banner564

Hükümetin 100 günü

UBP-HP Koalisyon Hükümeti’nin 100. günü dolasıyla bu akşam Merit Otel’de bir basın toplantısı yapılacak. Elbette o toplantıda hükümet ve hükümeti oluşturan bakanlıkların teker teker 100 gün içerisinde neler yaptıkları, neler yapmakta oldukları ve neler yapmayı planladıkları kapsamlı bir şekilde anlatılacak.
Ama birde işin kamuoyu yönünden yani sokağın gözünden olan tarafı var, biz işte onu size bugün anlatmaya çalışacağız. Bakın 100 günde neler yaptı neler yapamadı UBP-HP Koalisyon Hükümeti.
Bir kere bir önceki hükümete göre Kıbrıs konusunda daha uyumlu, daha ayakları yere basan ve daha açılımcı bir hükümet var şuan iktidarda. Doğal gaz konusu, Maraş gibi konularda çok ciddi adımlar atıldı ve Rum dostlarımıza “Müzakere masası” sadece bir tarafın değil iki tarafın da yararına olacağı mesajı çok net olarak dünya kamuoyu önünde verildi.
Ekonomide ise 4’lü hükümete göre; halkın ve iş insanlarının daha güvendiği bir hükümet var. Ekonomideki durgunluk kısmen devam etse de, bu süre içinde en azından bazı iyi haberler ile ekonomik çevrelerin yeniden güveni sağlanmış oldu. Ekonomilerde en önemli şey her şeyden önce “Güvendir.” 
Eğitim’de ki kaos eskiye nazaran giderildi, Türkiye ile bozulan ilişkiler yeniden sağlıklı bir seviyeye getirildi. Yükseköğretimde ise adeta ipten dönüldü. Eğer denklik sorunu ortadan kalkmasaydı işler çok daha fena olabilirdi. 
Turizm Bakanı, uçuşların yeniden çoğaltılması, bilet fiyatlarının düşürülmesi gibi konularda önemli adımlar attı. Bakan Üstel’in bir önce ki bakanlık döneminde KKTC’ye rekor yerden uçuş vardı. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı online işlemler ile e-devlet konusunda öncülük yapıyor. Yeni dönem için çok önemli yasalar ise tamamlandı, meclisin açılması bekleniyor.
Tarım Bakanı, yıllar sonra üreticilerin teker teker ayağına gidip, var olan sorunları bizzat kendi yerinde gördü ve tespitlerini ona göre yaptı. Üretici ile devlet uzun zaman sonra uyuşabildi.
İçişleri Bakanlığı MOBESSA sistemi için adımları attı. Sistemin kurulması ile bunun faydalarını çok daha yakından hissedeceğiz. 
Bayındırlıkta, Sağlıkta da bazı önemli projelerin tamamlanması için çalışmalar sürüyor. Her iki bakanlıkta da e-devlet kapsamında randevu ve ödeme sistemleri sanal ortama taşınıyor.
Maliye Bakanlığı bu süreçte DAÜ, KIBTEK gibi sorun yumağı konularında son derece önemli adımlar attı. Devletin yıllardır alamadığı alacakların peşine düştü. Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi için ciddi girişimler var bu bakanlıkta da. Keza Ekonomi Bakanlığı da yenilenebilir enerji için ciddi uğraşlar veriyor. 
Sokakta daha aktif, vatandaşın daha kolay ulaşabildiği bir hükümet ve Başbakan var artık. Medya, hükümete hiç olmadığı kadar yakın. Belki de bazı köyler son yıllarda görmediği Başbakanı ve bakanlar geride kalan 100 gün içinde bir değil, birkaç kez gördüler.
Hükümetin asıl performansı ise meclisin açılması ile görülecek. Hükümet, halkın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni yasaları, bütçe dönemi gelmeden meclisten geçirebilirse ve her hafta mecliste yasalar çıkartabilirse esas başarısını o zaman göstermiş olacak.
Ben açıkçası ilk 100 günden öte, meçlin açılması ile birlikte bütçe dönemine kadar geçecek olan sürede geçireceği yasalar ile değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Anket 
Detay Gazetesi’nin bin 39 kişi ile yüz yüze yapılan Ağustos 2019 anketi geçmiş anketlerden pek de farklı değil. Hala daha birinci ile ikinci arasında büyük fark var. Ama bu fark tek başına hükümet olmaya yetmiyor. Yani yine koalisyon var. Seçimler olmadan ittifaklar Türkiye gibi gündeme gelmeli bence. Ne dersiniz? 

MESAJLAR

Mehmet Ekin VAİZ: Sabahın erken saatlerinde yürüyüş yaparken çektiğiniz fotoları tıpkı Başbakan Ersin Tatar gibi sosyal medyada paylaşmaya başladınız. Yoksa gözünüzü siyasete mi diktiniz? 

Ali CANSU: Gaziantep turu nasıl geçti? Bu şehrimizin yemekleri meşhur olunca ve hepsinin tadına bakmaya kalkınca ufak bir rahatsızlık geçirmişsiniz. Neyse çok geçmiş olsun. 

Ulaş BARIŞ: Ufak bir kaza sonucu elinizi kırmışsınız, çok geçmiş olsun. Umarız en kısa sürede yeniden eski sağlığınıza kavuşur ve yeniden yazılarınızı yazmaya başlarsınız. Şimdi siz olmayınca çözüm karşıtları durumu fırsat bilmesinler sakın. 

Ayşegül ZAİM: Hem bebek hem de klip neredeyse aynı anda geldiler. İkisi için de hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz. Klip gerçekten çok güzel olmuş, emeği geçen herkesi yürekten kutluyoruz. 

Arif Salih KIRDAĞ: Son anketlerde boykotçuların yüzde 30’ları geçtiğini görünce bu seçimler için tüm stratejiyi bu grupların üstüne kurmaya karar vermişsiniz. Belki bu sefer doğru strateji ile işi bitirirsiniz. 

Mehmet Uğur KİRAZ: Pek muhterem valideniz Hakk’a yürümüş. Merhumeye Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, mekânı cennet olsun, başınız sağ olsun. 

Dr. Ertuğrul HASİPOĞLU: Geçen hafta sonu yapılan tavla şampiyonasında tüm rakiplerinizi yenip bir kez daha bu işte ne kadar usta olduğunuzu göstermişsiniz. Bu arada şampiyonanın birincilik madalyasını boynunuzdan düşürmüyormuşsunuz. 

Oğuzhan HASİPOĞLU: Herkes sizi çok genç yakıştırması yapınca imaj değiştirip sakal bırakmaya başlamışınız. Oysa Avrupa’da liderlerin hepsi çok genç ve yakışıklı. Bence eksi halinize dönmenizde fayda var. 

Emrah YEŞİLIRMAK: Bayramda sosyal medyadan paylaştığınız balık avlama görüntüleri sonrası Lefkoşa’nın ünlü isimleri sizi teker teker arayıp kendilerini balık avına götürmenizi istemeye başlamışlar. Bizi de yazın o listeye. 

Fırat ATASER: Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun verdiği büyük iş makinası bölgenin kış öncesi dere kanallarının açılması adına büyük bir şans. Umarız komşularla da paylaşırsınız bu makinayı. 

Hasan SADIKOĞLU: Bazı işgüzarlar sosyal medyada sizin barınağa gelen köpeklerin ilk hallerinin fotoğraflarını yayınlayıp size kötü bir imaj çizmeye çalışıyorlar. Bu konuda bazı kötü fotoğraflar sosyal medyada dönüyor. 

Yusuf ÖNDEROL: Sağlık Bakanlığında göreve atanır atanmaz elinizi kırmışsınız. Neyse bakanlıkta olunca en azından muayene ve kontrollerde artık sağlık çalışanlarını bol bol dinlersiniz. 

Tolga ATAKAN: Galatasaray’ın son transferini görmek için bu hafta sonu soluğu İstanbul’da alacakmışsınız. Umarız koparttığı gürültü kadar iş yapar takımda. 

Bertan ZAROĞLU: EL-SEN’e sorduğunuz sorulara bir yanıt alabildiniz mi? Kubilay Başkan böyle konularda çok duyarlıdır, sizi arayıp eleştirilerinize bir yanıt verdi mi? 

Ercan HOŞKARA: Ülkede en iyi durumda olan kamu kurum ve kuruluşlarını en kötüleri ile karşılaştırılması önerinize bir cevap geldi mi? Siz bir liste yaptınız mı? Ben üzerinde çalışıyorum hala daha.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadir akar
Kadir akar - 5 yıl Önce

Eksik olanları zaman içinde toparlamak için mücadeleye devam edeceğiz

banner608

banner474