banner564

Kesinlikle haklı

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Onurhan’ın sosyal medyadan yaptığı açıklama son derece isabetli bir açıklama. Zira bu ülkede aklı başında olan ve azıcık dünya öngörüsü olan herkesin kabul edeceği bir gerçek yenilebilir enerji ile bundan sonra ülkedeki enerji ihtiyacının karşılanması.
Onurhan’ın dediği gibi hükümet yeniden yatırım kararını gözden geçirmeli. Hem çevreci hem yenilebilir enerji sistemlerine geçmemiz gerekiyor. 
Tüm dünya bu yönde adım atarken bizim başka başka maceralara sürüklenmek istemememizin ardında sırf birileri devletin kasasından birkaç milyoncuk götürecek diye bu ısrardan vazgeçilmelidir.
Bu bağlamda bu toplumun aydınları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderi gibi hareket eden sendikaların da bu konuyu araştırıp, kamuoyunda Onurhan’a destek çıkmaları gerekiyor.
Bir kişinin sırtına yüklenecek bir yük değildir yeni santral alımı. Ülkenin mutlak surette yenilebilir enerji sistemlerine geçmesi gerekiyor ve yatırımlarında bu teknolojiye göre yapılması gerekiyor. 
  
Bütçe
Meclis Genel Kurulunda 2020 bütçesi görüşülmeye başlandı. Bütçe maratonları genelde uzun ve zahmetli bir süreçtir ve bütçe maratonunun da bir bütçesi vardır. 
Zira uzun saatler mecliste çalışmak zorunda kalacak personel, onları takip edecek basın mensupları, kapıda duran polisler falan derken liste uzayıp gider. 
Gelelim devletin bütçesine. Son birkaç yıldır kendi kendine yetebilecek bir bütçe üzerinde çalışılıyor ve bunun üzerinde de epey yol kat edildiğini kabul etmek gerekiyor. Son iki yılda Türkiye’den mali yardım da gelmediği halde ülkede işler bir şekilde yürümüştü. 
Ama özellikle son iki yılda ciddi bir daralma yaşandığı ekonomide gözle görülüyor. Zaten bu daralma yüzünden Türkiye kaynaklı finansmanı sağlanan altyapı projelerinde de iki yıldır çivi bile çakılmıyor. 
Geçen yıl döviz kaynaklı bütçede oluşan dev açığın kapatılması, yatırımlara kalındığı yerden başlanılması ve bu oranda yeni yatırımların da yapılması son derece önemli. 
Gelirlerin artmasına, giderlerin azaltılmasına dair bütçede yer alan unsurlar sevindirici. Umarız başarılı olur bu öngörüler. Unutmadan 2020’nin seçim yılı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte hayırlara vesile olmasını diliyorum 2020 bütçesinin. 

Çember daralıyor
Türkiye’nin Akdeniz’de attığı adımlar etkilerini göstermeye başlıyor. Dün iki önemli haber geldi bu konuda.
Birincisi: Türkiye, Doğu Akdeniz’de egemenlik alanını genişletip denklemi değiştiren Libya mutabakatının ardından sondaj çalışmalarını yoğunlaştırmaya hazırlanıyor. Fatih ve Yavuz’un ardından 3. sondaj gemisi arayışı da hız kazandı.
İkincisi: İsrail, Güney Kıbrıs'ın Afrodit sahasında gaz geliştirme programını deniz sınırı ve kaynakların paylaşımı sorunu çözülene dek bloke ettiğini açıkladı. 
Kısacası denklem değişiyor Akdeniz’de, yakın takibe devam… 

Ah Muslera ah 
Spor haberleri arasında gözüm ilişti. Konu Muslera olunca da haberi okudum. Bir Fenerli olarak diyebilirim ki Alex’ten sonra son yıllarda Türkiye’ye gelmiş en iyi yabancı oyuncu benim için Muslera’dır. 
“Kurtarış yüzdesinde Avrupa’nın iki numarası durumuna gelen Galatasaray’ın yıldızı Muslera, yaşlandıkça daha iyi performans sergiliyor” deniyor ilgili haberde. Ve bu durumu yaşına veriyorlar. Oysa Muslera ilk geldiğinde de aynı performanstaydı bugün de hemen hemen aynı performansta.
Aynı olmayan şey Galatasaray’ın kötü futbolu. O kadar kötü futbol oynuyorlar ki Muslera’yla daha önce daha az rakip forvet oyuncuları karşı karşıya kalırken şimdi her birkaç dakika bir karşılaşır hale geldi. 
Kısacası bu duruma sevinmemeli Galatasaraylılar, aksine kara kara düşünmeleri gerekiyor. Allah göstermesin ama Muslera da sakatlanırsa Cimbom’un işi çok zor… 
 
MESAJLAR

Doğuş DERYA: Dün meclis açılışı sırasında küçük bir kaza geçirmişsiniz ve Başbakan Ersin Tatar’ın son dakika hamlesi ile düşmekten son anda kurtulmuşsunuz. Nazara mı geldiniz acaba? 

İbrahim ÇAKIRDAĞ: Diyalog Gazetesi’nin altıncı yaş gününde sizleri aramızda göremedik. Biliyoruz her gün bizimlesiniz, umarız sağlığınız yerindedir. En yakın zamanda görüşmek üzere Hocam. 

Vatan MEHMET: "Casus Van, hepimizi kaydetti” yazınızı ilgi ile okuduk. Gerçekten de herkesi kaydetmişe benziyor bu adamlar. Ancak ne hikmetse Adanın Güneyinde kopan gürültü Kuzeyde hiç kopmadı. Demek ki bizde kimsenin bir korkusu yok. 

Mehmet HARMANCI: Dün Arasta’daki manzarayı gördünüz mü? Turistler yürüyebilsin diye yerlere kartonlar koymuş esnaflar. Hani bir hikâye vardı, Ağustos böceği ile karınca. Bir ara kitabını alıp hediye edeceğiz size. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Efsanenin doksanıncı yılı anısına özel sweat-shirtler hazırlatmışsınız. Bakalım Başkentli taraftarlar takımlarına sahip çıkmak adına yeni yıl hediyesi olarak tişörtlerden alacaklar mı? 
 
Av. Mahmut TEKİNAY: Geçen akşam Gönyeli Çemberinde kaza yaptığınızı ve kazayı yaralı olarak atlattığınızı üzülerek öğrendik. Umarız en kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşursunuz, çok geçmiş olsun. 

Dr. Faiz SUCUOĞLU: Genel Sağlık Sigortası KKTC'ye hayırlı olsun. Aslında seneler önce hayata geçmesi öngörülüyordu ama kısmet sizeymiş. Sağlık Bakanı iken de bu proje için çok emek vermiştiniz. 

Kudret ÖZERSAY: İngiltere Muhafazakâr Parti Milletvekili Duncan Smith, Kıbrıslı Türklerin kendi vatanlarına doğrudan uçamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Benzer açıklamalar devam edecek mi sizce? 

Barış SEL: Polis teşkilatının genç ve başarılı isimleri arasında yer alıyorsunuz ve bu konuda her türlü takdiri de hak ediyorsunuz. Umarız sizin gibi değerleri teşkilat iyi şekilde değerlendirir. 

Erhan ARIKLI: Dün meclis kürsüsünde 2020 bütçesini hasta hasta değerlendirdiniz ama belli ki tüm bütçe üzerinde epey kapsamlı bir araştırma yapmışsınız. Anlaşılan bakanlıklara geçildiğinde daha fazla kürsüde göreceğiz sizi. 

Doç. Dr. N. BERATLI: Artık başka şeyler söylemenin zamanının geldiğini örnekleri ile bir güzel anlatmışsınız. Umarız memleketi yöneten siyasetçiler de bu yazınızı okumuşlardır. 

Cemal ÖZYİĞİT: Dün meclisteki en doğru tespitlerden bir tanesini siz yaptınız. Ülkede nüfusu bilmeden neyi neye göre planlıyoruz ki? Dörtlü hükümet döneminde bütçesi ayrılmıştı ama şimdi o bütçe de yok sayım için. 

İrfan Suat GÜNSEL: Yakın Doğu Üniversitesi olarak 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Near East Hayat “Özel Sağlık Sigortası” ile tüm çalışanlarınızı sigortalama kararı almışsınız. Çalışanlara yılbaşı hediyesi gibi oldu bu kararınız. 

Fırat ATASER: Bütün yaz dere ve kanalların temizliğini yapınca bu hafta yağacak yağmurlardan zerre endişe etmiyormuşsunuz. Bakalım bu hafta yağan yağmurlar herkesin notunu verecek.  

YORUM EKLE

banner608

banner474