banner564

İşte iki olasılık

Seçimlerin geride kalması ile birlikte artık hükümet senaryoları üzerinde kafa yormaya başladık toplumca. Daha düne kadar kahve sohbetlerinde kimin kazanacağı kimin kaybedeceği konuşulurken bugün kimlerin bakan olacağı kimlerin bakan olmayacağı konuşuluyor. 
Peki, böylesine karmaşık bir aritmetikte mecliste nasıl bir hükümet formülü gerçek anlamda kurulabilir. Dün gün boyunca siyasi kulislerden elde ettiğimiz bilgiler ışığında, kulislerde ağırlık kazanan hükümet modellerini sizler için hazırladık. İşte olası iki hükümet modeli;

BİRİNCİSİ: UBP-CTP Koalisyon Hükümeti 
Her ne kadar CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman seçim yenilgisinin ilk anlarında “UBP ile hükümet kurmayız” dese de dün toplanan PM’de farklı tartışmalar yaşandı. CTP içinde ağırlıklı bir kesim Tufan Hoca’nın aksine UBP ile bir hükümet kurmamanın CTP’yi daha da eriteceğini söyledi. CTP’li bir milletvekili “Koskoca CTP daha iki günlük HP’nin kuyruğuna mı takılacak” diyerek bu konuda net bir tutum sergiledi. CTP’de dün gece çok sert tartışmalar yaşandı ve bu konuda biz yazımızı yayına hazırlarken bir karar alamadı. 
İKİNCİSİ: CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti 
Seçim öncesinde özellikle “Cumhurbaşkanı Akıncı”nın da adının karıştığı 4 partili koalisyon önerisi halen geçerliliğini koruyor. CTP ve HP’den sonra DP’nin de dün koalisyon için UBP’ye kapılarını kapatması sonrası geriye en güçlü seçenek olarak 4’li koalisyon hükümeti formülü kalıyor. Bu formül de dışarıdan (teknokrat kabine) atanacak bakanlarla önce Seçim ve Halk Oylaması Yasası değiştirilecek, sonra UBP’deki bazı isimler ve özellikle de Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün üstüne gidilip UBP’yi içten karıştırıp olası erken kurultay ile de UBP’nin iyice kaosa girmesi ile yerel seçimlerin yapılması ve yerel seçimlerde büyük bir kayıp yaşayan UBP’nin toparlanamadan erken seçime götürülerek UBP’ye ağır bir seçim yenilgisi aldırılması hesaplanıyor. Başta DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Kudret Özersay’ın da desteklediği bu formülün şuan için olması çok ama çok büyük.
ÜÇÜNCÜSÜ: UBP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti
Bu hükümet formülü çok konuşulmasa da masada olan seçeneklerden bir tanesi. Ancak TDP için bu hükümet formülü en son seçenek olarak masada duruyor. Bu hükümette DP’nin yer alması için Turizm ve Maliye Bakanlıklarının DP’de olması şart.
DÖRDÜNCÜSÜ: UBP-DP-YDP Koalisyon Hükümeti
Kıbrıs konusunda aynı düşünceye sahip sağ partilerin kuracağı bu hükümete Türkiye’nin de sıcak bakacağı iddia edilse de her partinin kendi içindeki vekillerin diğer partilerde ki bazı isimlerle geçmişten kalan hesaplaşmalarının olması yani kişisel egoların ön planda olması nedeni ile zor gözüküyor. Bu hükümet formülünde diğerinde olduğu gibi hükümette DP’nin yer alması için Turizm ve Maliye Bakanlıklarının DP’de olması şartının yanı sıra YDP’nin de en az iki bakanlık alması gerekecek ki bu durumda UBP içinde Bakan olmayanlar sıkıntı çıkarabilir. 

Zaroğlu: Doğuş Derya’yı tebrik edeceğim
Yeni mecliste en çok merak edilen konu YDP’nin Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu ile CTP’li Doğuş Derya’nın karşılaşınca ne yapacakları. Dün Diyalog TV’de Bertan Zaroğlu konuğumdu. Bu soruyu kendisine sordum. 
Zaroğlu “Benim Doğuş Hanımın şahsı ile ilgili bir sorunum yok, ben bana yakışanı yapacağım ve kendisini mecliste yeniden seçilmesi nedeni ile tebrik edeceğim” dedi. “Ya Doğuş Hanım elinizi sıkmazsa diye” sorduk. Zaroğlu da “Herkes kendisine yakışan hareketi yapar, ben kendime yakışanı yapacağım ve tebrik edeceğim, gerisi ona kalmış” dedi.
Hazır Bertan Zaroğlu’nu bulmuş iken Genel Başkanı Erhan Arıklı ile ilgili bir sıkıntısı olup olmadığını da sorduk. Zaroğlu “Basın sürekli aramızı açmak için fitne fesat yaratıyor. Ama aramızda hiçbir sorun yok. Ben yol arkadaşlarımla sadece yol buyunca değil ömürlük bir ilişki kurarım” dedi.
Kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıkların kaldırılmasına kişisel olarak olumlu baktığını ifade eden Zaroğlu, “Bakın dün bir gazetede bu yönde haberler yer aldı. Buradan bir daha söylüyorum, trafikte bir kez cep telefonu ile konuşurken yediğim ceza hariç hiçbir davadan ceza almadım, hakkımda da ceza davası yoktur” dedi.
YDP, olarak rüştlerini son günlerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ispat ettiklerini ve yeni bir seçime hazır olduklarını söyleyen Zaroğlu “Her türlü koalisyon görüşmeleri” için de hazır olduklarını söyledi. 

MESAJLAR
Meral AKINCI: Dün seçimleri kazanan kadın milletvekili adaylarını arayıp seçim başarıları için tebrik etmişsiniz. Kaybeden kadın adaylar için de bir girişimde bulunacak mısınız? 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: UBP’siz bir koalisyon için “Buyursunlar kursunlar, biz muhalefette de oluruz” demişsiniz. Bakalım gerçekten UBP’siz bir hükümet kurulabilecek mi? 
Tufan ERHÜRMAN: Dün akşam Parti Meclisinden UBP ile koalisyon kararına ret kararı çıktı. Ama bu karar öncesi partide büyük tartışmalar yaşandı. İlerisi için sıkıntılı günler sizi bekliyor, bizden söylemesi. 
Serdar DENKTAŞ: Seçim sonrası pazarlık payını arttırmak için UBP ile hükümet kurmayacağınızı söylediğiniz iddiaları dolaşıyor. Gerçekten pazarlık için mi yoksa son seçimlerde yaşananlarla ilgili mi bu açıklamalar? 
Cemal ÖZYİĞİT: Dün akşam sizin yaptığınız toplantıdan da UBP ile hükümet kurmaya ret kararı çıktığına göre CTP ile bir koalisyona imza atacaksınız ve bu da bir ilk olacak. 
Doğuş DERYA: Bertan Zaroğlu sizi mecliste tebrik edecekmiş. Sizin tepkiniz ne olacak? Sizde milletvekili olduğu için Zaroğlu’nu tebrik edecek misiniz? 
Anıl KAYA: 46 oyla meclisin kapısından döndünüz. Nasıl olurda bütün gün önde gittiğiniz seçimleri son dakikada kaybettiniz? Bu işte bir oyun olmasın? Biz deriz ki iyice bir araştırın şu oyları? 
Selim GÖKBÖRÜ: Girne bölgesinde sandıktan üçüncü çıkmanıza rağmen yine de vekil seçilemediniz. Oysa Ersin Bey ile Ada’da ayak basmadık yer bırakmamıştınız. 
Ersin TATAR: Seçimleri çok büyük bir oy alarak parti içinde ikinci bitirmenize rağmen bazı basın yayın organları sizi ısrarla son sırada verdiler. Bir bakın bakalım neden böyle bir şey yaptılar? 
Asım AKANSOY: Parti içinde muhalefet bayrağını bir kez daha sizin üstlenmeniz için bazı eski ve yeni isimlerden destek almaya başlamışsınız. Hatta kurultayda yanınızda olmayan bazı isimler de size şimdi destek vermeye başlamış. 
Önder SENNAROĞLU: Henüz bir hükümet kurulmadı ama adınız şimdiden yeni meclis başkanı olarak geçmeye başladı. UBP’nin İskele’de üç vekil birden çıkartması sizin başarınıza bağlanıyor. 
Olgun AMCAOĞLU: Gönyeli’de sandıkları adeta patlattınız ve Başbakan ile birlikte en yüksek oyu alarak meclise girmeyi başardınız. Bu arada CTP’nin Gönyeli’de üçüncü parti konumuna düşmesine ne diyorsunuz? 
Birikim ÖZGÜR: CTP geleneklerine bağlı bir parti olarak biliniyordu. Ama madem siz bu seçimleri kaybettiniz demek ki eski CTP gitti yeni bir CTP geldi. 
Mehmet ÇAĞLAR: Yıllar sonra yeniden üniversitedeki işinize dönmeye hazırlanıyormuşsunuz. Sizin seçim kaybetmenize sadece CTP’liler değil diğer partililer de çok ama çok üzüldü. Bir tek kaybeden anlaşılan siz olmayacaksınız bu durumda. 
Dr. Ramadan KAMİLOĞLU: Meclisteki doktor sayısı neredeyse yarı yarıya düştü baş doktorum. Siz bu işe ne diyorsunuz, ne oldu da her zaman meclis sıralarını dolduran doktorlar bu defa seçilemedi?
YORUM EKLE

banner471

banner474