki bir engeli kalmıyor’ deniyor. Şimdi bunun ortadan kalkması halinde emlak sektörü çok ciddi bir sıkıntı yaşar” dedi.
Sungur, “Şuan İçişleri Bakanlığında Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasası bekliyor. Bizim yasamıza eklenecek bir madde ile biz aldığımız emlak komisyonlarından MTK’ya bir fon oluşturulması için katkı yapmaya hazırız. Belki bizim gibi Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği başta olmak üzere başka birlikler ve sivil toplum örgütleri de bu fona kaynak aktarımında bulunabilirler. Devletin de fona kaynak aktarması ile bekleyen dosyalar karara bağlanabilir” dedi.

Tesadüf mü?
İki garantör ülke, Türkiye ve Yunanistan. İki ülkenin de Dışişleri Bakanı Crans Montana sonrası Kıbrıs Ada’sının Güneyinde ve Kuzeyinde olacaklar. 
İkisi de üst düzey temaslar yapacak. Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu kabul edecek. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Kıbrıs temasları sırasında Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşecek ve devamla Başkanlık Sarayında yapılacak Ulusal Konsey’in toplantısına katılacak.
İster misiniz her iki Dışişleri Bakanı ara bölgede akşam saatlerinde bir araya gelsin. İster misiniz her iki garantör ülkenin Dışişleri Bakanı buradayken yeni bir süreç başlasın. 
Bakalım Ada’ya aynı günde gelmeleri tesadüf mü? Yoksa altında başka şeyler mi var? Bugün göreceğiz hep birlikte. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Kıbrıs konusunda yeni yol haritası bugün masaya konacakmış. Bu arada yakında halkı bilgilendirme toplantılarına da başlayacakmışsınız. 
Derya KANBAY: Vatandaşın birisi merak etmiş, dediğinize göre KKTC’de FETÖ yapılanması varmış. Peki, bu yapılanmadan elçilik de nasibini almış mı? 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: 20 Temmuz kutlamalarından hemen sonra Ankara’ya bir ziyaret yapmayı planlıyormuşsunuz. Ve her şey bu ziyaret sonrası daha netleşecekmiş.
Kutlu EVREN: Dün akşam oğlana kız istemek için dünürcülüğe gitmişsiniz Arapköy’e. Ee kızı alabildiniz mi? Kız isterken hayli heyecanlanmışsınız. 
Kemal DÜRÜST: Önceki gece Güzelyurt’ta yer yerinden oynamış. Bir saat içinde ilçe başkanı 200 civarında genci bir araya getirmiş. Her halde verilmek istenen mesaj anlaşılmıştır. 
Hasan SUNGUR: Yeniden Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanlığına seçilmişsiniz. Ve bir ay içinde yasanız geçmez ise eylemlere başlama kararı almışsınız.
Aydın AKKURT: FETÖ’nün KKTC’de medyadaki yapılanması hakkında başlattığınız yazı dizisi bakalım nerelere kadar uzanacak. Merakla bekliyoruz. 
Besim TİBUK: Amerika’dan çocuklarınız gelince tavlada son 10 gündür kimse elinizi bükemiyormuş. 
Osman UZUN: Vali Bey mesajınızı almış ve derin bir sessizliğe gömülmüş. Bundan sonra artık susmayıp gerekli cevapları verme yöntemi seçmeniz bakalım nasıl sonuçlar doğuracak? 
Süha TÜRKÖZ: İngiltere’den torun gelince hayli mutlu olmuşsunuz. Hatta tavlada maç verince artık kızmıyormuşsunuz bile. Hadi hayırlısı. 
Fırat ATASER: Denizlerde zabıta uygulaması başlatarak KKTC tarihinde bir ilke imza attınız. Artık Alsancak Belediyesinin zabıta ekipleri deniz üzerinde de görev başında olacakmış. 
Olgun ÖNAL: İyi ki tatile çıktınız, tatilde başınıza gelmeyen kalmamış meğerse. Neyse çok geçmiş olsun ve memlekete hoş geldiniz. 
Mehmet HARMANCI: Hadi gözünüz aydın, yakında baba olacakmışsınız. Bu arada bu sevindirici haberin gelmesinden sonra ayaklarınız yere değmiyormuş artık. 
Ahmet SENNAROĞLU: Sizin de gözünüz aydın. The Pine view’de ki maymunlar yavrulamış. Yeni doğan yavru maymun için bir isim buldunuz mu? Yoksa bu konuda mini bir anket yapmaya ne dersiniz? 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Türkiye’nin deniz sondaj teknolojisi bugün için yok. Bugün bölgeye sondaj gemisi gönderemez ama Türkiye büyük bir ülkedir, isterse bu teknolojiyi kiralayabilir veya satın alabilir. Önemli olan Kıbrıs konusunda ne yapılacağının kararının verilmesidir. Bir “B” planı uygulaması aynı bölgede sondajı gerektirmez. Kuzeyde KKTC deniz alanlarında da hidrokarbon olasılığı vardır ve aranması gerekir.
Prof. Dr. Salih Saner
YORUM EKLE

banner471

banner474