banner564

Kasım sonu, Aralık başı

Bir yanda Cumhurbaşkanlığı seçimleri öte yandan partilerin Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken ittifak yapıp yapmayacakları gündemdeki yerini koruyor. 
Muhtemelen Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Berlin dönüşünde bu tartışmalar daha da alevlenmiş olacak. Sadece Akıncı’nın dönüşü değil bu hafta sonu DP’de de kurultay tamamlanmış olacak.
Gerek hükümetin durumu gerekse adayların durumunun netleşmesi için bu hafta sonuna kadar bir zaman var. Zaten Kasım ayının son günlerini yaşıyoruz. Gelecek ay Aralık ve Aralık ayının başlaması ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimleri paralelinde siyasette yön arayışları artarak devam edecek. 
Kısacası yılbaşına doğru zaman daralıyor ve artık bazı taşların da yerine oturması için önümüzde sayılı günler kaldı. 

DP’de Ataoğlu tek aday 
Demokrat Parti hafta sonu kurultayını yapacak ve kurultayda tek aday olarak Gazimağusa DP Milletvekili, Eski Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu delegelerden oy isteyecek.
30 Kasım Cumartesi günü yapılacak DP kurultayı için başkanlık için tek başvuruyu Fikri Ataoğlu yaptı ve başvuru süresi geçtiğimiz Cuma akşamı son buldu. 
Yani hafta sonu yapılacak kurultayda genel başkanlık yarışı olmayacak Demokrat Parti’de. Ataoğlu’nun resmen genel başkanlığı devralacağı Cumartesi günü için DP’de tüm hazırlıklar devam ediyor.
Genel kurulda yarış olmayacak ama salonun kalabalık gözükmesi ve Ataoğlu’nun görkemli bir şekilde görevi devralması için bu hafta özellikle DP’nin kurmayları yoğun bir mesai harcayacak.
Fikri Ataoğlu’nun Cumartesi günü Genel Başkanlık makamına resmen oturması ile birlikte siyasetimizde de yeni bir döneme gerilmiş olunacak.

KGY şifresi 
Kamu Görevlileri Yasası neredeyse son 10 yıldır duyduğumuz ama bir arpa boyu yol alınamayan bir tartışmadır. Hükümetler değişiyor, vekiller değişiyor, meclisin içindeki koltuklar bile değişti ama gel gelelim ihtiyaca cevap verebilecek, çağdaş bir Kamu Görevleri Yasası meclis çatısı altından geçmedi, geçemedi.
İktidar olan muhalefeti, muhalefet olan da iktidarı suçlamaktan öte geçemedi geride bıraktığımız 10 yılda. Abidik gubidik sebeplerle komiteler dağıldı, dağılan komitenin yerine gelenler, işe her seferinde sil baştan başladı.
Az gittik uz gittik dere tepe bir yol gittik ama bir yasayı meclisin genel kuruluna maalesef bir türlü sevk edemedik. Gelen şikâyetçi, giden şikâyetçi ama kimse şikâyeti ortadan kaldırmak için istekli değil.
Kamu Görevlileri Yasası’nın (KGY) değiştirilmesi için komitede görüşmeler devam ediyor. Ama bu görüşmeden de bir şey çıkmayacağını ben de komite başkanı da komitedeki üye vekiller de biliyor.
Kimse bu işin şifresini çözemiyor. Ekranlarda yüzlerce kez dile falan getirdim. Devletin yeni birimlere ihtiyacı var, bunların kamu içinde nasıl oluşturulması gerektiği, maaş ve barem gibi teknik konuların yeniden ele alınması gerekiyor. 
Örneğin; bugün bakanlıklarda “basın danışmanlığı” veya normal “danışman” kadroları yok. Ama ben dahil uzun yıllardır bu terimleri kullanıyoruz. Ama hiçbir yasal karşılığı olmadan.
Biz bu terimleri kullanırken siyasiler de yanı başımızda buna seyirci kalıyorlar. Meclis çatısı altındaki tüm partiler için bu sözüm, hepsi de durumun farkında ama gel gelelim o komiteden bir türlü genel kurul salonuna, yasallaşacak ve ciddi bir değişimi sağlayacak KGY gitmiyor.
Bir başka örnek ise kamuda geçici statüde istihdam edilen Bin civarındaki geçici memurun ne olacağına ilişkin bir karar alınamıyor. Kamuya bir daha bu şekilde bir alım yapılmaması için bir yasal süreç yapıldı ama bu şekilde alınanları torba bir yasa ile kadrolaştıramadılar.
Sendikalar da en az bu konuda siyasetçiler kadar suçlu. Onların da işine gelmiyor bazı şeyler. Lafa geldiğinde aynı siyasetçiler kadar bir düzene laf söylüyorlar ama iş icraata gelince tık yok.
Kısacası KGY’nin şifresini kimse çözemiyor… 

MESAJLAR

Erdoğan SORAKIN: Erken seçimin gündemde olduğunu söylediniz. Peki, size göre erken seçim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce mi olur yoksa hemen sonra mı? Bu konuda da bir tahmininiz var mı? 

Talip SANCAR: Milli İradeye Saygı Platformu’nun başlatmış olduğu kampanya ile artık hastanelerimizde poğaça, çay ve tatlı ikramı yapılacakmış. İlk uygulamayı dün Girne Akçiçek Hastanesi’nde başlatmışsınız. 

Ersin TATAR: Bugün İstanbul’a oradaki temaslarınızı tamamlamanızın ardından da Çarşamba akşamı Strazburg’a gidiyorsunuz. Bakalım sizin için yurt dışına çıkamaz diyenler şimdi ne üretecekler. 

Erhan ARIKLI: Cumhuriyet Meclisi’ne Kıb-Tek ile ilgili araştırma komitesi kurulması önergeniz genel kurulda kabul edildi. Acaba bu komite gerçekten bir sonuca ulaşabilecek mi? Zira daha önce toplanan komitelerde henüz bir sonuç göremedik. 

Cemil KARZAOĞLU: 2000 yılından beri kızılçam orman alanlarına ciddi zarar veren çam kese böceği tırtıl zararlısına karşı helikopter ile havadan ilaçlama yapılması için getirilen helikopter bugün göreve başlayacakmış. Aman diğerleri gibi bu da tellere takılmasın. 

Ebru Kaptan SERTOĞLU: Genç girişimciler ve esnaflar için KOBİGEM hibe ve teşvik programları uzun bir aradan sonra yeniden açılmış. Bu konuda kamuoyuna bilgi vermek gerekiyor kanımızca, bankalar da gerekli reklamları yapmalı. 

Ayşegül BAYBARS: İçişleri Bakanlığı'na haciz memurları giderek haciz işlemi tebligatı yapmışlar. Bir hukukçu olarak bu konuda nasıl bir yol izleyeceksiniz? Zira yılsonu bütçede de gerekli kaynak olmayabilir.  

Özdil NAMİ: Yeni bir şeyler söylemek gerektiğini artık yüksek sesle seslendiriyorsunuz ama bu yeni şeyin ne olduğu konusunda da bir şeyler dile getirirseniz dilinizin altındaki baklayı da öğrenmiş oluruz. 

Bülent KAYA: Hafta sonu Girne’de paparazzilere yakalanan YDP’li üst düzey yöneticiler arasında sizin adınız yok, en azından bize gelen listede sizin adınız yok. O yüzden bu konuda müsterih olun. Zaten çok yakın bir süre önce önemli bir sıkıntıyı ucuz atlatmışsınız. 

Çetin SADELİ: Hani siz DP genel başkanlığına talip olmuştunuz? Hani dilekçe vermiştiniz? Ya sizin dilekçe kayboldu ya da adaylık için yeterli görülmediniz. Çünkü DP’nin kurultayında genel başkanlık için tek başvuru varmış. 

Dr. Kemal KAMİLOĞLU: Sağlık Bakanlığı ile Kamiloğlu Hastanesi arasında yoğun bakım ünitesi hizmet protokolü imzalanması hem Girne bölgesi adına son derece önemli, hem de sağlık sistemi için. Hayırlara vesile olsun bu anlaşma. 

Gürkan KARA: Eskisi gibi bir araya gelemeyince tavlayı unutmuşsunuz. Geçenlerde ortak bir dostumuz sizi Türk Mahallesi’nde fena benzetmiş tavlada. Ara sıra arayın da derslere devem edelim. 

Asım AKANSOY: Mühimmat patlaması ile ilgili soru önergenize cevap aldınız hem de sayenizde tüm kamuoyu da bu konuda bilgilenmiş oldu. 

Cengiz ERÇAĞ: Yeni yaşınız size sağlık ve mutluluk getirsin. Bu arada emeklilik için ziller sizin için de çalmaya başlamış diye duyduk. Neyse o gün için hediyeniz bizden, mutlu yaşlar diliyoruz.

YORUM EKLE

banner471

banner474