banner564

İnsan kazanmak

Kıbrıs Düşünce Platformu’nun dün akşamki konuğu Başbakan Ersin Tatar’dı. Tatar, format gereği önce kendi dağarcığındakileri anlattı sonra da platformun üyelerinden gelen sorulara yanıt verdi.
Platformun onursal başkanı Aydın Üniversitesi’nin kurucusu Dr. Mustafa Aydın’dı. Mustafa Aydın ayrıca Kıbrıs İlim Üniversitesi’nin de yine kurucusu. Zaten Kıbrıs Düşünce Platformunu, daha önce İstanbul’da kurduğu platformdan etkilenerek Kuzey Kıbrıs’ta da oluşturmuş.
Dr. Mustafa Aydın ile birkaç ay evvel İstanbul’da buluşmuş, onun vizyonu ve misyonunu bu köşede sizlerle paylaşmıştım. Tekrardan hatırlatmak uzun bir yazıya sebep olabilir. Merak edenler Diyalog Gazetesi’ndeki eski yazılarımızdan bulup okuyabilirler.
Gelelim esas konumuza, Başbakan Ersin Tatar, dünkü açılış konuşmasında çok açık ve net vurguladı, “Bizim bu ülkeye değer katacak insanları kazandırmamız gerekiyor. Bu, bizim buradaki zenginliğimizi arttıracaktır...”
Hatırlarsanız geçen hafta Cuma günü “Profesör” diye bir yazı kaleme almıştım. O yazımızda kısaca şunları söylemiştim; KKTC Vatandaşlık Yasasına kısacık bir ifade eklense ne olur? Artısı, eksisi ne olur? Bunu tartışsak, bu konuda herkes bir fikir ortaya koysa…“Profesörlük unvanına sahip olanlar, KKTC’de kaldıkları süreye bakılmaksızın, istemeleri halinde, KKTC vatandaşlığına kabul olunurlar…”
“Bugün Eğitim Adası diye nitelendirdiğimiz KKTC’ye çok kıymetli hocalar gelip-gitmekte. Bu değerli isimleri, bu aydın kişileri bu ülkenin doğal bir profesörü haline getirmenin faydadan başka bir zararı olmaz Kıbrıs Türk Toplumuna.”
Bu konu madem tartışılmaya başlandı, madem ki artık Başbakan da bu konudaki fikrini açık açık kitleler önünde seslendiriyor bu iyi bir başlangıç diyebiliriz. Ancak yetmez, daha fazla kişinin bu konuyu tartışması, bu konudaki düşünce ortamını zenginleştirmesi gerekiyor. 
 
Staj 
Dünkü yazımızda Merit Royal ve orada staj yapan öğrencilerden bahsetmiştik. Sağ olsun müdürümüz Aybars Kutluba duyarlılık göstermiş ve ekteki bilgiyi bizimle paylaşmak istemiş. Bende sizlerle paylaşıyorum.
“Kastamonu’daki üniversite ile ilgili şöyle bir bilgi vereyim, onu da yazınızda gördüm, yaklaşık üç yıldır bu üniversite ile işbirliği içindeyiz, hatta okuldan mezun olup çalışmaya başlayanlar var, kış döneminde okula gidip stant açıyoruz, yaz döneminde çalışmak/staj yapmak isteyen öğrenciler ile yüz yüze görüşüp, uygun adayları, davet ediyoruz.
Staj döneminde bu işi severek ve başarılı yaptığını tespit ettiğimiz öğrencileri mezun olmuyorsa bir sonraki yıl tekrar davet ediyoruz, mezun oluyorsa bizimle çalışmaları için iş öneriyoruz. Üniversitenin turizm bölümü hocaları ve rektörü uygulamamızdan çok memnun, öğrencilerine bir avantaj olarak sunabiliyorlar. Bizde eğitimli, ara personel ihtiyacımız için bir şeyler yapıyoruz. Maalesef KKTC’li ara personel bulabilmek çok zor.”

“Ülkeyi tanıtacağız”
Yine dünkü yazımızda bu zamanda hala daha yabancı dillerde KKTC tanıtım filmleri olmadığından bahsetmiştik. Gazimağusa’dan bir okurumuz dün bize ulaştı ve şu paylaşımı yaptı. 
“Şimdi köşe yazını okudum. Ülke tanıtımı ile ilgili yazdıkların ile ilgili katkı koymak isterim. BRT’nin 3 kanalı ve özel kanallar dahil gerek Türkçe gerekse yabancı dilde hiçbir reklam spotu yayınlanmaz. Sadece 10-15 tane kamu spotu var.
Bu kanallar devletten her ay uydu katkı payı alır “ülkeyi tanıtacağız” diye. Biz burada bu kanalları izlerken hiç bir şey anlamayık, yabancılar hiç anlamaz. Gereken yerlere ilet bence, profesyonel tanıtım filmleri hazırlansın Türkçe ve yabancı dillerde…”

MESAJLAR

Tülay UMUT: Özel eğitim gereksiniminde olan çocuklarımızın dünyasına yepyeni bir katkı koymak adına bugün sizin için önemli bir gün. Yeni merkeziniz hayırlı olsun. 

Mustafa GENÇ: Ülkelerin gelişimlerinde bilim ve teknoloji son derece önemli. Bu konuda genç iş insanları olarak daha aktif görevler almanız gerekiyor. Bazı konularda siyasetçileri cesaretlendirmek gerekiyor. 

Mehmet HARMANCI: Valla öyle bir yaraya parmak bastınız ki bence bu konuyu hiç uzatmadan kapatın gitsin. Yoksa bir sonraki seçimlerde valla kimse sizi kurtaramaz. 

Polat ALPER: Kıbrıs Postasının haber sitesinde sadece Galatasaray’ın transfer haberleri yer alıyor. Bu konuda bir yayın politikası mı var?  Yakında gazetenin kapısına Fener bayrağı asarlarsa hiç şaşmayın. 

Mahmut ÖZÇINAR: Yerel yönetimlerin birleştirilmesi tartışılırken, mevcut belediye başkanların içinde en deneyimli isim olarak siz de yeni bir öneri hazırlamışsınız. Bunca yılın tecrübesi önemli. 

Şükrü CANKAYA: Kıbrıs Düşünce Platformu olarak yine güzel bir etkinliğe imza attınız. Bu arada platforma yeni üye olmak isteyen birçok isim sırada beklerken siz çok seçici davranıyormuşsunuz. 

Tülin BEROVA: Tam da mevsimi geldi, ne zaman şu sizin meşhur çiçek dolmasının tadına bakacağız. Siz arayacaksınız diye telefonu elimizden düşürmüyoruz bu günlerde. 

Erdem OSKAR: Ses kirliliği konusunda gerçekten önemli şeyleri ifade ediyorsunuz ama ne hikmetse kimse bu konuda elini bile kıpırdatmıyor. Bakalım bu konuda ki son sözü kim söyleyecek? 

Taner ERGİNEL: Yeni kitabınız hayırlı olsun. En kısa sürede okuyup, bu köşede okurlarımızla da paylaşacağız. Gerçekten sizin gibi değerlerin bu tür eserleri yaratması son derece önemli. 

Ünal ÜSTEL: Girne Antik Limanı sizin için çok hassas bir konu. Bunu en çok da o bölge sakinleri biliyor. Dün oraya dikilen direk için bölge sakinleri ve turizmciler sizden bir girişim bekliyor. Başka yere koysunlar o direği.  

Olgun AMCAOĞLU: DAÜ’nün yıllardır çözülmeyen sorununu çözdükten sonra diğer kurumlar da teker teker sizi aramaya başlamış ve onlar da anlaşmak için sizinle irtibata geçmeye başlamışlar. 

Ayşegül BAYBARS: Doçent ve profesörlerin yılına bakılmadan vatandaş yapılması fikri toplumda tartışılmaya başlandığına göre sizde artık bu konudaki görüşünüzü paylaşsanız. Bakanlık olarak bu konudaki vizyonunuz ne? 

Suphi COŞKUN: İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Karpaz Belediyesine hibe edilen kepçe, yol süpürme aracı dün elinize ulaşmış. Bölgeye hayırlı ve uğurlu olsun yeni araçlarınız. 

Olgun ÜSTÜN:  Bazı arkadaşlar sizin yıllardır ne kadar büyük bir birikim sahibi olduğunuzu herhalde bilmiyorlar. Oysa madem bu işi yapıyorlar önce bu işin duayen isimlerini öğrenmeleri gerekmez mi? 

Serdar DENKTAŞ: “Protokol ciddi toplumsal huzursuzluk yaratacak” dediniz. Acaba bu nedenle mi 15 ay boyunca imzalamadınız. 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet
ahmet - 5 yıl Önce

tmk müdürü emekli oluyor tmk ya ingilizce bilmeyen bir müdür geliyor.Bayan odtü mezunu ama ingilizcesi yok .tam bir komedi.

banner471

banner473