banner564

İttifaklar dönemi

Türkiye’de dün yapılan yerel seçim sonuçları birçok bakımdan önemli. Öncelikle AKP’nin MHP’ye MHP’nin de AKP’ye ihtiyacı olduğunu gösterdi. 
Ama öbür yandan ittifaklardan dolayı HDP ve İyi Parti’nin oylarında ciddi bir gerileme yaşandı. CHP açısından bu seçimlerde başarı diyebileceğimiz bir unsur yok. Var olanları ya korudu yâda bir iki ekleme yaptı.
İttifak olmayan birçok ilde ise MHP ve AKP adaylarının başa baş yarıştığına şahit olduk. Bana soracak olursanız dünkü seçimlerin galibi MHP oldu diyebilirim. Evet, Adana, Mersin gibi büyükşehir belediyelerini kaybetse de MHP, elinde tuttuğu belediye sayısını katladı. Sadece il, ilçe değil beldelerde de ciddi bir sayıya ulaştı MHP.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu dönem siyasette ağırlığını daha da fazla arttıracağını düşünüyorum. Başkanlık Sistemi tartışmasını başlatan ve bu sistemi Türkiye’ye kabul ettiren Bahçeli’den yeni sürprizlere hazır olmak lazım ileri ki günlerde. 

Başkent mesajı
Ankara’da yazımı yazdığım dakikalarda CHP ve İyi Parti’nin ittifak adayı Mansur Yavaş önde götürüyordu seçimleri. Başkentlerin özel bir durumu vardır. Her zaman başkentleri yöneten başkanlar ile ülkeyi yönetenler aynı partiden olur.
Örneğin AKP ve Erdoğan Türkiye’yi yönetirken AKP’li Melih Gökçek Ankara’yı yönetiyordu. Kıbrıs’ta Akıncı ile Harmancı mesela başka bir örnektir. Kutlay Erk ile Mehmet Ali Talat, Cemal Bulutoğlulları ile Dr. Derviş Eroğlu’da başka bir örnek.
Yani devletin tepesi ile Başkentin yöneticisi “aynı siyasi gelenekten” oluyordu. Bu uyum ülke içinde son derece önemli. Şimdi Ankara’da bu tablonun değiştiğine şahit oluyoruz. 
Bence önümüzdeki günlerde Türkiye siyaseti bu kırılmanın farklı yansımalarını mutlaka siyasetin içerisinde görecektir. 

 Binali Bey dönemi
Türkiye’nin alt yapısında önemli bir imzası olan ve Bakanlıkları ve Başbakanlığı döneminde KKTC’ye ayrı bir önem veren Binali Yıldırım İstanbul’da ipi göğüsledi. 
Binali Yıldırım’ın İstanbul’un alt yapısına büyük katkılar sağlayacağından en ufak şüphemiz yoktur. Umarız daha önceki görevlerinde olduğu gibi bu yeni ulvi görevi sırasında da KKTC’ye ayrı bir önem vermesidir. 
CHP’nin adayı, Girne Türk Ocağı’nın eski kalecisi Ekrem İmamoğlu bu seçimi kaybetse de gelecek seçimlerde mutlaka siyaset sahnesinde olacaktır. 
Kampanya süresince takındığı tavır, duruşu ve samimiyeti ile CHP için umut veren bir isim olarak önümüzdeki günlerde siyasetin başka bir tarafında göreceğiz kendisini. 

 Örnek alın
Türkiye Komünist Partisi’nin Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nu örnek almalıyız. Ne yaptı, neler vaat etti bu seçimlerde? 
Bence Sol’da siyaset yapan isimlerin biran önce Fatih Yoldaşın duruşunu, üretkenliğini ve çalışkanlığını kendilerine örnek almalılar diye düşünüyorum.
Kendi ekonomik programı ile Türkiye’ye ve KKTC’ye iyi bir örnek olabilir Türkiye’nin ilk komünist başkanı.
 
 MESAJLAR

Kemal ALTUNCUOĞLU: Meclis alt komitesinden geçirilen yeni yasaya güçlü bir tepki vermek için bugün bazı sivil toplum örgütü başkanları ile toplantı yapacakmışsınız. 

Eral OSMANLAR: Geçtiğimiz Cuma günü sizi Güzelyurt’ta görmüşler. Hayırdır ne arıyordunuz Güzelyurt’ta. Yoksa eski dostları ziyarete mi gittiniz? 

İrfan DEMİR: Ufak bir kriz geçirip herkesi korkuttunuz. Neyse bundan sonra yeme içmelere daha dikkat edeceksiniz. Çok ama çok geçmiş olsun diyoruz. 

Ulaş BARIŞ: Kıb-Tek’in basın danışmanlığı görevinden gelen baskılardan ötürü istifa etmişsiniz. Valla tepkimiz şahsına değildi, aslında tepkimiz size de değildi. Aslında biz başkasının istifasını bekliyorduk. 

Serdar DENKTAŞ: Geçen gece ünlü komedyen Cem Yılmaz’ı canlı canlı izlemişsiniz. Ee, gece boyunca ünlü komedyenin yaptığı esprilere güldünüz mü? Neyse bu kadar olumsuzluğun içinde gülmek elbette hakkınız. 

Ahmet ERBAŞ: Kütahya’da resmen destan yazdınız. Sadece merkez de değil ilçe ve beldelerde de MHP’nin seçim başarısında büyük pay sahibi oldunuz. Önümüzdeki dönemde sizi daha parlak günler bekliyor. 

Ertan BİRİNCİ: İstanbul’da kıymetli dostunuz Binali Bey çok az bir farkla da olsa seçimleri kazmamasını bildi. Dün gece yarışı soluk almadan izleyenler arasındaymışsınız. 

Nuri ERDOĞAN: Babanız Seydiler ilçesinde MHP’den belediye Başkanlığını kazanmış. Sizi ve tüm aileyi tebrik ediyoruz. Allah muvaffak eylesin. 

Ali KARAVEZİRLER: Geçtiğimiz gün yaşanan felakette ekipleriniz ile olaylara müdahale hızınız ve gücünüz herkesin takdirini kazandı. Umarız bundan sonra benzer felaketlerin olmaması için gerekli önlemleri alırsınız. 

Tufan ERHÜRMAN: Başbakanlıkta oluşturulan Afet Yönetim Merkezi son krizi de atlatmasını bildi. Burada itfaiye ve sivil savunma gibi teşkilatlarımızın çabası son derece önemliydi. 

Olgun AMCAOĞLU: Yeni yaşınız hayırlı ve uğurlu olsun. Dün gün boyunca bir an bile elinizden telefonunuz düşmemiş. Bu arada kutlamaların bir kısmı bugüne kalmış.

Fırat ATASER: Geçen gece bir organizasyonda Milli Park Projesi ile “En iyi yeşil alan düzenleme ödülünü” almışsınız. Bölgenize ve belediyenize hayırlı olsun. 

Mustafa AKINCI: Tüm taraflardan gerekli açıklamalar geldiğine göre artık şu nüfus meselesini kapatabiliriz değil mi? Hala daha bu konuda şüpheleriniz var mı? 

Ozan CEYHUN: Ankara ve Antalya’da AKP’nin kaybetmesini nasıl yorumluyorsunuz? Dün kanaldan kanala koştunuz ama bu konudaki yorumlarınızı merak ediyoruz. 

Aktaç ATAİ: MHP’nin ve milliyetçilerin Türkiye’de oylarını arttırmasını siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu eğilim Kıbrıs’ta da görülebilir mi?  

YORUM EKLE

banner471

banner473