banner564

İki günde kayıp milyonları geçti

Ve beklenen olmaya başladı turizmde işten çıkartmalar arttı. Birisi Bafra’da diğeri Girne Çatalköy’de iki otel dün itibari ile çalışanlarını çıkarttığı bilgisini turizm emekçileri ile paylaştı.
Sadece bu iki otelimizin dün çıkarttığı işçi sayısı bin civarında. Bunun ekonomiye aylık yansıması ise bir milyondan çok daha fazla bir kayıp.
Sadece İhtiyat Sandığı ve KKTC Sosyal Sigortalar Kurumuna prim olarak bu ay 1 milyon Türk Lirası eksik yatırım yapılacak. Ve bu böyle devam ederse çok kısa bir süre sonra emeklilik maaşları için bütçeden kaynak aktarılması zorunlu hale gelecek.
Çok uzun zamandır Maliye’nin kasasından emeklilik ödemelerini tamamlamak için para çıkmıyordu. Ama bu gidişat ile emeklinin maaşının ödenmesi için gerekli parayı sigortalar toplayamayacak.
İhtiyat Dairesi’nin fonlarındaki paraları da suyunu çekmişti. Şimdi yeni giriş olmaması durumunda orada da işlerin yakın bir dönemde sarpa saracağını söylemek için illa da üniversitelerin ekonomi fakültelerinden mezun olmaya gerek yok.
İşin özeti, turizm sektöründe işten çıkartmalar başladı. Bunun devlete aylık 1 milyon TL civarında kaybı olurken, piyasaya yansıması ise çok ama çok daha fazla olacak.
Kiralar, marketler, taksiciler, restoranlar, GSM şirketleri gibi pek çok alanda ekonomik olarak gerileme hız kazanacak. 10 Temmuz’da Ada’dan gitmesi istenen bu kişilerin de Ada’yı terk etmesi ile birlikte ekonomimiz daha da daralacak…

Yine mi mahkemelik olacak?
Son yıllarda ne zaman nakil veya atama yapılmaya kalkılsa Polis Teşkilatında, konu mahkemelik oluyor nasılsa. Ve bir kez daha yapılan atamalar mahkemeye düşecek gibi.
Bize gelen bilgilere göre yapılan son atamalardan sonra Polisin içinde bir kaynama olduğu yönünde ve bu durumun çok yakın bir zaman içinde mahkemeye taşınacağı şeklinde.  
 Polis Yasası M 7 (3)   
(a) Genel Müdürlük Bölüm Müdürlüklerinde ve Polis Müdürlüklerinin başına Polis Müdürü rütbesinde subaylar görevlendirilir.
(b) Bölge Müdürlüklerinin başına müfettiş rütbesinde subaylar görevlendirilir.
Yasa gereği Polis Müdürünün tanımına gelince;
“Bölüm Müdürlüğünün ve Polis Müdürlüğünün genel yönetimden, yönlendirilmesinden ve görev bölgesinde diğer polis hizmetlerinin yürütülmesinden en üst düzeyde sorumlu olan Polis Müdürünü anlatır ve Polis Müdür Muavinlerini de kapsar” demektedir.
Yukarda da görüleceği gibi bir Polis Müdürlüğüne veya Bölüm Müdürlüğüne Baş Müfettiş ataması yapamazsınız. Yasaya aykırı hareket etmiş olacaksınız ve dava sebebi olarak karşınıza çıkacaktır.
Kaza Müdürlüklerine veya Bölüm Müdürlüklerine kadronun öngördüğü polis mensupları (yani müdür) ya da bir alt rütbedeki polis mensupları (yani Müdür Muavini) vekaleten görevlendirilebilir. Yani yasaya göre Müdür veya Müdür Muavini atanabilir. Baş Müfettiş atayamazsınız. İki basamak geride olan birine yasaya göre Müdür Vekilliği veremezsiniz.
Son atamalarda; Baş Müfettişlikten, Müdür Vekilliğine atanan dostlarımız var. Bu durum teşkilattaki hiyerarşik yapıyı kıdemi ve sıralamayı da bozacak türden olduğu iddia ediliyor ve yakın bir süre içinde bu durumdan mustarip olan bazı memurların mahkemeye başvuracağı bize gelen bilgiler arasında.


YDP kurultayı ve Tatar’ın adaylığı
Sağ kanatta iki önemli olay var. Bir tanesi YDP’nin kurultayı diğeri ise UBP’deki hareketlilik.  Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda parti içinde yaşananlara parti üst yönetiminden şimdilik ayar gelse de bu konunun PM’de enine boyuna tartışılacağına kesin gözü ile bakılıyor.
YDP ise Kurultay’da Arıklı’nın tek aday olarak gireceği konuşulurken PM ve MYK’nın nasıl şekilleneceği şimdilerde merak konusu. Zira bu konuda YDP içinde çok ciddi bir çekişme olacağı konuşuluyor siyasi kulislerde.

MESAJLAR

Ramazan GÜNDOĞDU:  Geçenlerde Gazimağusa’ya gelen Başbakan Tatar size özel bir ziyaret gerçekleştirmiş ve seçimler için sizden yardım sözü almış. Madem söz verdiniz artık sahaya ineceksiniz demek ki.

Asım DEDEZADE: Anayasa’ya vekillerin, bakanların uymadığı bir ortamda vatandaşın uymasını nasıl bekleyeceğiz ki? Ama birisi bu konuda bugüne kadar dava açmadığı için hepsinin zamanla üstü kapanıyor işte.

Sadık GARDİYANOĞLU: Pek muhterem amcanız Hakka yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar dileriz, başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun.

Dursun OĞUZ: Türkiye Cumhuriyeti yanan ormanlık arazilerimiz için bir kez daha büyüklüğünü gösterdi ve 6 milyonluk bir hibe paketi hazırladı. Yalnız şu çalışmayan sistemler konusunda umarız bundan sonra boynumuz Türkiye’ye karşı eğilmez.

Çelebi ILIK: Hafta sonu oynanan tavla turnuvasında pek bir varlık gösteremediğiniz konuşuluyor. Ee normal Serdar Bey oynarken seyretmişseniz ondan dolayı olabilir.  Neyse bugün Lefkoşa’ya gelecekmişsiniz, bize de uğrarsanız size birkaç tüyo gösterebiliriz.

Serhat İNCİRLİ: İçişleri Bakanlığı, avcı eğitimi almak isteyenlerin 22 Temmuz Çarşamba gününe kadar başvuruda bulunması gerektiğini duyurdu. Siz üç yaşından beri avlandığınıza göre bu kursa girmenize gerek yok değil mi?

Özdemir GÜL: Oğlanlarla beraber hukuk dersi çalışmaya başlamışsınız. Ee o kadar dersi çalışacağınıza siz de yazılsaydınız ya Hukuk Fakültesine, hem beraber giderdiniz üniversiteyr oğlanlarla.

Şükrü CAN: Bankaların kredi oranları hayli düşünce vatandaşların krediye olan ilgisi artmış. Hal böyle olunca da tüm gün müşterileri gezmek durumunda kalıyormuşsunuz. Vatandaş bu durumdan ziyadesiyle memnunmuş.

Ödül MUHTAROĞLU: Hükümet, ekonomiyi kendi eliyle daralttı. Çünkü hem Başbakan hem Maliye Bakanı vergi kökenli olunca vermekten ziyade alma konusunda hayli başarılılar.

Mehmet Ali TALAT: Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Küfürleri değil, fikirleri yarıştıralım” önerisine siz ne cevap vereceksiniz. Zira geçenlerde bu konuda hayli mustariptiniz.

Ahmet SOYALAN: Tam biz yazımızı yazdık atamlar konusunda bir baktık ki Bakanlar Kurulu bu yönde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. Zira biran önce gerekli değişiklikleri yapmak gerekiyor.  

Mustafa TOYCAN: Dr. Fazıl Küçük Vakfı ile Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalanmış. İşbirliği çerçevesinde Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, her yıl Dr. Fazıl Küçük Vakfı tarafından ihtiyaçlı öğrencilere verilen eğitim bursu sağlayacakmış.

Ramazan KARATAŞ (Erbatu) :  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Erbatu Emlak & İnşaat Şirketi arasında İskele Yeni Kolej Binası inşaatına ilişkin protokol imzalanacakmış. Umarız yeni eğitim-öğretim yılına hazır olur okulumuz.

Hasan MACİLA: 11 Temmuz Cumartesi günü startı verilecek olan 2020 KKRŞ ilk yarışı için hayli iddialıymışsınız. Bu arada yeni nesil pilot içinde oğlunuz Hasan’ı hazırlamaya başlamışsınız.
 
GÜNÜN FOTOGRAFI

Nidai Güngördü, Mevlüt Avcı ve Cemal Bulutoğluları ile birlikte

YORUM EKLE

banner471

banner473