banner564

İkinci tura Akıncı ve Tatar kaldı

Bu kez dağ fare doğurmadı ve Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı ikinci tura kaldı. Şimdi bir haftalık yeni bir süreç var önümüzde ve gerçekten yükselen tansiyonun daha da artacağı ve çok çekişmeli olacağı şimdiden belli olan bir ikinci tur seçimleri yaşayacağız. 
Anketler
Anket şirketleri de üç aşağı beş yukarı sonuçları önceden tahmin etti. COMAR kamuoyu araştırma şirketinin anketine göre; Ersin Tatar (UBP) %28, Mustafa Akıncı (BĞMZ) %26,8 Tufan Erhürman (CTP) %13,4 şeklinde olacak denilmişti. 
Bu seçimlerde 11 aday kadar tartışılan hatta bazı Cumhurbaşkanı adaylarının da önünde tartışılan isim olan Murat Gezici de seçim sonuçlarını bildi diyebiliriz.
Gezici Araştırma Şirketine göre; Ersin Tatar (UBP) %34, Mustafa Akıncı (BĞMZ) %30,2 Tufan Erhürman (CTP) %15,1 şeklinde tahminde bulunmuştu.
Katılım oranı
Tarihin en düşük katılımlı bir seçimini geride bıraktı KKTC. Ancak şöyle bir tabloyu da dikkatinize getirmek istiyorum. Bundan önce yapılan son üç dört seçime baktığımızda seçmen sayısı artsa da sandığa giden kişi sayısı aynı kalıyor. 200 bine yaklaşan bir seçmen sayımıza karşın sandığa giden seçmen sayısı 110 bin civarında seyrediyor.
YDP yükseldi HP eridi
Dünkü seçim sonuçlarının en çok konuşulacak konularından bir tanesi de 2015 seçimlerinde 21 bin civarında oy alan Halkın Partisi’nin bu seçimlerde resmen erimiş olması. Dün gece biz yazımızı yazarken Özersay henüz bir açıklama yapmamıştı. Herhalde bugün bir açıklama yapar. 
Denktaş oyunu değiştirdi
Son anda aday olmaya karar veren Serdar Denktaş eskiden olduğu gibi yine kilit adam oldu bu seçimlerde de. Aldığı oyları tabloda nereye koyarsanız koyun sonuçlarda ciddi bir değişim olacağını görürsünüz.
Tatar’a ekleyin Serdar Bey’in aldığı oyları Tatar fark ile gidecekti ikinci tura, Akıncı’ya ekleseniz birinci olacaktı. Erhürman’a eklerseniz Akıncı değil de Erhürman olacaktı ikinci turda. 

Tatar cephesi
Bir kere Ersin Tatar için hayli bir zor seçim gibi gözükse de partinin oylarını sandığa taşımayı bildi. Dolasıyla ikinci tur için şansı yüksek. Öte yandan geçen hafta çok tartışılan su konusu, Maraş konusu ve para konusu belli ki seçmen üzerinde öyle sanıldığı gibi bir etki yapmamış. Aylar öncesi konuşulan oyu aldı. 
Tatar’ın bu hafta öne çıkaracağı şey tam da seçim üstü tamamlanan Pandemi Hastanesi olacak. Ayrıca su geldi ama evlere henüz verilememişti. Pazar gününden önce su evlere de verilmiş olacak. 
Bir diğer önemli gelişme ise yıllar sonra Rumların taşkınlık yapıp sınır kapılarımızda yaptığı gerginlikler de ikinci tur öncesi Ersin Tatar cephesinde önemli oy sıçramalarına neden olabilir.
Akıncı cephesi
Son ölüm tehdidi alıyorum demesi falan belli ki işe yaramış zira Erhürman’ın çıkışını durdurmuşa benziyor. Akıncı’nın ikinci turu alması için bir miktar sağ kanattan oy alması gerekiyor. CTP’nin üreteceği karar da şimdiden merak konusu. 
Geçen seçimlerde Eroğlu’na kızan veya küsen kesim ya sandığa gitmemişti ya da Akıncı’ya oy vermişti. Bir de rahmetli İrsen Küçük faktörü vardı. Bu seçimlerde böyle bir durum yok. O yüzden kim ki geçen seçim ile bu seçimi aynı kefeye koyar, o zaman hesap hatası yapar.
Erhürman cephesi
En zor durumda kalan isim Tufan Erhürman oldu. Bugün tarihi bir karar vermek zorunda kalacak. Ya Akıncı’ya destek verip partinin kapısına kilit vuracak ya da destek vermeyip çok daha ağır bir muhalefetle karşılaşacağı parti içi bir sürece girecek ve belki de istifa etmek zorunda kalacak. 
Dediğim gibi bu seçimlerde en zor karar Erhürman’ın vereceği karar olacak. Yukarı tükürsem bıyık, aşağı tükürsem sakal misali ne yapsa yaranamayacak ve çok zor bir sürecin için girecek maalesef.
Oysa Erhürman bugün siyasetimizde gelecek vadeden siyasetçiler arasında yer alıyor ve şahsi popülaritesi hayli de yüksek. Yani 50 kere seçim olsa vekillik konusunda asla sıkıntı yaşamaz. 
Arıklı cephesi 
28 gün karantinada kaldı, kendinden başka vekil olan diğer isim de Türkiye’de yoğun bakımdaydı seçiden bir gün önceye kadar. İlçe kolları ve diğerleri de virüse yakalanmıştı.
Tüm partiler YDP’nin oyunu çaldılar. Hemen her partiye oy gitti bu seçimlerde YDP’den. Tüm bunlara rağmen bazı yerlerde birinci bazı yerlerde ikinci pek çok yerde de üç veya dördüncü çıktı. İlk seçimlerde en az 10 vekil ile meclise gelir YDP.
Denktaş cephesi
Serdar Bey bence bu seçimlerin kaderini değiştirdi öte yandan kendi geleceği ile ilgili önemli bir kumar oynadı. Bekleyip başkanlık sistemini savunup o seçime hazırlansa sonuç çok daha farklı olurdu.
Her ne kadar baba Denktaş’ın oğlu olsa da Serdar Denktaş’tan sağa veya sağın adayı olacak Ersin Tatar’a fazla oy çıkmaz. Hep birlikte göreceğiz bunu. Ama DP içinden bir grup Ersin Tatar’a yönelecektir. Bu durumda DP’nin geleceği hayli sıkıntılı bir hal alacaktır.
Özersay cephesi
İlk günden beri Özersay düşmanı ilan edilsem de biz doğru bildiğimiz yoldan asla geri dönmedik. Bu memlekette siyasetin nasıl olduğunu ve nelere gebe olduğunu bilmek bizim işimiz.
Hoca dürüst bir siyasetçi olarak anılacak ama DAÜ’deki görevine geri dönerse de öğrencileri mutlu olacak. Bu konuda vereceği kararı herkes merak ediyor. Önce kendisi sonra HP nin alacağı kararları izliyor olacağız.

Tebrikler; Fuat Çiner ve Alpan Uz
Bu seçimlerin en iyi konuşan ve gelecek vadeden iki adayı MDP’li 
Dr. Fuat Çiner ve Bağımsız olarak seçimlere giren Avukat Alpan Uz’du. 
MDP, parti olarak çok disiplinli ve güzel bir çalışma örneği gösterdi. Bundan sonra da büyüyerek yollarına devam edeceklerdir. 
Alpan Uz her ne kadar “bir partiye katılmayacağım”, “parti kurmayacağım” dese de diğer tüm partilerin radarına girmiştir. Şimdi artık hangi partinin kendisini ikna edeceğini göreceğiz. 
Bence bu iki isim de siyasette olmalı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 4 yıl Önce

Ctp ye sirun lütfen daha ne kadar bu parti akinci harmanci ikilisinin gölgesinde kalacak.daha ne kadar bu partiyi küçültecekler

Veli
Veli - 4 yıl Önce

Sayin erhürman parti eriyor .sayenizde akinciya destek harmanciya destek yapda yap onlar güclenir ctp zayiflar zaten belediye seçimindede kontiyi yedi ctp belediye meclisine 3kisi koydu

banner608

banner473